menu

Spūtniko no Koibito - Haruki Murakami (1999)

Alternatieve titels: Spoetnikliefde | Sputnik Sweetheart | スプートニクの恋人

mijn stem
3,76 (151)
151 stemmen

Japans
Sociaal

229 pagina's
Eerste druk: Kodansha, Tokio (Japan)

De 22-jarige Sumire is verliefd op de zeventien jaar oudere Mui. Maar waar Mui aantrekkelijk en succesvol is, is Sumire een beginnende schrijver die zich kleedt als een figuur uit een Kerouac-roman. Verrast dat ze lesbisch blijkt te zijn, belt Sumire uren met haar beste vriend K over de grote vragen van het leven: wat is seksuele aantrekkingskracht en moet zij Mui vertellen wat ze voor haar voelt? Gefrustreerd met zijn eigen verliefdheid voor Sumire, spendeert K zijn tijd met een affaire met de moeder van een van zijn leerlingen. Dan ontvangt hij een wanhopig telefoontje van Mui vanaf een Grieks eiland. Ze vraagt hem of hij haar kan helpen, want er is iets vreemds aan de hand met Sumire.

zoeken in:
avatar van mjk87
3,0
Opzich wel vermakelijk en het leest lekker weg. De personages zijn ook heel aardig en prima neergezet. Maar het is vooral dat het nergens dat niveau ontstijgt. Anders dan Norwegian Wood die echt hele goede stukken kent met veel sfeer, daar is deze Spoetnikliefde net te licht voor. En een halfje aftrek voor dat vreemde laatste hoofdstuk, daar kon ik echt helemaal niets mee. 3,0*.

Ulysses
Murakami blijft mij fascineren met zijn verhalen. Het zijn altijd boeken waar ik onmiddellijk in zit en ze laten mij niet meer los. Ook deze Spoetnikliefde heb ik met een aangenaam gevoel verslonden. Ik kan mij goed identificeren met de hoofdpersonages, hoe sommige elementen opeens een persoon in totaliteit kunnen doen veranderen. Hoe het volwassen worden ons dwingt tot keuzes waar we eigenlijk niet achterstaan. Thematieken als het zoeken naar identiteit, dromen najagen, liefde en vooral de keuzes maken boeien mij enorm. En dat nog met een klein vleugje magisch realisme zoals Murakami dat vaak doen maakt dit boek weer een aangename leeservaring.

avatar van Lalage
4,5
Dit boek is een typische Murakami, met katten, muziek, geheimzinnige telefoontjes en een parallelle wereld. Murakami legt niet alles uit. Hij beschrijft het op zijn weergaloze wijze. Ik heb weer genoten.

Spoetnikliefde – Haruki Murakami | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

(in de beschrijving hierboven staat Mui, terwijl zij in de uitgave die ik las Mioe heet, apart)

avatar van Wickerman
3,0
Wederom in één dag uitgelezen. Helaas pakte het verhaal mij minder dan bij de andere romans van Murakami. Te weinig uitgesponnen en het verhaal hing een beetje tussen enerzijds zijn realistische en anderzijds zijn surrealistische werk. Het hinkt op twee gedachten en komt daardoor niet helemaal uit de verf.

Daarnaast eigenlijk niets nieuws onder de zon. Middelmatige jonge man voelt zich aangetrokken tot onbereikbare jongere vrouw die op mysterieuze wijze verdwijnt. Het verhaal is te kort om echt speciaal te worden of me helemaal te grijpen.

Jammer, want het vorige boek dat ik van hem las, After Dark, was zo heerlijk anders.

avatar van Slainte_Mhath
3,0
Katten, check. Griekse eilanden, check. Verdwijning, check.
Een aardige Murakami, al prefereer ik wel zijn langere verhalen.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:46 uur

geplaatst: vandaag om 13:46 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.