menu

La Cena Secreta - Javier Sierra (2004)

Alternatieve titel: Het Geheime Avondmaal

mijn stem
3,75 (6)
6 stemmen

Spaans
Thriller

376 pagina's
Eerste druk: Random House Mondadori, Barcelona (Spanje)

Milaan, 1497. Beatrice D'Este, hertogin van Milaan, sterft in het kraambed zonder dat haar de laatste sacramenten zijn toegediend. Dat sterkt Paus Alexander VI in zijn idee dat de heidense machten in de kiem moeten worden gesmoord. Grote onrust heerst in Milaan. Er circuleren anonieme brieven van iemand die zich 'De Profeet' noemt en die voorspelt dat Milaan aan rampspoed ten onder zal gaan. En dan is er nog de geniale schilder Leonardo da Vinci, die op verzoek van de hertog in Milaan aan Het laatste avondmaal werkt. De schildering wekt veel beroering op omdat ze blasfemisch zou zijn. De kunstenaar heeft zichzelf als een van de apostelen afgebeeld en niet Judas is geportretteerd als de verrader, maar Petrus. De paus geeft inquisiteur Agustín Leyre de opdracht om 'De Profeet' te ontmaskeren en de rust in de stad te herstellen.

zoeken in:
3,0
Het spannende van een Dan Brown is in dit werk zeker niet aanwezig en daarom vond ik toch een beetje een afknapper.

Het verhaal is nogal warrig, waarbij het nut van bepaalde personages/verhaallijnen in vraag kan gesteld worden.
De tekens/geheimen die verklaard worden zijn net als in vele boeken van dit genre vaak vergezocht (en dat de schrijver veel informatie gehaald heeft uit oude bronnen en werken spreek ik daarbij niet tegen. Vraag is alleen in hoeverre die oude werken/bronnen de waarheid spreken).
Wat ik vooral wil zeggen is dat de interpretatie van een schilderij door verschillende mensen verschillende resultaten kan geven. Bovendien is het mogelijk om in elk schilderij bepaalde mystieke complotten, anagrammen, of geheime boodschappen door god zelf meegegeven te "vinden" als men maar lang genoeg zoekt en voldoende fantasie heeft.

Ook in de Da Vinci Code is dat natuurlijk het geval, maar in dat boek worden deze fantasieën/overpeinzingen van de schrijver (en anderen) gecombineerd met de nodige spannende verhaallijnen zodat de lezer ondanks het soms ongeloofwaardige karakter van bepaalde "tekens" toch in het verhaal meegezogen wordt.

Aangezien die spanning in Het Geheime avondmaal niet aanwezig is, blijft juist de interpretatie van het Laatste avondmaal door Javier Sierra over en dat was voor mij onvoldoende om van een geslaagd boek te spreken.

Gast
geplaatst: vandaag om 05:22 uur

geplaatst: vandaag om 05:22 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.