menu

Bonita Avenue - Peter Buwalda (2010)

mijn stem
3,85 (168)
168 stemmen

Nederlands
Psychologisch

544 pagina's
Eerste druk: Bezige Bij, Amsterdam (Nederland)

Joni Sigerius, de dochter van de rector magnificus van de Twentse universiteit, drijft samen met haar vriend Aaron een handeltje dat ze maar liever voor haar krachtige en briljante vader verborgen houdt. Het is in het jaar van de vuurwerkramp dat ook in het gezin de boel explodeert. Niet alleen lopen Joni en Aaron tegen de lamp, die zomer komt ook de enige en echte zoon van Sigerius vrij uit de Scheveningse gevangenis. Acht jaar later pas – Joni verdient inmiddels miljoenen in Los Angeles – verneemt Aaron wat er zich in 2000 werkelijk heeft afgespeeld.

zoeken in:
avatar van Lalage
3,0
Ik zag deze in Engelse vertaling in een Londense boekhandel liggen. Dat is dan wel weer een knappe prestatie van deze schrijver.

lebowski schreef:
(quote)


Hoeveel meer gedachten had je nodig dan? Hij heeft net zijn eigen zoon vermoord, kan niet leven met het 'porno'-leven van zijn stiefdochter en hem wacht een publieke martelgang als minister-moordenaar. Er zijn er die zich om minder verhangen.:T[/i]


Wordt de zoon überhaupt gevonden? Daar zou ik wel wat meer over willen weten. Als Siem meer tijd voor zichzelf had gehad een paar dagen (ipv verwacht te worden op het vakantieadres om kerst te vieren) had hij dit dan ook gedaan. Mij lijkt de tijdsdruk het slaapgebrek een soort van delirium de oorzaak.
Juist dit soort open vragen aan het eind van een boek of film geven het voor mij iets extra's !

4,0
Bibi23 schreef:
Ik heb bewust niet op dit boek gestemd omdat ik het nooit heb uitgelezen. Het boek trok me niet en na zeventig pagina´s heb ik het weggelegd. Dit overkomt me niet vaak aangezien ik een fervent lezer ben. Leuk om te zien dat er zoveel verschillende meningen zijn over dit boek.

Ik herken dit gevoel een beetje: ik ben er een eerste keer aan begonnen, maar ben er na enkele tientallen bladzijden mee gestopt wegens vermoeiend en verwarrend. Na enkele weken ben ik er opnieuw aan begonnen en ben daarvoor beloond: een zeer meeslepend en veelzijdig boek, dat een verpletterend beeld schept van een wereld waarin niets waarde heeft en waarin geld, carrière en genot de enige normen zijn. Dat de schrijver dit doet zonder enig gemoraliseer, is op zichzelf al knap. Het boek zit enerzijds mooi ineen, maar er blijven ondanks dat nogal wat losse eindjes zitten, zoals anderen hierboven opmerkten. Naar het einde toe wordt de hele zaak steeds onwaarschijnlijker, maar misschien eindigt het zo om de totale chaos en ondergang te tonen?
Als Belg vielen mij de vele zeer Hollandse realistische details op, maar voor de stukjes die in België gesitueerd zijn, had hij best toch eens op Wikipedia en op Google Maps gekeken. Wie via Luik en Charleroi naar het Zuiden wil rijden, kiest een hele rare omweg en wie ten zuiden van Charleroi de hele tijd 160 rijdt, is goed gek.
Maar al bij al vond ik het een zeer boeiende leeservaring en ik begrijp nu niet meer waarom ik het boek eerst weggelegd had.

2,5
Het feit dat in vrijwel elk hoofdstuk niet onmiddellijk duidelijk is vanuit welk perspectief het verhaal nu weer wordt verteld zegt één en ander over het gebrek aan eigenheid van de karakters; opvallend eenzijdig worden de strapatsen van die drie beschreven. Gevoegd bij wat warrige rommeligheid in het plot, een hoop soapachtig drama en een niet bijster mooie schrijfstijl (vind ik dan) niet echt een aanrader.

Had die ene zus trouwens gewoon een andere naam gegeven, behoorlijk ergerlijk dat je de eerste honderd pagina's constant de draad kwijt bent of Janis nu het vriendinnetje is of Joni.

Gast
geplaatst: vandaag om 21:13 uur

geplaatst: vandaag om 21:13 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.