menu

De Hand van een Vreemde - Alex van Warmerdam (1987)

mijn stem
3,40 (5)
5 stemmen

Nederlands
Psychologisch

174 pagina's
Eerste druk: Rap, Amsterdam (Nederland)

De naamloze verteller van ''De hand van een vreemde'' is schilder. Terwijl hij op het eiland St. Tomas wanhopig probeert een goed schilderij te maken, raakt hij vertrouwd met enkele eilandbewoners: de fietsenmaker, die het begrip ‘bochel’ een heel nieuwe definitie geeft, de onbehouwen hoteleigenaar Gézerst die een spel met hem lijkt te spelen en diens aantrekkelijke vriendin Edith. Haar wil hij veroveren. Tijdens een wandeling passeert hij een vuilnisbelt waar koeienkadavers worden verbrand. Nadien merkt hij dat de rook zijn zintuigen overhoop heeft gehaald: hij ruikt anders, proeft anders en ook zijn waarneming is veranderd. Hij haalt zich de razernij van obers op de hals, raakt op voet van oorlog met twee bejaarde Amerikaanse toeristen en ontdekt dat Gézerst een vernederende troef in handen heeft.

zoeken in:
5,0
Ik vond 't een prachtboekje (de titel kan wat libelle achtig aan doen, maar laat je daardoor niet misleiden).
Als ik 't zou moeten omschrijven aan de hand van wat Nederlandstalige literaire voorbeelden zou ik zeggen, een beetje Hermans, een beetje Reve, en een beetje Elsschot. Maar waarom zou ik dat moeten.
't boek is tragi-komisch evenals de films van Warmerdam, iets minder absurd maar nog wel genoeg absurdisme voor de liefhebber.
't is wat mij betreft een vrijwel onontdekt pareltje, en ik hoop dat dit boek ooit nog algemeen zal worden beschouwd als een meesterwerk(je) van de Nederlandse Literatuur.
Ik geef het voor nu 5 sterren.

avatar van Pythia
3,5
Die zullen we dan maar eens op de lijst zetten

avatar van Pythia
3,5
Als ik het boek met het werk van iemand moet vergelijken, kom ik vooral bij Alex van Warmerdam uit. Het was of ik naar een film van hem keek waarin hij zelf de hoofdrol speelde. De rol van buitenstaander wordt mooi van alle kanten belicht.

avatar van Bassievrucht
3,5
Aangename kennismaking met het literaire werk van Alex van Warmerdam. Ik ken slechts zijn film Ober, maar vond die zo geweldig (origineel) dat ik nog meer ga lezen en kijken. Hoewel Ober twintig jaar na deze roman verscheen herkende ik direct de stijl, humor, beschrijvingen, soms bizarre dialogen en aparte scenes. Wat me vooral wel aanspreekt is de gefrustreerde eigenlijk machteloze anti-held. Prima boek dit, hoewel het naar het einde toe ongeloofwaardig wordt (de seksscene op het strand, compleet uit het niets) maar toch ook weer heel grappig (de vechtpartij met het Amerikaanse echtpaar). Ik ga snel weer een andere film opzoeken van Van Warmerdam. Jammercdat hij niet meer romans schreef.

avatar van Donkerwoud
3,0
Een literair uitstapje van één van Nederlands meest eigenzinnige filmmakers. Het levert een prettige mix op van zijn typerende nuchtere humor met volslagen absurde elementen, waarbij het smachten van de ik-figuur op een zwoele en indringende wijze wordt beschreven. Het deed mij nog het meeste denken aan De Neus van Gogol, waarbij ook normaal lijkende situaties steeds vreemder worden, omdat de perceptie van het hoofdpersonage verandert door zijn psychische gesteldheid. Hier hebben we een ik-figuur die zich verliest in zijn eigen frustratie en zijn gevoelens van machteloosheid.

Het had van mij nog iets subtieler gemogen, want nu worden de absurditeiten iets te absurd en de uiteindelijke ontsporing is erg radicaal. Toch blijf ik het jammer vinden dat van Warmerdam niet meer romans heeft geschreven, want dit debuut is een zeer afgerond en veelbelovend geheel dat maar aantoont dat hij ook zijn plaats had kunnen toe-eigenen in de literaire wereld. Gelukkig hebben we zijn films nog!

Gast
geplaatst: vandaag om 09:10 uur

geplaatst: vandaag om 09:10 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.