menu

Verbrechen - Ferdinand von Schirach (2009)

Alternatieve titel: Misdaden

mijn stem
3,93 (7)
7 stemmen

Duits
Verhalenbundel
Waargebeurd

176 pagina's
Eerste druk: Piper, München (Duitsland)

Een geacht en vriendelijk heerschap, dokter in de medicijnen, slaat na veertig huwelijksjaren zijn vrouw dood met een bijl. Hij verdeelt haar in stukken voor hij uiteindelijk de politie op de hoogte stelt. Zijn getuigenis is even uitzonderlijk als zijn straf. Een man berooft een bank, en hoe vreemd het ook klinkt: hij heeft goede redenen. Tegen alle verwachtingen in wordt hij door justitie gered. Een jonge vrouw doodt haar broer. Uit liefde. Ferdinand von Schirach is strafadvocaat. Het ongehoorde is voor hem dagelijkse kost. Hij vertegenwoordigt onschuldige mensen die met de wet in conflict raken, maar ook de zwaarste criminelen. 'Misschien schuilt er niet in iedere mens een misdadiger, maar in iedere misdadiger schuilt zonder twijfel een mens. Wat drijft een tweeënzeventigjarige arts om na een huwelijk van vier decennia zijn vrouw te vermoorden? Hoe komt een jonge vrouw ertoe haar geliefde broer om het leven te brengen? Ferdinand von Schirach gaat in zijn boek op zoek naar het verhaal achter de daad en de mens achter de dader. Hij schetst het beeld van gewone mensen die tot misdadigers worden, zonder valse emoties en zonder goedpraterij.

zoeken in:
avatar van Pythia
3,0
Het boek is gebaseerd op gevallen uit de praktijk van strafpleiter Ferdinand von Schirach (ja, de kleinzoon van Baldur). Elf goed opgebouwde verhalen, die in de series Derek of Tatort niet zouden misstaan. Van opmerkelijk tot gruwelijk.
Het gaat steeds over de mens in de misdadiger en waarom hij of zij tot zijn of haar daad is gekomen, en nauwelijks over de slachtoffers.
Helemaal zonder goedpraterij vind ik het niet, maar het gaat om het begrijpen van de motieven.
Elk verhaal heeft voldoende inhoud voor een heel boek, maar alle overbodige franje is weggelaten, waardoor het bondig en boeiend is.
Een aanrader voor wie geïnteresseerd is in misdaad.

avatar van Insignificance
5,0
Citaatje uit een van de verhalen: Te fantastisch en waarschijnlijk helemaal verzonnen. Wat hier verzonnen en niet verzonnen is, weet ik niet precies, maar fantastisch is het zeker. Alle elf.

Alle elf even opmerkelijk als fascinerend. Van choquerend (Liefde o.a.) tot -echt waar!- ontroerend (De Ethiopiër) en vaak afsluitend met iets dat de grijze massa prikkelt tot enige actie. Mocht je dat willen althans. Ook niet onbelangrijk; de kalme stijl van de auteur schuine streep advocaat. Alsof hij zijn zaak voor een rechtbank presenteert. Prettig, maar ook passend. Want van pathos, daar hebben we genoeg van (gehad).

Dat komt ook uit een der verhalen. Nog eentje dan: Krasse zaak. Zeker. Maak daar maar meervoud van. Alle elf. Alle elf raak. Mijn favoriet? Moeilijk. Heel moeilijk. Nou, Geluk dan maar.

Gast
geplaatst: vandaag om 19:05 uur

geplaatst: vandaag om 19:05 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.