menu

Zomerhitte - Jan Wolkers (2005)

mijn stem
2,93 (103)
103 stemmen

Nederlands
Thriller

92 pagina's
Eerste druk: Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, Amsterdam (Nederland)

Boekenweekgeschenk 2005. Op een eiland in de Waddenzee ontmoet een fotograaf op het naaktstrand een jonge vrouw, Kathleen. Wanneer hij haar later opzoekt in de disco waar ze een zomerbaantje heeft, ziet hij dat ze wordt opgehaald door een oude man. Niet veel later maakt de fotograaf kennis met Federici, die net als hij onder de indruk blijkt van de mooie Kathleen. In de daaropvolgende dagen ontstaat er een geheimzinnige band tussen de twee mannen. Ze vertellen elkaar over hun leven en ervaringen, en volgen ondertussen de ontmoetingen tussen de jonge vrouw en de oude man, die niet helemaal betrouwbaar lijkt. Wie is hij, en wat doet hij eigenlijk op het eiland? En wie is de jonge man die hem en de jonge vrouw vaak blijkt te vergezellen?

zoeken in:
avatar van Witch-king
Ik heb een vraag, was dit het boekenweekgeschenk van 2005?

Asmahan
Correct.

avatar van FisherKing
2,5
Was 't ook wat saai, en nietszeggend ? Ja, althans, dat vond ik.

avatar van Aurum
2,5
FisherKing schreef:
Was 't ook wat saai, en nietszeggend ? Ja, althans, dat vond ik.


Ik ook. Niets meer dan een standaard thriller(tje) dit. Ben nooit een fan van Wolkers geweest, maar hij kan toch wel beter dan dit.
2,5*

avatar van sinterklaas
4,0
In de flop 100???? Het is toch een zeer goed boek. Waarom strooit boekmeter meteen allemaal boeken in de flop 100 die nog amper slechte stemmen heeft of berichten??

Maare het boek: ik vond dit een heel goed boek. Het was ook een hele avontuur met nog een uitgebreid sexverhaal in en een hoop spannende momenten.

Ik ga snel meer boeken van Wolkers lezen.

4,0

avatar van psyche
2,5
psyche (crew)
Het boek kwam op mij over als een afgeraffeld tussendoortje. Ik vond het totaal niet spannend en inderdaad, Wolkers kan veel beter!

avatar van chiel
3,0
Het boek wordt op dit moment verfilmd door Monique van der Ven.

Jammer dat het boek zo klein is en binnen 2 uur al klaar was met lezen. Het was een typisch Wolkers boek, natuur, seks, de dood en zwarte kant van de mens. Het boek wordt verfilmd met Sophie Hildebrand als Kathleen. Geen idee wie de mannelijke hoofdrol gaat vertolken.

hinie
Waldemar Torenstra. Is ook haar vriend in het echt.

3,0
Ach, wijlen Wolkers kon inderdaad beter. Waarschijnlijk is het zowel voor hem als voor mij een tussendoortje, al vind ik een plaats in de flop100 wel wat overdreven.

avatar van Thomas83
3,0
Ik heb het boek in mijn bezit doordat het het boekenweekgeschenk was een paar jaar geleden, zoals al aangegeven in de topic. Als je er niks voor hebt hoeven betalen dan kan het boek al wat minder tegenvallen, wat mij betreft tenminste.
Het is allemaal niet denderend, maar het verhaal is af en toe nog best spannend en wat van de personages zijn nog redelijk interessant.

avatar van DvonGeem
3,0
Wat een verschrikkelijk slechte film is hier van gemaakt!

avatar van thomzi50
Inderdaad; is het boek nou ook zo ongeloofwaardig?

Het is, vind ik een goed boek. Vooral bepaalde gedeeltes heel sterk.. zoals die konijnen die hijeerst dood slaat, niet om ze uit hun lijden te helpen, want dat leek er niet te zijn, maar om te voorkomen dat ze als levend kadavers zouden worden verscheurd..etc..Ik heb zulke konijnen gezien en het is zoals hij het beschrijft , een dier in een boedhistische houding.. (mooi zeg!) Het enige, wat te moeilijk voor me is, dat is al die verwijzingen naar de kunstgeschiedenis en de namen daarin en filosofen(kan me er niets bij voorstellen) en het m.i. te vaak gebruiken van die Engelse taalstukjes.... dat vind ik storend, omdat ik dat niet allemaal begrijp..dat sla ik dan over en dan blijven er van een 92-bladzijden tellend boekje nog minder bladzijen over.., MAAR ! Er blijft veel hangen, en dat hebben niet alle schrijvers..beter: velen niet! Een boek van Wolkers is voor mij als een zakje cocktailmix nootjes, ik haal de lekkersten eruit..en laat die droge rozijntjes liggen!

avatar van The_CrY
1,0
Vond dit een verschrikkelijk boek... afgeraffeld verhaal en een verschrikkelijk geile Wolkers die weinig van zijn grote reputatie liet merken. Hopelijk is dit geen visitekaartje van hem? Anders ga ik nooit andere werken van hem lezen.

avatar van divart
3,5
The_CrY schreef:
Vond dit een verschrikkelijk boek... afgeraffeld verhaal en een verschrikkelijk geile Wolkers die weinig van zijn grote reputatie liet merken. Hopelijk is dit geen visitekaartje van hem? Anders ga ik nooit andere werken van hem lezen.

Nou, ik vind dit boek toch wel typisch Wolkers. Hij doet in dit boekje precies waarmee hij groot is geworden. Het heeft de beperkingen van een novelle, maar er is toch weinig mis met het geheel. Ik vond het wel een leuk en lief verhaaltje. In de lage score hier kan ik me in ieder geval niet vinden.

avatar van mjk87
1,0
Flutwerkje. Saai, nergens bijzonder en als je denkt dat er iets van spanning kan komen dan wordt alles wel heel snel afgehandeld. Verder wat ranzige seks en natuur en je hebt een typisch Wolkersproduct. Maar inhoudelijk stelt het op alle fronten teleur en je vraagt vooral aan het eind af wat hij hier nu precies mee wilde.
Jammer, de man kan beter. Het leest verder allemaal wel makkelijk weg, maar echt mooi wordt het nergens (denk aan het fantastisch geschreven De Walgvogel). 1,0*.

avatar van Abubakari
4,0
Ik vond het wederom fijn om een Wolkers verhaal te lezen, ik ben in no time een liefhebber van zijn boeken geworden. Tot voor kort had ik nog niks van hem gelezen maar sinds ik de perzik van onsterfelijkheid las was ik in één klap om.

De rare maar toch zeer aardse personages, de lieve vogeltjes en mooie plantjes, het wat rare verhaal, ik vond het geweldig. Onvergelijkbaar, je hoeft maar één pagina te lezen en je denkt "Dit is Jan Wolkers, kan niet missen". Ik kan me prima voorstellen dat niet iedereen lyrisch is over Jan Wolkers, maar ik ben het wel. Ik word erg vrolijk van zijn manier van schrijven.

Ik zie nu dat dit boekje op boekmeter het Wolkers boek met de laagste beoordeling is (hoofdschuddend), dus dat komt mooi uit, de rest is dus nóg leuker.
Lang leze Jan Wolkers!

avatar van Jason82
3,5
Ik sluit me bij Abubakari aan. Dit boekje is laag gewaardeerd, maar ik heb leesplezier mogen beleven vanaf de eerste regel. De mooie beschrijvingen van observaties van natuur, dier en mens zijn naar mijn mening fenomenaal. Erg van genoten. Het verhaal zelf vond ik eigenlijk helemaal niet zo boeiend, ik concentreerde me op het schrijfwerk van Wolkers en de leuke gesprekjes tussen de hoofdpersoon en zijn Italiaanse compaan (onder het genot van een flesje Whisky).

Fraaie cover ook!

Gast
geplaatst: vandaag om 03:39 uur

geplaatst: vandaag om 03:39 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.