menu

Tegenspel - Floortje Zwigtman (2007)

mijn stem
4,22 (32)
32 stemmen

Nederlands
Jeugdboek
Romantiek / Historisch

474 pagina's
Eerste druk: De Fontein, Baarn (Nederland)

Londen, november 1894. Na een lange zoektocht heeft Adrian eindelijk gevonden wat hij zocht: de Grote Liefde. Vincent Farley – kunstschilder, lief, verlegen en schathemelrijk – is tot over zijn oren verliefd op hem. Het lijkt te mooi om waar te zijn. Wanneer de geheimen van Oscar Wilde en zijn vriendenkring tijdens een sensationeel rechtbankproces op straat komen te liggen, worden vele vriendschappen op de proef gesteld. Ook de liefde van Adrian en Vincent komt zwaar onder druk te staan.

zoeken in:
avatar van donnie darko
4,5
Voor de Belgen die geinteresseerd zijn, in Belgie komt hij op 28 februari uit.

avatar van Dexter
Is dit een jeugdboek?
Lijkt me nogal een zwaar verhaal voor kinderen, maar ik ben best wel nieuwsgierig geworden; misschien eens bij de bieb kijken of ze 'm daar binnen krijgen.

avatar van donnie darko
4,5
Doe die stem almaar weg. Kan nog niet dat hij hem al gelezen heeft.

avatar van Zelva
Zijn die releasedata zo strikt dan?

avatar van Zelva
Stem verwijderd.

avatar van donnie darko
4,5
Hij lag bij ons al in de bibliotheek, terwijl hij hier nog niet in de winkels te verkrijgen is. Ik heb hem alleszins dus al hier liggen, en ga er nadat ik the godfather uitheb, aan beginnen. Volgende week een week vakantie, dus dan zal ik hem wel kunnen uitlezen. Later meer.

4,5
Dexter schreef:
Is dit een jeugdboek?
Lijkt me nogal een zwaar verhaal voor kinderen

Nee, 't is niet echt een jeugdboek, zeg maar een boek voor 15- of 16-jarigen.

avatar van donnie darko
4,5
Wederom zeer mooi boek van Floortje Zwigtman. Van hetzelfde niveau als schijnbewegingen, echt prachtig. Ik had het op twee dagen uit en ik heb er echt van genoten. Ik ga het niet in mijn top 10 zetten omdat schijnbewegingen daar al in staat, maar het zou er eigenlijk mooi naast mogen komen te staan.

4.5* en een aanrader.

4,5
Schitterend verhaal! Alleen vind ik het jammer dat het niet goed afloopt tussen Adrian en Vincent, maar misschien (lees: hopelijk) komt daar in het derde deel van deze trilogie nog verandering in .
*4.5

PS: Weet er iemand wanneer het laatste deel uitkomt (in België)?

avatar van Agaath95
Misantro schreef:

PS: Weet er iemand wanneer het laatste deel uitkomt (in België)?

Volgens deze twee bronnen komt het derde deel 'Spiegeljongen' pas in februari 2009 uit.

avatar van Serpico
3,5
Apart boek hoor.

Schijnbewegingen heb ik ook gelezen, met veel plezier, en dit boek moest er deze vakantie ook maar aan geloven. Wat me nogal jammerlijk opviel was dat er gewoon voor het grootste deel géén verhaal is. Het duurt iets van 300 pagina's (300 pagina's!!) voordat de op de achterkant beschreven rechtszaak plaatsvindt. Dat eerste stuk laat zich dan ook het beste omschrijven als 'De ups en downs in het leven van een puberende homo met een donker, angstvallig verborgen verleden als hoerenjongen in het Londen van eind 19e eeuw temidden van beroemdheden als Oscar Wilde, die hem rijkelijk kennis laten maken met zaken als kunst en seks, ook al heeft hij een arme achtergrond.' En dat 300 pagina's lang.

Opzich niks mis mee, maar zo nu en dan mocht er van mij wel wat meer vaart in komen. Spanning o.i.d. Dat gebeurde maar zelden, en dan vooral aan het einde. In Schijnbewegingen ging dat toch beter. Waar wel iets mis mee was, was de liefde tussen Adrian en Vincent. Misschien is het gewoon mijn onvermogen om me in zo'n homo in te leven, maar hun liefde overtuigde me de vorige keer al niet, en in dit boek nog altijd niet. De uitgebreide omschrijvingen van hun bedavontuurtjes waren voor mij dan ook niet echt nodig.
Gelukkig is Adrian een fantastisch karakter. Een beetje maf, maar hij weet toch maar weer virtuoos en doorspekt met humor te omschrijven waarin hij terecht komt (complimenten voor Zwigtman). Een hint van wanneer hij deze boeken gaat schrijven wordt volgens mij al gegeven nu hij journalist wordt. Ik denk trouwens ook dat die fantastische omschrijvingen van alle handelingen, omgevingen, etc. waarin Adrian verzeild raakt het boek zo boeiend houden. Toen ik het na een dag of 5 uit had vond ik het wel jammer dat ik niet verder kon lezen. Misschien mede door dat fantastische einde (Adrian is weer terug waar hij begon en hij wil wraak nemen op Vincent!) ben ik razend benieuwd wat er nou precies gaat gebeuren in boek 3. Wat helaas nog niet uit is zie ik nu. Ik ga het hoe dan ook wel lezen. De ingenieuze mengelmoes met realiteit en fictie blijft genieten.

3,5* voor nu.

- Het enige dat ik overigens niet snapte: Waarom bleef Bob Cliburn zo met Essie zeulen? Waarom gaf hij haar geld? Werd niet echt duidelijk verwoord volgens mij.

avatar van ugly stepsister
4,5
Één van mijn favoriete boeken - nog beter dan Schijnbewegingen, denk ik. Ik kon maar niet stoppen met lezen - Floortje Zwigtman schrijft heerlijk! Het is niet moeilijk om je in Adrian in te leven. Zeker niet in het begin - van zijn verliefdheid wordt je helemaal gelukkig.
Wat ik ook zo goed vind aan deze boeken, zijn de karakters. Adrian is natuurlijk geweldig, maar ook de andere personen in dit verhaal zijn interessant en goed uitgedacht, zelfs de minder belangrijke personen. Vaak zijn alle personages in historische (jeugd)boeken zo verschrikkelijk cliché.
Het enige wat ik minder vind, is dat er zo véél personages zijn. In het eerste deel had ik al niet helemaal door wie nou wie was (met name van de hoeren en de purperen hofhouding) dus ik had die namenlijst achterin wel nodig.


Serpico schreef:

- Het enige dat ik overigens niet snapte: Waarom bleef Bob Cliburn zo met Essie zeulen? Waarom gaf hij haar geld? Werd niet echt duidelijk verwoord volgens mij.

Ik denk dat dit duidelijk wordt in het derde deel, want het is allemaal hele vaag, inderdaad. Ook omdat Adrian er niet over nadenkt. Maar hij had ook heel veel andere dingen aan z'n hoofd.

avatar van Remco
4,5
WOW! Wat een trilogie! Ik zit helemaal in het verhaal. Deel twee was overigens een stuk beklemmender dan deel 1. Ik moest af en toe even stoppen maar zodra dit boek weg was gelegd moest ik ook weer verder!! Ben inmiddels in deel 3 begonnen. Echt Bravo voor Floortje! Een hollandse pageturner!! Ik hoop dat deel 3 me niet teleur zal stellen.... ik gun Adryan zo zijn geluk!

Gast
geplaatst: vandaag om 15:26 uur

geplaatst: vandaag om 15:26 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.