menu

Elsewhere - William Peter Blatty (2008)

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Engels
Griezel

220 pagina's
Eerste druk: Cemetery Dance Publications, Baltimore (Verenigde Staten)

Makelaar Joan Freeboard, die probeert de griezelige reputatie van een landhuis teniet te doen, zorgt er voor dat een medium, een parapsycholoog en een gerenomeerd auteur samen met haar hun intrek nemen op Elsewhere, om het vervolgens spookvrij te laten verklaren. Door een storm geïsoleerd van de buitenwereld, komen ze onder de invloed van het huis en een groeiend gevoel van vreemdheid.

zoeken in:
avatar van PeterW
4,0
PeterW (crew)
Ook hier blijkt maar weer wat een impact Shirley Jacksons Haunting of Hill House en Richard Mathesons Hell House nog steeds hebben op de hedendaagse spookhuisliteratuur. Sterker nog: de griezeligste passage uit Hill House is bijna letterlijk overgenomen. Dat was op zich best teleurstellend, en ik had dit van Blatty dan ook niet verwacht. Daar komt nog eens bij dat hij ook een film als The Others goed heeft bekeken, en daar het hele concept op gebaseerd heeft. Op zich niet erg, want het geeft een andere wending aan een bijna standaard spookhuisverhaal: vier mensen betrekken een vermeend spookhuis met de bedoeling uit te zoeken of het er spookt, en wat er spookt. In eerste instantie gebeurt er niet zo veel, en dat wekte bij mij de indruk dat er helemaal niet zo veel ging gebeuren, maar dat werd achteraf wel goed gemaakt. Ik had wat moeite met de hoofdpersonen waarvan er twee niet echt sympathiek waren. De leading lady neemt te pas en te onpas het woord 'fuck' in de mond, en dat verveelt op den duur wel. De tweede is al even vervelend, en is dan ook het enfant terrible in het geheel. De andere twee zijn sympathieker, hoewel ik zo mijn twijfels had over de betrouwbaarheid van een van hen.
Het huis zelf is best griezelig, maar dat had van mij ook wat beter uit de verf kunnen komen. Desalniettemin was dit een leuk boekje om te lezen, en ik heb me er ook best mee vermaakt.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:41 uur

geplaatst: vandaag om 08:41 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.