menu

Szczur - Andrzej Zaniewski (1993)

Alternatieve titel: Rat

mijn stem
3,92 (6)
6 stemmen

Pools
Sociaal / Psychologisch

208 pagina's
Eerste druk: Kopia, Warschau (Polen)

In deze autobiografie van een rat, van zijn geboorte tot aan zijn dood, worden mysterieuze legenden en wonderlijke verhalen verteld, alsook de hele geschiedenis van de rattensoort, parallel aan het menselijk leven.

zoeken in:
Hmm.. dit lijkt me een interessant boek... even memo maken XD

avatar van eRCee
2,0
Het lijkt me goed mijn uit de toon vallende, lage stem te motiveren hier. Nadeel daaraan is wel dat er nog geen lovende recensies zijn en ik het boek natuurlijk niet direct de vergetelheid in wil sturen. Dan maar zo:

Wat goed gevonden kan worden aan het boekje is de gedetailleerde schets die het biedt van het rattenbestaan. De schrijver heeft jarenlang studie gemaakt van het gedrag van deze dieren en dat blijkt uit elke bladzijde. Het boek is, in korte, zakelijke zinnen, geschreven vanuit het perspectief van de rat en bevat geen menselijke gedachten. De rauw-realistische schets, tot het gruwelijke toe, vermengt zich echter met mythologie en sprookjes.

Tot zover een poging tot objectiviteit. Zelf vond ik Rat, ondanks de geringe lengte, erg saai. Er gebeurt wel van alles maar er is geen reflectie. Daarnaast is de variatie in gedragingen van een rat nogal beperkt en na één keer paren met de eigen moeder weet ik het wel. Zo gaat het boek maar door; eten zoeken, vechten, vluchten, paren. Tsja. Mijn conclusie, met eeuwige dank aan Zaniewski, is dat mensen toch interessanter zijn.

4,5
een meesterwerk. Eén van de beste boeken die ooit geschreven zijn. Subliem proza, en, in tegenstelling tot wat iemand boven me schrijft, was dit boek allesbehalve saai. Inderdaad was er geen reflectie, maar dat kon ook niet. Binnen de beperking die de schrijver zichzelf heeft moeten opleggen, heeft hij toch meer dan voldoende spanning opgebouwd.

avatar van Slainte_Mhath
4,5
Een paar jaar geleden heb ik een boek van James Herbert gelezen, waar het verhaal werd verteld vanuit het perspectief van een hond. Fluke - James Herbert (1977)

Dat vond ik een goed geschreven boek, en toen ik dit boek laatst op internet tegenkwam heb ik hem besteld, en ben er ook gelijk mee begonnen.

Het boek is, zover je van controversieel kunt spreken, hard. Hard als de natuur is.
Het is vanuit het oogpunt van een rat, een over het algemeen gehaat dier, beschreven.

Bij het lezen van de eerste zintuigen van de rat en zijn eerste voorzichtige stappen in de buitenwereld, leef je gelijk mee.

Het is voor de rat een zeer vijandige wereld en geeft je een goed beeld hoe een rat moet overleven. Veel kan fataal zijn; katten, vogels, gif, kou, honger, klemmen, kannibalisme, vertrapping, verwondingen etc. etc.

De rat ziet talloze andere ratten op allerlei manieren gedood worden. Heeft nestdrift, is gewelddadig naar andere ratten, anderen naar hem. Hij jaagt in groepen, wordt door groepen opgejaagd en is altijd onderweg. Je leest alle zintuiglijke waarnemingen.

Natuurlijk is het waarnemingsvermogen van de rat als verteller niet helemaal waarheidsgetrouw met hoe echte ratten alles ervaren, al zullen we dit echter nooit weten.

Ik ervaarde compassie met de rat. Het verhaal is erg beeldig. Het stuk dat "de rat" muziek hoort en alle dreiging om hem heen deed vergeten, en hem naar de bron dreef. Dit net als alle andere ratten, deed me denken aan het bekende sprookje, maar als de muziek stopt, ervaart de rat een groot gemis voor langere tijd. Wat hij ook onthoud. Dit vond ik mooi en bijzonder, al zal een rat dit in het echt waarschijnlijk niet zo ervaren. Misschien ook wel, ik weet niet wat voor research de auteur heeft gedaan.

Dit boek is bijzonder. Eist enig inlevingsvermogen. Het is hard, rauw en zelfs smerig.

Je beeld bij ratten en benadering zal misschien veranderen na het lezen.

avatar van Slainte_Mhath
4,5
Ik denk nog geregeld terug aan dit boek. Mijn cijfer derhalve verhoogd naar 4,5*

Gast
geplaatst: vandaag om 16:29 uur

geplaatst: vandaag om 16:29 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.