menu

Mockingjay - Suzanne Collins (2010)

Alternatieve titels: Spotgaai | The Hunger Games #3 | De Hongerspelen 3

mijn stem
3,61 (141)
141 stemmen

Engels
Jeugdboek
Avontuur / Sciencefiction

398 pagina's
Eerste druk: Scholastic, New York (Verenigde Staten)

Katniss heeft de Hongerspelen voor de tweede keer gewonnen. Maar nu ze uit de bloederige arena gekomen is, is ze nog niet veilig. Het Capitool is woedend en wil wraak. Wie zou de prijs moeten betalen? Juist: Katniss, voor de tweede keer. En bovendien heeft president Snow duidelijk gemaakt dat het voor niemand anders veilig is op de koop toe. Niet haar familie, niet haar vrienden, niet de mensen van District 12...

zoeken in:
2,5
Een ietwat teleurstellende afsluiter van een geweldige reeks, misschien deels omdat mijn verwachtingen na de eerste twee boeken zo hoog gespannen waren. Hoewel ook dit een echte page-turner is, kwam dit vooral doordat ik steeds vol verwachting was voor de grote doorbraak in het verhaal. Het boek heeft me wat leeg en onvoldaan achtergelaten en ik wou bijna dat ik het niet gelezen had omdat mijn verwachtingen erover zoveel beter waren dan de realiteit. Collins slaagt er wel in je tot nadenken aan te zetten, maar het lijkt alsof de serieuze thema’s van oorlog, menselijkheid etc. hier de overhand krijgen, ten koste van wat voor goeie boeken uiteindelijk het belangrijkste is: het verhaal. Plots lijkt Collins pagina's te kort te hebben gehad om alle personages waar je ondertussen aan gehecht bent geraakt een waardige afsluiter te geven. Ook Katniss zelf leeft niet echt op aan de verwachtingen. De heldin van de eerste boeken is nu echt slechts een pion in de "spelen" geworden en lijkt het grootste deel van het boek depressief of gedrogeerd door te brengen. De reeks is nog steeds een aanrader, maar het laatste boek raakt niet aan de eerste twee.

avatar van metalfist
3,5
Aha, het derde deel van de Hunger Games trilogie. Een reeks die indertijd redelijk vaak met Harry Potter werd vergeleken en die uitgegroeid is tot een solide reeks (zowel boek als film) met een grote groep aan fans. Na het lezen van de eerste twee boeken bleek ik echter zowat tussenin te zitten. Absoluut geen slechte boeken, het tweede deel kon zelfs op 4* rekenen, maar ik zie de klassiekerstatus niet echt. Misschien ging dit derde deel mijn ogen openen.

Niet echt eerlijk gezegd aangezien dit misschien wel het minste deel is van de drie. Na 2x de Hunger Games op zich te hebben laten opdraven in haar boeken, voelde schrijfster Suzanne Collins zich blijkbaar verplicht om het over een andere boeg te gooien. Een slimme zet, want om Katniss nu voor de derde keer te laten deelnemen... Dat had inderdaad geen goed idee geweest. Het probleem is echter dat ze nu voor ontgonnen terrein staat en uiteindelijk maar probeert om met de zelfmoordmissie naar Snow terug die sfeer van de Games te creëren aan de hand van een aantal vallen. Die komen echter niet altijd even goed zijn recht en bovendien komen er een aantal personages erg bekaaid af. De dood van Prim en Finnick is onverwachts, maar niet in de goede zin van het woord omdat het echt letterlijk uit de lucht komt gevallen. Er is geen enkele opbouw en Collins maakt zich er uiteindelijk ook maar snel snel vanaf. Gelukkig is en blijft ook dit boek wel een echte pageturner. Collins weet handig gebruik te maken van kleine climaxen aan het einde van een boek, op een manier zoals ik alleen Stephen King dat nog maar heb weten doen, waardoor je toch telkens maar verder wilt blijven lezen.

Blij dat ik de franchise eens een keer heb gelezen, het waren een aantal vermakelijke avonden in ieder geval. De hoge status die deze reeks heeft gekregen in de afgelopen jaren is me echter een brug te ver. Zeker het einde van dit deel voelt erg afgeraffeld aan, in die zin is de vergelijking met Harry Potter wel terecht. Die epiloog werkte daar ook voor geen meter.

3.5*

Gast
geplaatst: vandaag om 07:24 uur

geplaatst: vandaag om 07:24 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.