menu

Verdwenen Chemie - Almar Otten (2007)

Alternatieve titel: De Zeven Deventer Moordzaken #1

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Nederlands
Thriller

339 pagina's
Eerste druk: Artnik, Deventer (Nederland)

De onervaren rechercheur Ellen van Dorth wordt naar het chemiebedrijf Unimeer gestuurd om de bizarre inhoud van een envelop te onderzoeken. De volgende dag wordt het lijk van de exportmanager van Unimeer gevonden in het tuinhuisje van zijn villa. De ervaren Jozef Laros wordt op de zaak gezet. Hiermee is een nieuw politieduo geboren, al gaat de samenwerking niet altijd van harte. De mathematische werkwijze van de ambitieuze Ellen botst nogal eens met de intuïtieve aanpak van de oude rot Jozef en dat leidt regelmatig tot pijnlijke, maar vaak ook vermakelijke misverstanden.

zoeken in:
Tabula Rasa
Verrassend aardige detective van eigen bodem. Otten weet op geloofwaardige wijze een team van politiemensen neer te zetten dat in Deventer een dubbele moord oplost. Het speurwerk en de gedachtegang erachter is helder en degelijk. Geen overdreven actie, maar realistisch. Spannend wordt het niet, want het is zuiver een detective: het draait om het oplossen van de puzzel.
Veel dialoog gebruikt, wat het boek doet leven. Gelukkig ook niet al te veel persoonlijke problemen van de politiemensen (geen alcoholisme, of burn-outs, of ruzie met collega's ofzo om er goedkope 'diepgang' aan te geven).
Het schrijfwerk zelf is niet altijd even sprankelend, maar wel degelijk. Het is dan ook gewoon een lekker leesboek voor in de trein, of op vakantie, of voor het slapen gaan, en geen pretentieuze "literaire" thriller (het is helemaal geen thriller).
Grootste minpunt is dat te ver voor het einde al duidelijk wordt weggegeven wie de dader is, al vermoed je dat als lezer al eerder, maar daarmee is de dader natuurlijk nog niet gepakt.
Zeker de moeite waard, vooral als je zelf Deventer wat beter kent. Herkenbaarheid is altijd wel leuk.

avatar van Jester
3,5
Heel aardig boek, waarbij het inderdaad meerwaarde heeft als je Deventer kent.

Paardenmeisje
Het eerste deel van de Zeven Deventer Moordzaken. In mijn ogen meteen het beste deel. Echt hyperspannend is het niet, wel een leuke whodunit. Het wordt inderdaad al vrij vroeg prijsgegeven wie de dader is, maar bij dit boek is dit geen minpunt. Leuke dialogen. Erg realistisch ook, vermits iedereen weet dat de politie veel bla bla heeft en weinig actie onderneemt. De dialogen zijn aardig geschreven en is wat mij betreft grotendeels de kracht van het boek. Jammer dat de reeks boek na boek minder lijkt te worden.

Verder is het leuk als je Deventer een beetje kent. De herkenning was voor mij de belangrijkste reden om dit boek te lezen namelijk. Ik spaar al sinds 2009 zowel oude als nieuwe publicaties over de stad (en geloof me: over Deventer is echt ontzettend veel gepubliceerd). 4 sterren voor dit deel.

Paardenmeisje
Erg realistisch ook, vermits iedereen weet dat de politie veel bla bla heeft en weinig actie onderneemt.

Ik ben attent gemaakt op dit bericht en er nu op terug lezend wil mij hiervoor excuseren. Ik had me anders moeten verwoorden en de dingen genuanceerder moeten benoemen. Mijn excuses aan iedereen die zich aangesproken voelde. Ik wilde dit even rechtzetten: dus bij deze.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:07 uur

geplaatst: vandaag om 22:07 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.