menu

A Proper Pursuit - Lynn Austin (2007)

Alternatieve titel: Ware Liefde

mijn stem
3,50 (3)
3 stemmen

Engels
Historisch

463 pagina's
Eerste druk: Bethany House, Bloomington (Verenigde Staten)

Violet is twintig, naïef en hopeloos romantisch. Wanneer haar vader aankondigt te gaan hertrouwen, besluit Violet op zoek te gaan naar haar moeder, die hen heeft verlaten toen Violet nog klein was. Daarom trekt ze in bij haar grootmoeder en drie oudtantes in Chicago. In Chicago gaat een wereld voor Violet open. Maar niet alleen de grote stad en de sprankelende Wereldtentoonstelling doen haar hart sneller kloppen. Tante Agnes introduceert Violet in de betere kringen en koppelt haar aan een rijke jongeman; grootmoeder neemt haar mee naar de armste wijken en stelt haar voor aan een vrijgezelle evangelist; tante Matilda vergezelt haar naar demonstraties voor vrouwenkiesrecht en vindt dat Violet helemaal niet moet trouwen. En tante Birdie - die in het verleden leeft - herhaalt alleen maar dat Violet moet trouwen uit liefde. Maar wat is liefde?

zoeken in:
avatar van J.Ch.
3,0
Na een periode van zware en dramatische verhalen had ik behoefte aan wat lichters. Licht verteerbaar is A Proper Pursuit zeker; niet heel diepgaand maar wel boeiend genoeg. Violet is inderdaad hopeloos, het soort persoon waar je fijn om kunt lachen zonder haar minder te mogen. De situaties waarin ze verkeert en de manier waarop mensen zich gedragen zijn misschien niet altijd even geloofwaardig, vermakelijk zijn ze wel. Ik moest breed glimlachen om de scène waarin Violet zich in een pofbroek hult om een saaie aanbidder af te schudden - die haar vervolgens alleen maar opwindend vindt...

Lynn Austin geeft een goed beeld van het contrast tussen de oppervlakkige weelde van de beau monde en de armoede die er in de buitenwijken heerst, en van de strijd voor de vrouwenrechten waar tante Mattie zich voor inzet. De setting wordt zo heel levendig. Het verhaal daarentegen komt gewoon weer neer op vrouw-zoekt-man en het is niet zo heel moeilijk te raden wie de gelukkige wordt. Een iets onverwachtere wending had wat mij betreft wel gemogen.

Lynn Austin heeft over het algemeen een prettige manier van schrijven. Soms maakt ze gebruik van cursieve zinnen om de gedachten van de hoofdpersoon weer te geven - waar ik een vreselijke hekel aan heb, en wat trouwens ook volstrekt overbodig is bij een boek dat vanuit de ik-persoon is geschreven - en af en toe kan ze het niet laten om te preken of om een personage op geforceerde wijze uiting te laten geven van verworven zelfinzicht. Daarnaast blijft het een verhaal over een Amerikaanse, door een Amerikaanse, en dat betekent bij mij dat er een aantal momenten waren dat ik de ogen ten hemel sloeg - geheel in Violets melodramatische stijl.

Ach, al met al is A Proper Pursuit precies wat ik ervan verwacht had en precies het soort boek waar ik af en toe behoefte aan heb. Ook wel eens prettig.

avatar van Tiany
3,0
Een aangename liefdes roman die, voor mijn part, af en toe wat vaart mist. Ik had soms het gevoel dat het verhaal werd gerokken om het wat langer te maken.
Al bij al vond ik het een leuk verhaal over een jonge vrouw die opgroeit bij haar vader omdat haar moeder, toen het meisje 9 jaar was, uit hun leven verdween. Ondertussen is Violet 20 jaar, haar vader gaat opnieuw huwen, en ze ontdekt dat er dingen worden verzwegen over haar moeder. Daarom beslist Violet om haar te gaan zoeken, met als uitvlucht dat ze enkele weken bij haar Oma en oudtantes gaat logeren in Chicago, om daar de wereldtentoonstelling te bezoeken. Ondertussen heeft haar toekomstige “stiefmoeder Maud” een huwelijkskandidaat, én vriend van de familie, voor Violet op het oog, zodra Violet terug thuis komt hopen ze op een huwelijk tussen deze twee jonge mensen. Onderweg op de trein ontmoet ze een rare kerel die er, in haar ogen, zeer verdacht uitziet.
In Chicago aangekomen hebben Oma en tante Agnes, eveneens hun oog laten vallen op enkele jonge mannen die Violets toekomstige echtgenoot zou kunnen worden.
Het verhaal gaat dus over de zoektocht naar Violet haar moeder en wie wordt de man van…….?
Ik vond het verhaal aangenaam en leuk, maar soms een beetje traag en voorspelbaar….maar waar ik zeker van heb genoten.

Gast
geplaatst: vandaag om 00:11 uur

geplaatst: vandaag om 00:11 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.