menu

A Wicked Company: The Forgotten Radicalism of the European Enlightenment - Philipp Blom (2010)

Alternatieve titels: Het Verdorven Genootschap: De Vergeten Radicalen van de Verlichting | Böse Philosophen: Ein Salon in Paris und das Vergessene Erbe der Aufklärung

mijn stem
4,25 (4)
4 stemmen

Engels
Ideeënliteratuur / Historisch

361 pagina's
Eerste druk: Basic Books, New York (Verenigde Staten)

Dit is het bijzondere verhaal van de achttiende-eeuwse Parijse salon van Baron Thiry d’Holbach, waar de grootste geesten van die eeuw – Diderot, Hume, Rousseau – samenkwamen. De radicale filosofie die tussen 1750 en 1770 in deze salon tot bloei kwam, is van historisch belang geweest voor de ontwikkeling van het sceptische moderne denken. Het huis van d’Holbach was een waar internationaal epicentrum van intellectuele moed en revolutionaire ideeën in een tijd waarin openlijke twijfel aan de waarheid van religie levensgevaarlijk was. Deze mensen waren de eerste atheïsten. Blom verbindt de levensverhalen van de verschillende gasten van de salon met de ontstaansgeschiedenis van hun ideeën. Hij vertelt over de onderlinge vriendschappen, waarvan sommige in diepe afkeer, zelfs haat eindigen – bijvoorbeeld die tussen Diderot en Rousseau – alsof hij de mensen zelf heeft gekend.

zoeken in:
5,0
Een boeiende synthese van de Verlichtingsfilosofie in Frankrijk in de 18de eeuw. Ik had uit de blurb de indruk gekregen dat het een min of meer geromantiseerd verhaal zou zijn, maar dat is zeker niet het geval. Hij beschrijft de persoonlijke relaties tussen de verschillende filosofen wel, maar de nadruk ligt zeer sterk op hun ideeën en op de wederzijdse beïnvloeding en tegenstellingen.
De auteur laat duidelijk zijn voorkeur blijken voor Diderot en Holbach, de twee zuivere atheïsten, die genadeloos de bestaande ideeënwereld aanvielen. De Franse Revolutie, kort na de dood van de meesten onder hen, beriep zich vooral op de veel “softere” Voltaire en Rousseau, wat hem zeer ontgoochelt. Diderot en Holbach krijgen pas later weer invloed via Darwin, Marx, Nietzsche en Freud.
Zeer serieus en toch meeslepend.

Gast
geplaatst: vandaag om 18:26 uur

geplaatst: vandaag om 18:26 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.