menu

Fräulein Else - Arthur Schnitzler (1924)

Alternatieve titels: Juffrouw Else | Else

mijn stem
3,12 (4)
4 stemmen

Duits
Psychologisch

135 pagina's
Eerste druk: Paul Zsolnay, Berlin / Leipzig (Duitsland)

Vertelling in monoloogvorm. Else T. is de dochter van een Weense advocaat. Terwijl ze op vakantie is, ontvangt ze een dringende brief van haar moeder met het verzoek de bevriende kunsthandelaar Dorsday om een lening te vragen daar haar vader in financiële problemen is geraakt. Het meisje benadert Dorsday met het verzoek en hij is genegen de lening te verschaffen echter op één voorwaarde: dat ze zich naakt aan hem vertoont. In eerste instantie wijst ze dat verontwaardigt af. Maar nu heeft ze een dilemma. Enerzijds voelt ze de druk van de familie want als gehoorzame dochter moet ze haar vader te hulp schieten, anderzijds voelt ze ook de behoefte aan onafhankelijkheid en het zich losrukken uit de familiebanden, bovendien het lijkt haar ook wel spannend... Na veel gedub besluit ze uiteindelijk op de eis van de kunsthandelaar in te gaan, maar op haar manier...

zoeken in:
avatar van eRCee
3,5
In 2020 uitgegeven door uitgeverij Astoria (een onafhankelijke uitgeverij, ik weet niet wat dat betekent) gevestigd in Benthuizen (ze bestaan dus toch, die Nederlandse uitgevers buiten Amsterdam).

Op zich ben ik niet zo'n liefhebber van de Weense cultuur van de 18e en begin 19e eeuw; het is me doorgaans iets te licht, te navelstaarderig en teveel gericht op de elite. Maar ik liep in de bibliotheek toevallig aan tegen dit boekje, dus maar meegenomen. Het belangrijkste om te weten is dat de novelle volledig de vorm van een monologue intérieur heeft. 93 pagina's beleef je dus vanuit het hoofd van de 19-jarige Else. Er komen wel wat dialogen voorbij, maar ook dat is het perspectief van de protagoniste. Die vorm heeft iets dwingends en maakt het ook urgent, omdat het dilemma dat wordt opgeworpen in het hoofd van Elsa enorme proporties krijgt. De manier waarop Schnitzler tot een ontknoping komt is echt sterk. Toch vind ik zo'n lange periode van stream of consciousness niet helemaal geloofwaardig, voor mijn gevoel is het in werkelijkheid niet zo hectisch en constant wat zich in je hoofd afspeelt. De manier waarop bijvoorbeeld Virginia Woolf korte fragmenten deelt vanuit het brein van haar personages strookt meer met mijn ervaring. Maar goed, als literair verhaal is deze Juffrouw Else wel geslaagd.

Gast
geplaatst: vandaag om 07:04 uur

geplaatst: vandaag om 07:04 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.