menu

The Glass Castle - Jeannette Walls (2005)

Alternatieve titel: Het Glazen Kasteel

mijn stem
3,80 (5)
5 stemmen

Engels
Autobiografische Roman

288 pagina's
Eerste druk: Scribner, New York (Verenigde Staten)

Jeannette Walls beschrijft haar jeugd als oudste van de vier kinderen in een gezin dat zonder vaste woonplaats en in bittere armoede leeft. Hoe ze als driejarige knakworstjes stond op te warmen en zich vreselijk verbrandde, hoe haar vader telkens weer ontslagen werd. Hoe haar moeder het land dat ze erfde niet wilde verkopen, ook al zou dat een einde maken aan de financiële zorgen. Hoe ze liever in kartonnen dozen sliepen dan in bedden, omdat het zo gezellig was. Hoeveel zij hield van haar volstrekt onverantwoordelijke ouders, en hoe ze haar keer op keer teleurstelden.

zoeken in:
Spr77
Als derde van vier kinderen in een wel zeer onconventioneel gezin beschrijft Jeannette Walls vooral haar jeugd vanaf een jaar of zes. Haar ouders bemoeien zich nauwelijks met de kinderen, ze moeten zichzelf maar redden. Moeder is een kunstschilderes, die niets verkoopt. En vader is zeer intelligent, maar een alcoholist, waardoor er nauwelijks of geen geld beschikbaar is voor huisvesting, voeding en kleding. De kinderen blijven door dik en dun elkaar ondersteunen. Pas in hun tienerjaren zullen ze afstand nemen van hun ouders om aan een beter toekomst voor zichzelf te kunnen werken.

avatar van Jason82
4,5
geplaatst:
Ooit kocht ik dit boek op het "boekenfestijn" voor een laag bedrag, ik meen € 2,99. Ik heb er voor € 20,99 plezier aan beleefd!

Dit boek neemt je als lezer mee in het onrustige gezinsleven van de familie Walls. Pa en ma zijn excentriek en slim, maar ook aartslui en egoïstisch. De kinderen moeten het zelf doen, geld en eten is er vrijwel nooit. Voelen ze zich ergens thuis, dan volgt er al snel weer een gedwongen verhuizing. Wat volgt is een reis langs bijzondere plaatsen dwars door het Amerika van, ik gok, een halve eeuw geleden. Van California en Nevada, tot aan West Virginia. Staten die voor mij als Nederlander sowieso al tot de verbeelding spreken. Ik kan daar eindeloos over mijmeren. Afijn, de reis wordt afgelegd in auto's die zo slecht onderhouden zijn dat de kinderen met hun hoofd uit het raam moeten gillen dat mensen aan de kant moeten springen, omdat de remmen niet werken... Mooi om te lezen en ik kreeg al snel een zwak voor de kinderen die zich door allerlei tegenslagen heen moesten worstelen. De lezer volgt daarbij met name de gedachten en ervaringen van het oudste kind, schrijfster Jeannette Walls.

Bestseller in Amerika en ik begrijp waarom. Literair gezien zal er van alles mis zijn met dit boek, maar ik heb me op de camping in Luxemburg meer dan uitstekend vermaakt met dit bijzondere en als ik het goed heb (groten)deels waar gebeurde familieverhaal.

avatar van Pleun
geplaatst:
Als je dit soort boeken goed vindt zou je Educated van Tara Westover misschien ook wel kunnen waarderen

Educated: A Memoir - Tara Westover (2018) - BoekMeter.nl

avatar van eRCee
geplaatst:
Jason82 schreef:
Ooit kocht ik dit boek op het "boekenfestijn" voor een laag bedrag, ik meen € 2,99. Ik heb er voor € 20,99 plezier aan beleefd!

Misschien een idee voor een nieuwe quoteringsschaal op Boekmeter. De geldelijke waarde van je leeservaring ten opzichte van de kosten. Is weer eens wat anders.

avatar van Jason82
4,5
geplaatst:
Pleun schreef:
Als je dit soort boeken goed vindt zou je Educated van Tara Westover misschien ook wel kunnen waarderen

Educated: A Memoir - Tara Westover (2018) - BoekMeter.nl

Bedankt voor je tip!

avatar van psyche
4,5
psyche (crew)
geplaatst:
Jason82

Het boek is ook verfilmd.
Een heerlijk begin deze roman. Ik stond in de bieb al te lezen, Jeanette Walls weet mij dírect te pakken... eerst het boek, dan de film is mijn volgorde ...

avatar van psyche
4,5
psyche (crew)
geplaatst:
psyche schreef:

eerst het boek, dan de film is mijn volgorde ...


Vanavond 23.15 uur op tv, op Eén, opnemen dus ...

avatar van Jason82
4,5
geplaatst:
psyche schreef:
(quote)


Vanavond 23.15 uur op tv, op Eén, opnemen dus ...

Zit ik net op de camping...

avatar van psyche
4,5
psyche (crew)
geplaatst:
Jason82 schreef:
Zit ik net op de camping...


Nomaden hebben nu eemaal geen tv, althans, niet altijd ...

Ik heb het boek net dichtgeslagen en laat het eerst bezinken voordat ik een mening geef.
Vanavond de film ...

avatar van psyche
4,5
psyche (crew)
geplaatst:
Jason82 schreef:
Zit ik net op de camping...

Eerlijk gezegd heb je naar mijn smaak niets gemist, wat ben ik blij dat ik eerst het boek heb gelezen. De verfilming vind ik echt te erg om naar te kijken, een uit zijn verband gerukt slap aftreksel van de roman met een Hollywood slot ... het proza van Jeannette Walls onwaardig.

avatar van Jason82
4,5
geplaatst:
Dank je psyche, ik las dergelijke commentaren ook al op moviemeter. Jammer!

avatar van psyche
4,5
psyche (crew)
geplaatst:
Als je er niet dood aan gaat, maakt het je sterker

‘Ik zat in een taxi en vroeg me af of de parelketting die ik droeg niet te formeel was voor het feest waarnaar ik op weg was, toen ik mijn moeder zag die in een vuilnisbak stond te graaien’.
Jeanette Walls, vernoemd naar een schooljuffrouw van vader Walls, in haar jongvolwassen leven in Amerika aanvankelijk alleen bekend als roddeljournaliste, weet hoe ze een pakkende openingszin moet schrijven. Ze weet ook hoe ze mijn aandacht vast kan houden.
Wat een verdienste is als ze een autobiografie met een krankzinnige jeugd beschrijft. Een jeugd vol zowel avontuur als m.i. kindermishandeling. Het gevaar loert dat het een tranentrekker wordt maar JW is geen jankerd, allesbehalve dat.

‘Berggeit’ zoals Jeannettes alcoholistische vader haar noemde omdat ze zo goed rotsen beklom, groeit met haar broer en twee zussen op de vlucht op, van staat naar staat, van dorp naar dorp. Op de vlucht voor de Gestapo zoals vader Rex het noemt. De kinderen vragen zich af wanneer je ergens echt woont, is dat als je éen of twee weken op éen plek blijft, al dan niet met een dak boven je hoofd. Onderweg, in een van de vele auto’s vliegt er wel eens een kat het raam uit of zwaaien vrachtwagendeuren open terwijl de kinderen in de laadruimte zitten.

De ouders zijn overtuigd non-conformistisch, vader heeft op zijn zachtst gezegd een autoriteitsprobleem, de moeder is een zelfbenoemd onontdekt kunstenares, ze schildert of schrijft onafgebroken. Ze noemt het leven van de kinderen een avontuur. Dat is wanneer ze in goede doen is, later blijken haar stemmingswisselingen, tussen zingen en huilen in.

Wat houdt de kinderen op de been, hoe overleven ze onder andere lekkende daken in de herfst, de ijskoude winters zonder goede kleding en verwarming, een rat op het hoofdkussen zo groot als een opussum, dagen zonder eten? Waarschijnlijk zijn dat de echte avonturen, al dan niet verantwoordelijk; Jeannette en haar broer en zussen zijn heel slim, belezen en vindingrijk. Bovenal is hun onderlinge band sterk en zijn ze onvoorwaardelijk trouw aan elkaar.

Naar de onbetrouwbare ouders blijven ze loyaal. Loyaliteit die vaak voorkomt bij kinderen die ontberingen en verwaarlozing kennen. JW schrijft dusdanig dat de lezer die loyaliteit enerzijds ook voelt maar die evengoed, daar waar JW het oordeel aan de lezer laat, me woest maken. Stel een moeder voor die tegen een dochter met ernstige brandwonden zegt: “Als je er niet dood aan gaat maakt het je sterker”. Medische zorg wordt onthouden. Let wel het is dan niet de eerste keer dat iets dergelijks gebeurt. Zelf is de moeder heel goed in staat in zelfmedelijden te zwelgen. Op een dergelijk moment besluit JW nooit zo’n huilebalk als haar moeder te worden.

Ze zijn inderdaad sterk de Walls kinderen, vol veerkracht en doorzettingsvermogen maken zich losser van hun ouders, ze zijn in staat andere keuzes te maken. Ze bouwen een ander soort éigen leven op zonder hun ouders te vergeten.

‘Het glazen kasteel’ is een boek dat bijblijft.

4,5*

Gast
geplaatst: vandaag om 06:18 uur

geplaatst: vandaag om 06:18 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.