menu

Marilyn Monroe: Fragments - Marilyn Monroe (2010)

Alternatieve titel: Ik Ben Alleen

mijn stem
4,17 (3)
3 stemmen

Engels
Autobiografisch

272 pagina's
Eerste druk: Harper Collins, New York (Verenigde Staten)

Stijlicoon, glamour queen, sexy filmster, wereldberoemd actrice. Marilyn Monroe was het allemaal. Slechts zelden wordt ze gezien als schrijfster. ''Ik ben alleen'' is een verzameling van nooit eerder gepubliceerde dagboekfragmenten, aantekeningen en gedichten. In haar notities laat ze haar zorgvuldig gecultiveerde imago los en zien we haar van haar meest kwetsbare kant. Monroe komt in Ik ben alleen naar voren als een fijngevoelig en introspectief persoon wier gedachten over de pagina’s uitzwermen. Haar aantekeningen zijn vaak doordrenkt van melancholie en de lezer voelt met haar mee als ze na ellendige gebeurtenissen troost zoekt in een vel papier en een pen of potlood.

zoeken in:
avatar van the Cheshire cat
4,0
Eindelijk een boek dat nu eens die andere kant van Marilyn Monroe laat zien.
Naast niet eerder gepubliceerde notities zoals dagboekfragmenten, brieven en gedichten ook
minder bekende maar smaakvolle foto's: Marilyn lezend in Ulysses van James Joyce, Marilyn
zittend op de bank naast de schrijfster Karen Blixen, Marilyn met een boek over Goya, Marilyn
kijkend naar een beeld van Degas...
In een bijlage zijn boeken te zien uit Monroe's eigen bibliotheek: Madame Bovary van Flaubert,
A Farewell To Arms van Hemingway, Once There Was A War van Steinbeck...
Volgens Karen Blixen straalt Monroe tegelijkertijd een tomeloze energie én een soort
ongelofelijke naïviteit uit, iets dergelijks had ze gezien bij een leeuwenwelp die ze ooit
van een inheemse bediende in Afrika had gekregen, ze werd als het ware overrompeld
door die combinatie van onoverwinnelijke kracht en zachtaardigheid (De complete, wilde
natuur van Afrika zat me lief en speels aan te kijken)
.

Ik kan de mensen soms echt
niet uitstaan - ik weet
dat ze allemaal hun moeilijkheden hebben
zoals ik de mijne heb - maar ik ben daar echt
te moe voor. Proberen te begrijpen,
rekening houden, bepaalde dingen zien
waar ik alleen maar moe van word.

avatar van metalfist
4,5
Marilyn Monroe, het blijft voor mij één van de mooiste vrouwen (misschien zelfs wel de mooiste) die ooit heeft rondgelopen op deze planeet. Een nadeel aan die schoonheid is dat mensen lijken te denken dat Monroe niet meer dan dat was. Wanneer je je echter in haar leven verdiept, dan blijkt er een intelligente en empathische vrouw achter dat masker schuil te gaan. Een masker dat ze niet al te veel afdeed, maar met Fragments krijg je een meer dan verdienstelijke blik.

Hoewel dit naar alle waarschijnlijkheid verre van alles is wat Monroe heeft bij elkaar heeft geschreven, is dit toch een mooie verzameling. Stanley Buchthal en Bernard Comment (die allebei editor van dit boek zijn) hebben hun uiterste best gedaan om dit materiaal zo goed mogelijk weer te geven. Hoge kwaliteit scans van de teksten, een transcriptie (met hier en daar een aanvulling van een vergeten letter, dit in een andere kleur zodat het goed opvalt) en een vertaling naar het Nederlands. Ze doen ook een poging om via pijlen aan te duiden in welke volgorde de fragmenten op een pagina gelezen moeten worden (al is dit natuurlijk hun eigen keuze) en verduidelijken ze via een aantal notities bepaalde namen, plaatsen, ... Een serieus huzarenstukje als je het mij vraagt.

De verzameling van geschreven documenten varieert van gedichten tot brieven tot zelfs recepten. Niet alles is altijd even interessant (zeker de recepten bijvoorbeeld hadden geen toegevoegde waarde, al is dit een erg klein stuk in het boek), maar het mag duidelijk zijn dat Monroe hier op haar kwetsbaarst is. Haar breuk met Arthur Miller, haar opsluiting in het psychiatrisch ziekenhuis, ... Zware kost, maar het getuigt ook van haar poëtisch talent. Het boek wordt opgedeeld in verschillende hoofdstukken (wat eigenlijk gewoon aparte schriften zijn waarin ze schreef) en opgesmukt met een aantal foto's van een lezende Marilyn Monroe. Een paar extraatjes ook nog met een foto van de inhoud van haar bibliotheek, haar favoriete foto en de grafrede van Arthur Miller.

Iedereen die een mening wilt hebben over Marilyn Monroe moet dit lezen. Te vaak wordt ze afgedaan als een hersenloze bimbo (ik krijg werkelijk diarree van die tienermeisjes die foto's posten met een een zogenaamde quote van Monroe) en met Fragments kun je niet anders dan haar op een andere manier te zien.

4.5*

avatar van Raskolnikov
Mooie woorden, gaat in bestelling!

Gast
geplaatst: vandaag om 07:59 uur

geplaatst: vandaag om 07:59 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.