menu

Slangebæreren - Unni Lindell (1996)

Alternatieve titel: Het Dertiende Sterrenbeeld

mijn stem
3,33 (9)
9 stemmen

Noors (Bokmål)
Thriller / Psychologisch

378 pagina's
Eerste druk: Aschehoug, Oslo (Noorwegen)

Het begint bijna een spelletje te worden, denken de inspecteurs van de afdeling Moordzaken in Oslo mismoedig, wanneer zij op een kleine binnenplaats achter oude vuilnisemmers nu al het derde lijk op rij aantreffen. Ook nu weer wordt onder het lichaam van de dode man een briefje gevonden waarop met kinderlijke potloodletters een regel uit een wiegelied staat geschreven: nog slapen berk en heide, rozen, hyacinten. De woorden sluiten aan bij de papiertjes die de bij de vorige lijken hebben gevonden. Wiegeliederen hebben de taak om de toehoorders ervan een aangename nachtrust te garanderen. De wiegliederen uit het boek bezorgen hoofdinspecteur Ingeborg Myklebust en inspecteur Cato Isaksen echter menige slapeloze nacht.

zoeken in:
3,0
Het verhaal is een beetje te realistisch en er zitten te weinig cliché's in. Die Cato Isaksen kan me ook maar matig boeien. Hoort een inspecteur niet een drankprobleem of minstens lak aan procedures te hebben? Gelukkig zit er tegen het einde een enorme wending in die alles grondig overhoop gooit (wel wat cliché nu ik er aan denk ). "Slangebæreren" is zeker geen slecht boek, maar van al dat realistisch misbruik en gezinsgeweld word je niet echt vrolijk en in vergelijking wordt zelfs "Witse" excentriek. Het vleugje "Dubbelleven" bracht wel wat pit.

avatar van psyche
3,0
psyche (crew)
"Het dertiende sterrenbeeld" is de het eerste deel uit de reeks waarin onder andere inspecteur Cato Isaksen centraal staat.
Afgelopen september las ik een later deel Mørkemannen - Unni Lindell (2008) en besloot aan de hele serie te beginnen.
In dit eerste deel besteedt Unni Lindell weer veel aandacht aan het uitwerken van de personages, ik schat dat de inhoudelijk psychologische- en inhoudelijk thriller teksten fifty fifty aanwezig zijn. Dat stoorde me niet, wel een overmaat aan dit soort zinnen:
In het steriele trappenhuis rook het naar koele stoffigheid. Een zwakke geur van parfum vervloog langzaam
of deze nog verschikkelijker:
Zijn gezicht zag er langzaam uit. Zijn ogen leken wel aan zijn psyche vastgevoren
om maar niet te zwijgen over:
De voorjaarszon had zich als een wollige deken over de rechercheurs gevleid. De minuten hadden langzaam van de uren gegeten.
Deze zinnen en het slot kosten samen een *. Het slot zag ik niet alleen mijlenver aankomen, wat op zich niet zo erg was door het psychologische gedeelte, het was redelijk waanzinnig. Hoezo ook weer dat mes erbij? Dat de dader op de vlucht het kind van Cato meeneemt, surrogaat voor de pop is meer dan genoeg Ook kwam het over alsof de schrijfster niet wist hoe ze er anders een eind aan moest breien.

3*

Gast
geplaatst: vandaag om 14:37 uur

geplaatst: vandaag om 14:37 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.