menu

Haunted - Chuck Palahniuk (2005)

Alternatieve titel: Gekweld

mijn stem
3,24 (38)
38 stemmen

Engels
Sociaal / Thriller

416 pagina's
Eerste druk: Random House, New York (Verenigde Staten)

Een groep aspirant-schrijvers reageert op een advertentie, die hen een rustoord garandeert om daar hun ultieme meesterwerk te schrijven. Het loopt allemaal echter geheel anders dan ze verwacht hadden: de rustieke omgeving blijkt een afgesloten gebouw, welke ze pas mogen verlaten eer ze hun verhaal voltooid hebben. De groep vat dit al snel op als een marteling, waarop ze besluiten dit lijden te verergeren zodat ze, wanneer ze gered worden, publiciteit zullen verkrijgen in de media met hun lijdensweg.

zoeken in:
4,5
Palahniuk werd altijd al geprezen dat de vele ideeen die hij in zijn romans propt an sich al elk een eigen verhaal kunnen krijgen, wat hij ten volste benut in Haunted. Het is tevens zijn eerste boek waarin hij extra moeite doet creatief en origineel te schrijven, hiermee perfect aanvoelend dat hij zijn gebruikelijke stijl net iets te vaak opvoerde.

Met een geniaal overkoepelend verhaal dat zeer treffend en tegelijkertijd meedogenloos de hedendaagse mediageile samenleving op de hak neemt weet Palahniuk als geen ander gitzwarte humor te combineren met bijtende satire, maar weet daarbinnen tevens op plausibele wijze de diverse korte verhalen te plaatsen die een ieder op zich weer andere huiveringwekkende aspecten van de mensheid te belichten.

Haunted is intelligente horror op zijn Palahniuks: geen geesten, demonen of seriemoordenaars, de psyche van de mens zelf in het alledaagse leven is uiteindelijk vele malen enger. Na Fight Club, zijn beste boek. 4.5*

avatar van PeterW
PeterW (crew)
Ik heb de Nederlandse vertaling gekocht, die eerst als pocket is uitgegeven voor 3 euri. Er zit een bladzijde in die fungeert als waardebon waarmee je later dat jaar datzelfde boek in een gebonden versie kunt kopen; het moet niet gekker worden.
Ik ben benieuwd of ik er doorheen kom.

avatar van Agaath95
1,0
Gekweld is mijn eerste Palahniuk. En voorlopig ook mijn laatste, want ik vond het waardeloos.

Het probleem van dit boek is het hoofdverhaal. De opbouw schiep veel verwachtingen, maar het liep al snel uit op een grote anticlimax. De reacties van de personages op hun situatie waren, hoewel ze met z’n twintigen waren, vrijwel identiek en bovendien zeer ongeloofwaardig. Toen ze hun vingers en tenen begonnen af te hakken voor meer media aandacht had ik mijn interesse al verloren. En toen was ik pas op de helft. Noem het satire, maar daarin kun je ook té ver doorschieten.

Over de verhalen kan ik kort zijn: Er zitten goede tussen (de zwervers en de nachtmerriebox), maar ook een aantal echt smakeloze ( de poppen op het politiebureau en de uitgebreide beschrijving van het ontbindingsproces ).

Als verhalenbundel had dit boek wat mij betreft misschien beter gewerkt. Maar ja, die worden geen bestsellers..

Michael1992
Chuck Palahniuk zal bij mij toch altijd de schrijver van één redelijk interessant boek (Fight Club) en voor de rest een hoop rommel met uitermate sporadisch een dan waarschijnlijk nog niet eens deftig uitgewerkt idee.

En dit boek is daar het meest recente bewijs van. Ongelooflijk smakeloze, over-the-top, wannabe shoquerende (met nadruk op wannabe) verhalen in een belachelijk ongeloofwaardig kader.

1.0*

avatar van Slainte_Mhath
5,0
Hard, smerig, over de top, bij vlagen walgelijk, maar dat maakt dit boek juist zo GOED

Niet voor mensen met een zwakke maag! En dat zeg ik niet zo snel.

avatar van Bassievrucht
PeterW schreef:
Ik heb de Nederlandse vertaling gekocht, die eerst als pocket is uitgegeven voor 3 euri. Er zit een bladzijde in die fungeert als waardebon waarmee je later dat jaar datzelfde boek in een gebonden versie kunt kopen; het moet niet gekker worden.
Ik ben benieuwd of ik er doorheen kom.


Haha, geweldig. Ook ik heb dit boek voor drie euro gekocht maar dit had ik nog niet gezien. Die kan zo in SBS 6 25 Meest Mislukte Marketingtrucs.

avatar van PeterW
PeterW (crew)
Bassievrucht schreef:
(quote)


Haha, geweldig. Ook ik heb dit boek voor drie euro gekocht maar dit had ik nog niet gezien. Die kan zo in SBS 6 25 Meest Mislukte Marketingtrucs.

Ja, wie doet nou zoiets?

Bijzonder vermakelijk boek.
Echte horror is het niet, want er gebeurt namelijk weinig tot niets engs. Maar goor is het des te meer. Na het lezen van een Lee zal je wel een en het ander gewoon zijn, maar Palahniuk weet het allemaal toch beter te doseren. Als er iets gebeurt, dan is het smerig en vies.
Ook is de opzet van het boek leuk bedacht en zijn er tussen de verhaaltjes erg goede en prima uitgewerkte ideeen te vinden die ervoor zorgen dat het boek leest als een trein.
Prima satire.

avatar van worm
3,5
Zeer vermakelijk.
Waanzinninge verhaalopbouw. De wijze waarop het verhaal met de personen die opgesloten zitten in het huis, een vehikel vormt, voor de losse verhalen, is goed gevonden.
Er zitten echt gestoorde scenes in.
Dit is echte horror. Geen standaard griezelverhaal, maar misselijkmakende 'uit het leven gegrepen' zieke vertelsels.

avatar van Arno
2,0
Via mijn microblog in100woorden.

Wie Chuck Palahniuk zegt, die zegt Fight Club. Dat de man tussendoor ook andere boeken schreef, is minder bekend. Terecht? Wel als je Haunted in rekening neemt. Het concept is even simpel als fascinerend: een resem zonderlinge wannabe schrijvers laat zich gewillig – en voor veel geld – opsluiten in een afgelegen rustoord, dat bij nader inzien een voorgeborchte van de spreekwoordelijke hel blijkt. Maar de uitwerking: klungelig experimenteel. Palahniuk introduceert zijn karakters met weinig beklijvende poëtische intermezzo’s. En ook de bijnamen die elk van de personages krijgt, lijken verzonnen te zijn door een twaalfjarige. Al bij al teleurstellend dus, dit Haunted.

avatar van PROPAYNE
3,0
Ik vond het een aardig boek, soms lekker goor, maar ik had er ook wat moeite mee, soms vond ik het erg warrig, of ongeloofwaardig. Af en toe gewoon een opsomming van gruwelijkheden. Zonder enige goeie uitleg is elk karakter even gestoord als de ander....

Gast
geplaatst: vandaag om 15:04 uur

geplaatst: vandaag om 15:04 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.