menu

Dark Matter - Michelle Paver (2010)

Alternatieve titel: De Geest van Gruhuken

mijn stem
4,00 (3)
3 stemmen

Engels
Griezel

224 pagina's
Eerste druk: Orion, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Januari 1937. Oorlogswolken verzamelen zich boven Engeland. Jack Miller, achtentwintig jaar oud, is wanhopig op zoek naar een beter leven. De kans om als radiotelegrafist deel te nemen aan een Noordpoolexpeditie grijpt hij dan ook met beide handen aan. Vijf enthousiaste mannen en acht sledehonden zeilen over de Barentszee in het licht van de middernachtzon richting Spitsbergen. Tenslotte bereiken ze de afgelegen, onbewoonde baai waar ze het komende jaar hun kamp zullen opslaan. Gruhuken. De poolzomer is genadeloos kort. In de ondoordringbare duisternis voelt Jack een steeds grotere onrust. Een voor een worden zijn metgezellen gedwongen te vertrekken. Moet Jack met hen meegaan of zal hij alleen achterblijven met zijn hond Isaak om de expeditie te redden? De zee gaat bevriezen waardoor ontsnappen onmogelijk wordt. En Gruhuken blijkt niet onbewoond...

zoeken in:
avatar van DMF
4,0
DMF
We hebben als mensheid leukere tijden gekend. Het is niet altijd even makkelijk: thuiswerken, sociale contacten beperken en na 21.00 uur zelfs je huis niet meer uitkomen. Alle spontaniteit is uit het leven gezogen. Hoe zwaar het ook is: bedenk dat het altijd erger kan. Dit verhaal laat zien dat het zelfs véél erger kan.

Jack Miller gaat in 1937 met een kleine groep richting Gruhuken, Spitsbergen. De expeditie is de redding van Jack: ondanks zijn Oxford opleiding slaagt hij er niet om om een baan te vinden en hij is de wanhoop nabij. Vol enthousiasme gaat hij op weg naar één van de meest afgelegen plaatsen op aarde, alwaar hij zijn ervaringen documenteert in zijn dagboek.
Wat begint als een spannend avontuur, stevent al snel af op rampspoed. Eenmaal op Gruhuken ziet Jack zijn mede-expeditieleden noodgedwongen verdwijnen en blijft hij alleen achter. Hoewel Jack koste wat het kost zijn expeditieleden wil overtuigen dat hij zich in zijn eentje op het koude en dorre Gruhuken kan redden, raakt hij er al snel van overtuigd dat er zich op Gruhuken meer afspeelt dan hij aanvankelijk dacht.
Wanneer de zon ondergaat om vervolgens maandenlang niet meer terug te keren, vecht Jack niet alleen tegen de kou, maar vooral tegen de isolatie en paranoia. Ondanks de geringe lengte van het boek, weet Paver een fantastische sfeer neer te zetten en heb je als lezer het idee dat je naast Jack in het diepe noorden zit, koud tot op het bot. Een goed pak sneeuw met bijbehorende temperaturen zoals we afgelopen weekend in Nederland hadden, helpt daarbij natuurlijk.

Hoewel de locaties en de personages fictief zijn, zijn er in het verleden natuurlijk veel van dit soort barre tochten gemaakt. Doe mij dan toch maar de huidige lockdown.

* * * *

Gast
geplaatst: vandaag om 14:06 uur

geplaatst: vandaag om 14:06 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.