menu

Et Dukkehjem - Henrik Ibsen (1879)

Alternatieve titels: Een Poppenhuis | Nora: Or, A Doll's House

mijn stem
3,17 (6)
6 stemmen

Noors (Bokmål)
Toneelstuk
Sociaal / Psychologisch

116 pagina's
Eerste druk: Gyldendalske Boghandel (F. Hegel), Kopenhagen (Denemarken)

Hoofdpersoon Nora Helmer is getrouwd met bankdirecteur Torvald, die haar op een autoritaire en kinderlijke wijze behandelt. Nora’s vroegere vriendin Christine Linde komt op bezoek. Ze hebben elkaar tien jaar niet meer gezien en ze vertellen elkaar wat er tijdens die periode is gebeurd. Christine zit in geldnood en vraagt Nora bij haar man te bepleiten dat ze een aanstelling krijgt bij zijn bank. Nora vertelt Christine op haar beurt dat zij zich jaren geleden buiten medeweten van Torvald in de schulden heeft gestoken om een voor diens gezondheid noodzakelijke buitenlandse kuur te financieren. Ze vervalste daartoe een borgstellingbewijs. Kredietverstrekker Krogstad, een vroegere geliefde van Christine, blijkt echter net achter de vervalsing te zijn gekomen en stuurt daarover een brief aan Torvald. Torvald is woest, maakt grove verwijten aan Nora en verordonneert dat zij het huis niet meer verlaat. Hij wil kost wat kost een schandaal vermijden en zal de kwestie met Krogstad zelf wel oplossen. Inmiddels heeft Christine zich echter tot Krogstad gewend, beide worden opnieuw verliefd op elkaar, en hij stuurt het vervalste borgstellingsbewijs terug naar de Helmers. Dat heeft onverwachte en diepgaande gevolgen…

zoeken in:
avatar van Raskolnikov
3,0
geplaatst:
Blijkens mijn stem op Boekmeter had ik deze al eens gelezen, maar veel herkenning riep de herlees niet op. Wat het sterkst blijft hangen van een boek is vaak de sfeer en dat is lastiger bij een toneeltekst. Dat is immers platte tekst; dialoog is niet bepalend voor de sfeer, terwijl beschrijvingen (die dat wel zijn) natuurlijk ontbreken. Dat Een Poppenhuis niet was blijven hangen zou ook kunnen komen doordat Ibsenstukken allemaal zo’n beetje dezelfde patronen (burgerlijk milieu, intrige rond een geheim, een verleden dat opgerakeld wordt) kennen. Daardoor vallen ze als het ware samen.

Een Poppenhuis kent een speciale status vanwege het pleidooi voor emancipatie van de vrouw. Dat is weliswaar behartigenswaardig, zeker voor die tijd, maar wordt ook wat te expliciet uitgespeld. Interessanter vond ik het ingewikkelde web van afhankelijkheden tussen de personages dat Ibsen spon. Ze hebben allemaal een bepaalde macht over anderen, maar staan dus ook de invloed van elkaar en zijn daarmee allen onvrij. Die druk lijkt vooral te komen van de burgerlijke moraal die men tegen elkaar uitspeelt. En zo zijn alleen zij vrij die zich daar niets meer van aan wensen te trekken.

Gast
geplaatst: vandaag om 19:48 uur

geplaatst: vandaag om 19:48 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.