menu

"Repent, Harlequin!" Said the Ticktockman - Harlan Ellison (1965)

Alternatieve titels: 'Boet, Harlekijn', Zei de Tiktakman | 'Schaam Je, Harlekijn,' Zei de Tiktakman

mijn stem
3,50 (2)
2 stemmen

Engels
Sciencefiction

48 pagina's
Eerste druk: Galaxy (periodiek), New York (Verenigde Staten)

In de toekomst is tijd streng gereguleerd. Te laat komen is niet louter een ongemak maar een misdaad. De straf voor te laat komen is dat die tijd 'afgetrokken' wordt van iemands leven. De ultieme consequentie is dat men zonder tijd komt te zitten en 'uitgeschakeld' kan worden. De anarchistische Harlequin komt in verzet tegen het systeem dat gecontroleerd wordt door de Master Timekeeper of "ticktockman". Maakt hij een kans?

zoeken in:
avatar van Shaky
3,0
Bijzonder sterk geschreven verhaal dat alle "schrijfwetten" tart. Het verhaal springt door de tijd (eerst het middenstuk, dan de introductie, dan een soort van conclusie), er komt een lang stuk over jelly-beans in voor dat, behalve dat het in één lange zin geschreven is, werkelijk niets toevoegt aan het plot of aan de achtergrond en de point-of-view wisselt ook nog eens geregeld. Wat een basis voor een dijk van een boek.

Hoe jammer is het dan ook dat het verhaaltechnisch niet zo interessant is. Het plotverloop is voorspelbaar en de karakters worden niet uitgediept. Ook dat kan ik Ellison goed vergeven want het betreft een short story van nog geen 50 pagina's. Wat ik echter niet kon smaken was het afschuwelijke gepreek op het eind. De moraal wordt uitgelegd en er wordt ons als lezer ingepeperd dat we goed moeten nadenken voordat we oordelen... bleh.... wat een dooddoener. Ook totaal overbodig, want dat had Ellison met het verhaal zelf duidelijk genoeg kunnen maken.

Het schrijftechnische aspect zorgt ervoor dat ik het boek alsnog met een voldoende kan beoordelen.

avatar van eRCee
Leuke titel, intrigeert.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:09 uur

geplaatst: vandaag om 14:09 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.