menu

Die Letzte Karte Spielt der Tod - Hans Hellmut Kirst (1955)

Alternatieve titels: De Dood Speelt de Laatste Troef | Tokio-Sorge Antwoordt Niet

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Duits
Spionage

336 pagina's
Eerste druk: Desch, München (Duitsland)

Een spion die alleen voor geld zijn vaderland verraadt is een verachtelijk wezen. Een spion die in den vreemde voor zijn eigen regering gegevens verzamelt is een patriot, een gevierde held. Spionnen die alleen uit puur idealisme handelen zijn echter zeldzaam. Dr. Richard Sorge, een Duitser, was er zo een. Sorge spioneerde gedurende de Tweede Wereldoorlog voor de Russen, standplaats Tokio. Hij was een van de laatste individuele, zelfstandig opererende spionnen, vastberaden om Hitler ten val te brengen. Sorge was degene die Moskou ervan kon overtuigen dat Japan hen niet zou aanvallen, zodat Stalin zijn divisies uit het Verre Oosten kon terugtrekken en zich op de strijd tegen de Duitsers kon concentreren. Zodoende waren Sorges informaties doorslaggevend voor het verloop van de oorlog.

zoeken in:
avatar van chris reifert
4,0
chris reifert (crew)
Spannende, op waargebeurde feiten gebaseerde, roman van Hans Hellmut Kirst, over het turbulente leven van Dr. Richard Sorge, spion voor Moskou. We leren zijn vriendschap kennen met de Duitse ambassadeur, van wie hij eerstehands informatie won, zijn uitgebreide voorzorgsmaatregelen bij het doorgeven van berichten aan Moskou en we nemen kennis van de leden van zijn organisatie. Kirst schept een mooi beeld van zijn dagelijks leven als journalist voor de Frankfurter Zeitung en de contacten die hij heeft, voorts wordt er geschreven over de vrouwen in zijn leven en zijn drankmisbruik. In zijn werk als spion had hij Moskou al gewaarschuwd voor de ophanden zijnde Duitse invasie, maar daar werd geen geloof aan gehecht. Zijn huzarenstuk was Moskou in te lichten over de Japanse aanvalsplannen; Japan viel niet aan en Stalin kon Siberische divisies vrijmaken voor een tegenoffensief in december 1940, dat de Duitsers in het defensief drong. Door een onvoorzichtigheid in het aanwerven in het personeel, ontstond er een lek en werd de groep van Sorge opgerold. Sorge werd later opgehangen.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:38 uur

geplaatst: vandaag om 09:38 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.