menu

De Nederlandse Maagd - Marente de Moor (2010)

mijn stem
3,12 (12)
12 stemmen

Nederlands
Psychologisch

300 pagina's
Eerste druk: Querido, Amsterdam (Nederland)

Zomer 1936. Janna, een jonge Nederlandse schermster, wordt door haar vader op de trein gezet om in de leer te gaan bij zijn oude vriend, maître Egon von Bötticher. Egon, een huzaar die gewond en verbitterd is teruggekeerd uit de Eerste Wereldoorlog, slijt zijn dagen op een verlaten landgoed bij Aken. Hier geeft hij les aan twee beeldschone tweelingbroers en organiseert hij bloedige duels voor studenten. Binnen de poorten van deze eigenaardige wereld gaat Janna, geïntrigeerd door haar ontoeschietelijke maître, op zoek naar antwoorden. Wat is er tussen hem en haar vader voorgevallen, en wie moet de rekening vereffenen? Gaandeweg dringt de buitenwereld het leven op het landgoed binnen en komt het tot een dramatische ontknoping.

zoeken in:
avatar van liv2
liv2 (crew)
Winnaar van de AKO literatuurprijs 2011

4,0
Fenomenale roman, die het vooral moet hebben van een treffende opbouw. Hier geen hoofdpersonage dat van meet af aan duidelijk op zoek is ergens naar of dat precies weet wat ze wil - nee, ze heeft vaak geen flauw idee, en als lezer ga je op het ware mee met haar op ontdekkingsreis. Niet alleen een intrigerende vader-dochter-relatie, ook prachtig hoe de verschillende leefwerelden en omgevingen in deze roman zijn verwerkt. Hierboven wordt gesproken over het contrast tussen chaotische buitenwereld en stille leven op het platteland, maar er zijn zoveel meer contrasten, spanningsvelden aan te wijzen. Ach, ga het zelf ontdekken, zou ik zeggen. Ik wil nog wel toevoegen dat de ontknoping van de roman misschien wel het best deel is.

2,0
mdj
Leest vlot. Wordt vergeleken met Tolstoi, maar ik vond het meer Donna Tartt met een vleugje bouquetreeks. Hoofdpersonage Janna komt niet tot leven, is meer instrument om verhaal te vertellen. Alle personages zijn tamelijk vlak. Nazi's zijn allemaal dom en onbeschaafd, Egon is afgestompt en niet tot gevoel in staat, tweeling is voor 17-jarigen wel erg kinderachtig. Mis nuance en meer subtiele manier van beschrijven. Het komt wat te gekunsteld over, je merkt dat er moeite is gedaan om het allemaal te laten passen en dat zou niet moeten.

Cryptopsy
Pffff... Eindelijk heb ik dit boek uit. Ik doe niet vaak zo lang over een pagina of 300. Bovenstaande kritiek van 'mdj' legt de vinger op het een en ander aan zere plekken.

Een wat uitgebreidere recensie waar de spijker aardig op de kop wordt geslagen is hier te lezen: Recensie: Marente de Moor – De Nederlandse maagd | Tzum literaire weblog

Daar heb ik weinig aan toe te voegen. Onbegrijpelijk dat dit boek 'Bonita Avenue' heeft verslagen.

avatar van Lalage
4,0
Het onderwerp spreekt me niet aan, maar bij goede literatuur maakt dat niets uit. Het heeft dan ook de AKO-literatuurprijs gewonnen. Daarom wilde ik het toch lezen, ook omdat ik wel benieuwd was naar deze dochter van Margriet de Moor, waarvan ik erg mooie boeken heb gelezen. Het is een boek voor wie van literatuur houdt: goede beschrijvingen van omgeving en sfeer, alsof je er zelf bij bent. Het verhaal steekt ook goed in elkaar. Ondanks de literaire taal heb ik dit boek vrij vlot door gelezen. Ik was ook steeds nieuwsgierig naar wat er verder zou gebeuren, want het gaat over het onthullen van geheimen. Ik ben dan ook van plan ook de eerste roman van deze schrijfster ook te gaan lezen.

avatar van Thomas83
3,5
Goed geschreven. Het verhaal heeft op zich niet zoveel om het lijf, maar de opbouw is prima en de setting zo kort voor de Tweede Wereldoorlog is altijd wel interessant. Het is allemaal ook nog een beetje leerzaam. Ik wist in elk geval weinig over de huzaren, en het is wel aardig om eens naar het Duitsland van die periode te kijken vanuit de adel. Von Bötticher blijft wel interessant, en eigenlijk vond ik dat van Janna ook wel. Ze spreekt niet zo heel veel hardop maar haar gedachtes zijn af en toe wel ad rem en grappig, en ze bleef toch een beetje geheimzinnig voor me, ook al is ze niet veel meer dan een jong meisje dat voor het eerst verliefd wordt.

Gast
geplaatst: vandaag om 19:30 uur

geplaatst: vandaag om 19:30 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.