menu

Nineteen Eighty-Four - George Orwell (1949)

Alternatieve titel: 1984

mijn stem
4,27 (686)
686 stemmen

Engels
Toekomst

312 pagina's
Eerste druk: Secker and Warburg, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Winston Smith leeft in Oceanië, een land met een heel strak regime. 'Big Brother' waakt over het hele grondgebied. De Partij probeert iedereen in zijn macht te houden door het verbieden van gevoelens. Maar Winston Smith raakt verliefd...

zoeken in:
4,5
Tot herlezing houd ik het bij een 4,5. Dit boek heeft ongelovelijke indruk op me gemaakt, mede omdat het de eerste dystopie was die ik las. Ik ben dus erg benieuwd of ik het nu nog steeds zo goed zal vinden.

4,0
4 punten. Sterk boek, maar het kent onregelmatigheden. Hoewel deze te wijten zijn aan het vroegtijdig overlijden van Eric Blair (hij wilde per se 1984 nog afschrijven voor hij zou komen te overlijden aan tuberculose en heeft dat in een dusdanig hoog tempo gedaan dat er fouten in zijn geslopen) doen ze wel afbreuk aan de overtuigingskracht van het verhaal. Brave New World vind ik binnen zijn soort dan toch beter.

avatar van Freud
4,0
Knap boek dat er uiteindelijk zelf niet aan kan doen dat het zo afgezaagd is intussen . Ik was het meest te spreken over de poëtische en psychologische kanten van het verhaal, de maatschappijkritiek zelf lag er wat mij betreft iets te dik op, dan mag het voor mij wat subtieler. Maar het is natuurlijk een echte klassieker die je gelezen moet hebben, en die het ook waard is gelezen te worden.

4,5
Geweldig boek! Vooral de manier waarop Big Brother en de Partij te werk gaan is huiveringswekkend eigenlijk.

Ik wilde deze ook toevoegen, maar toen zag ik dat hij al was toegevoegd.

4.5*

Animal Farm vond ik trouwens beter .

Gajarigon
Eventjes een spoilervraag:

Ik dacht altijd, en denk nu nog altijd, dat Winston Smith op het einde letterlijk doodgeschoten wordt. Weliswaar droomt hij het, maar doorheen het boek wordt toch duidelijk gemaakt dat er zo wordt afgerekend met delinquenten.

4,0
nee.. dat denk ik niet

Ik denk dat het veel tragischer is voor hem (en de lezer) dat hij door moet leven, dat hij een van hen is geworden. Dit einde heeft eigenlijk meer indruk op me gemaakt dan wanneer hij doodgeschoten zou worden

Gajarigon
Jelle schreef:
nee.. dat denk ik niet

Ik denk dat het veel tragischer is voor hem (en de lezer) dat hij door moet leven, dat hij een van hen is geworden. Dit einde heeft eigenlijk meer indruk op me gemaakt dan wanneer hij doodgeschoten zou worden


Nu, zowiezo vond ik het einde al veruit het beste van het boek (dat hij van Big Brother houdt dus). Dat was echt even boek vasthouden en staren ... "holy focking shit". Daarom ook 5*.

dutch2
Gajarigon schreef:
Eventjes een spoilervraag:

Ik dacht altijd, en denk nu nog altijd, dat Winston Smith op het einde letterlijk doodgeschoten wordt. Weliswaar droomt hij het, maar doorheen het boek wordt toch duidelijk gemaakt dat er zo wordt afgerekend met delinquenten.


Volgens mij is hij uiteindelijk gedoemd om door een nekschot te sterven. Maar omdat hij nu volstrekt ongevaarlijk is geworden (hij houdt tenslotte van Big Brother) heeft een executie geen haast. Hij leeft dus door, maar wel in 'borrowed time'.

4,0
Gajarigon schreef:
(quote)


Nu, zowiezo vond ik het einde al veruit het beste van het boek (dat hij van Big Brother houdt dus). Dat was echt even boek vasthouden en staren ... "holy focking shit". Daarom ook 5*.


Het meest pakkende aan het boek vind ik dat Winston vanaf het begin het geloof heeft dat de partij heel veel te weten kan komen, maar niet 'in je hoofd' kunnen komen... en dan het moment dat je/hij erachter komt dat ze dat eigenlijk wel kunnen.

avatar van Anatolia
4,0
Freud schreef:
Ik was het meest te spreken over de poëtische en psychologische kanten van het verhaal, de maatschappijkritiek zelf lag er wat mij betreft iets te dik op, dan mag het voor mij wat subtieler.
De subtiele maatschappijkritiek, vond ik juist het sterke van het boek. Orwells dystopie weet mij op de een of andere manier meer te overtuigen dan bijvoorbeeld die van Huxley in A Brave New World. Waarschijnlijk komt dat omdat ik steeds in mijn achterhoofd had dat Orwell het meer als satire (zie Animal Farm) dan als een profetie bedoeld moet hebben.

4,5
Ik vind zelf zijn maatschappijkritiek er vooral in 1984 ook flink dik bovenop liggen (wellicht de reden dat ik niet doorschuif naar de 5*), maar toch... hij mag het Bovendien was het, gezien de historische context, nodig dat er met een scherpe blik tegen de politiek werd aangekeken.

Hij is toch een van de belangrijksten in het genre, en heeft vaak de beste observaties. Zelfs vandaag de dag wordt zijn satirische wereldvisie nog gebruikt (overgenomen) voor vele films en boeken (Equilibrium, V For Vendetta).

avatar van Anatolia
4,0
Natuurlijk is de maatschappijkritiek overduidelijk aanwezig. Wat ik echter met "subtiel" bedoelde is, dat Orwell het zo brengt dat het geen moment verveelt.

avatar van Psychocandy
5,0
Ik heb dit boek begin dit jaar gelezen, en m'n mond viel ervan open! Zoveel dingen die ook echt zijn gebeurd of aan het gebeuren ZIJN! Zoveel grote dingen, maar ook zoveel kleine; laatst bedacht ik me dat Orwell ook vermeldde dat die propaganda-liedjes door middel van een machine werd gemaakt! En tegenwoordig heb je voor die verschrikkelijke popmuziek ook geen instrumenten meer nodig ! Helaas...

En een toekomstvisie hebben is iets anders dan de gehele wereld en diens gebruiken herscheppen. Of misschien is het hetzelfde, maar Orwell deed dit op een schitterende en tegelijk schrikbarende manier! Ook al was alles corrupt en verwrongen, zoals het werd geschreven KLOPTE het wel!

Ik geef dit magistrale boek de Volle Vijf, en hij komt ook in m'n Top-10, maar wat daarin nog meer komt, weet ik nog niet. Positie van "1984" valt voorlopig dus ook nog niet te bepalen.

avatar van FisherKing
4,0
Prachtboek, en de strekking ervan, volstrekt geniaal, door Terry Gilliam in Brazil verfilmd.

avatar van Psychocandy
5,0
Ja, die wil ik zeker nog eens herzien!

avatar van sn@ke
4,0
Tja bijzonder boek maar ook typerend boek van Orwell , erg duidelijke boodschap , klassieker vol formaat. Maar vond animal farm toch beter , vond het gewoon ontzettend vaag blijven hoe de partij alles onder controle hield. Ook te veel herhalingen en spanningsboog was te laag in het middenstuk. Het boek is wel geniaal geschreven en het begin is ronduit fascinerend. Het einde maar dan vooral "kamer 9", is nog steeds één van de meer indrukwekkende literatuurmomenten.

avatar van eRCee
3,5
sn@ke schreef:
Het boek is wel geniaal geschreven (...)

Waarom vind je dat?

avatar van sn@ke
4,0
De beschrijvingen deden me perfect alle situaties op een beklemmende manier visualiseren , dat is voor mij een goed geschreven boek. Al moet je voor z'n "echte" genialiteit eerder Animal farm lezen.

4,5
geweldig boek. Hoe die man dat in zijn tijd allemaal kon verzinnen. De maatschappijkritiek ligt er natuurlijk dik op, maar bevat ook een duidelijke waarschuwing. In het midden slapt de spanning inderdaad wel af, maar daarna komt die plots weer op gang.
Dikke 4.5*

Dustyfan
In 1984 zat ik voor het eerst op de middelbare school en had de bovenbouw een 1984-project bedacht. De hele school hing vol met nep-camera's, die griezelig echt leken. (Of waren ze toch echt?) En posters in elk lokaal en op elke hoek met een groot starend oog en met de tekst "Big Brother is Watching You". Als meisje van 12/13 vond ik dat verschrikkelijk beklemmend, nog erger dan het boek zelf, dat ik pas veel later las.

avatar van Psychocandy
5,0
Ik vind het wel een strakke actie, als ik eerlijk ben ! Wat ik wel erg stom vind, is wat mijn ouders vertelden; er zijn destijds mensen geweest die het jaar 1984 begonnen te vrezen! Kom op, zeg! In het boek staat toch ook dat De Partij ergens in de jaren vijftig pas opdook?

4,5
Is inderdaad een beetje dom dat mensen daar echt bang voor waren. Ik weet wel dat het boek razend populair was in 1984 (wat ook wel begrijpelijk is), maar om het nu te gaan geloven

Dustyfan
"Er in gaan geloven' is niet echt nodig. Je hoeft alleen maar om je heen te kijken en af en toe eens wat actualiteit mee te pikken om te merken dat veel zaken uit 1984 inmiddels wel werkelijkheid zijn geworden, en dat we dat heel gewoon vinden ook nog.
Dat Orwell dit verhaal in 1948 (!) bedacht had niet eens zoveel te maken met een grote fantasie, alswel met een enorme visie.

avatar van Psychocandy
5,0
Zeker, ook met kleine dingen; ik had het in spoilertags gezet in een eerder bericht, maar hij had zelfs voorzien dat muziek inde toekomst met behulp van machines zou worden gemaakt! En dat is ook werkelijkheid geworden, helaas...

2727
alles is werkelijkheid gekomen, enkel is het ietsje minder extreem en beter verstopt

avatar van donnie darko
4,5
Ik heb nu net Animal Farm gelezen, maar ik denk wel dat deze veel beter is. Ik ga deze alleszins ook wel eens lezen.

FlyingPenguin
Fantastisch boek, we bespraken het een beetje in de klas bij Engels en het fascineerde me mateloos. En aangezien we het boek gewoonweg thuis hadden liggen heb ik het gelezen. Het was op enkele dagen uitgelezen aangezien het eigenlijk geen extreem ingewikkeld boek was. Maar het totalitaire regime wordt er tot in de puntjes uitgewerkt. Dit boek heeft me echt gemotiveerd om terug te beginnen lezen en deze keer serieuzere literatuur! Ik ben nu begonnen aan de Ontdekking van de Hemel, wat misschien een beetje te ambitieus is.

4,5*!

3,5
Mij viel het boek tegen. Misschien had ik het niet in het Nederlands moeten lezen, want "Grote Broer ziet je" klinkt toch heel anders dan het wereldwijd bekende begrip "Big Brother is watching you".

Ik was veel meer onder de indruk van een soortgelijk maatschappijkritisch boek: Brave New World van Aldous Huxley. Maar kan ook met mijn leeftijd te maken hebben hoor. Brave New World las ik op de middelbare school, 1984 een jaar of 12 later.

avatar van JJ_D
2,5
‘1984’ is voor mij bijlange niet het meesterwerk dat velen er wél in zien. Daarvoor verloopt het boek te traag, en pakt George Orwell te weinig (nooit feitelijk) uit met taalkundige hoogstandjes. De eenvoudige metaforen kunnen helemaal niet prikkelen, en de archaïsch gestructureerde zinnen, waarin je bitter weinig doorslaggevende informatie krijgt, al evenmin.
Over het algemeen gesproken kunnen we stellen dat Orwell de eerste 150 bladzijden oppervlakkig blijft en alleen schrijft over dingen die we al lang weten via uitgebuite karikaturen (door de media), die weliswaar geïnspireerd zijn op de door hem neergeschreven overdrijvingen. Dat staat niet in de weg dat verveling en zelfs irritatie het eerste deel van ‘1984’ allerminst aangenaam leesbaar maken. Dan (ongeveer) komen de bewuste 20 bladzijden, die het boek – volgens mij – legendarisch maken: de filosofische uitdieping van de door hem geschapen wereld (waar we tot nog toe enkel richtingloos in ronddoolden), waarin hij enkele interessante ideeën oppert en eindelijk een beroep doet op de verstandelijke capaciteit van de lezer. Daarna wordt het er enkel beter op: in Winstons gevangenschap krijgen we waarlijk nieuw gedachtengoed uit de mond van personage O’Brien. Voer tot nadenken genoeg, omtrent het kluwen van ‘waarheden’ en ‘illusies’. Jammer dat Orwell zijn boek zo onduidelijke afsluit, althans voor mij: aangezien de kogel figuurlijk is, worden O’Briens eerdere uitlatingen deels ontkracht (ivm. Winstons al dan niet “bestaan” in de wereld die de Partij creëert en waarin iedereen dus leeft)?
De daaropvolgende appendix is volstrekt overbodig en ondermijnt een degelijk gevoel dat je na het dichtslaan zou moeten overhouden. Pas daarin wordt duidelijk dat Orwell meer filosoof dan verteller is, want van enige fantasie is geen sprake in het droge slot. Jammer.
‘1984’ is misschien toch wel een must, al was het maar om de oorsprong van de cliché’s te kennen en de luttele memorabele pagina’s eens gelezen te hebben. Een echte klassieker vereist echter op zijn minst een resem meeslepende en intrigerende personages – die in dit werk niet te bespeuren zijn. Hopelijk gaf hij zijn sprekende dieren uit ‘Animal Farm’ wat meer diepgang mee, anders is George Orwell echt wel een over het paard getild auteur. Maar dat zal de verre toekomst wellicht uitwijzen.
2,75*

5,0
Ik begrijp niet zoveel van wat je inhoudelijk over dit boek schrijft. Ik zie nu dat je 16 bent (niet flauw bedoeld), en dan begrijp ik je iets beter.

Dit boek is een klassieker. Ik denk dat jij meer in zuiver literaire boeken geinteresseerd bent, dan in politieke romans.

Zoals je misschien weet is dit boek geschreven in 1948, vandaar 1984. Orwell werd zeer kritsch over het communisme, terwijl hij hiervoor had mee gevochten in het republikeinse leger tegen de fascisten in Spanje, en hoopte dat het com. een oplossing zou bieden. Hij raakte ontgoocheld door Stalin, en schreef daarom dit boek. Dat is juist oa de kracht van dit (in mijn ogen een meesterwerk) boek.

De cliche's die jij noemt zijn nu inderdaad wel cliche's geworden, maar die waren dat toen nog niet. En in heelveel landen zijn die het nog steeds niet.

Ik hoop dat je het boek na een paar jaar opnieuw leest.

Wel erg leuk dat iemand de moeite neemt om een boek, ik neem aan dat je 'm moet lezen voor een of andere leeslijst, zoveel moeite neemt om daar hier op te reageren

Gast
geplaatst: vandaag om 19:52 uur

geplaatst: vandaag om 19:52 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.