menu

Bittere Bloemen - Jeroen Brouwers (2011)

mijn stem
3,20 (20)
20 stemmen

Nederlands
Psychologisch

256 pagina's
Eerste druk: Atlas, Amsterdam (Nederland)

Grijsaard maakt tegen zijn zin een cruise over de Middellandse Zee. Als ex-rechter, ex-politicus en ex-schrijver heeft hij voldoende om op terug te zien, wat hij doet met vrolijk cynisme en opgewekt gekanker. Het voorbije leven was allerminst zonder succes, maar wat eraan ontbrak heeft zijn vereenzaamde nadagen bepaald. Aan boord ontmoet hij een vroegere leerlinge. Het eiland Corsica is het decor van enkele gebeurtenissen, die de oude man en de veel jongere vrouw een etmaal in elkaars gezelschap houden. Bittere bloemen is een roman over illusies die te vergelijken zijn met bloemen: eerst bloeien ze, dan verwelken ze zienderogen.

zoeken in:
avatar van Freud
“Bittere Bloemen”, Jeroen Brouwers' nieuwste, is verrassend genoeg “slechts” zijn tiende roman. Wat heeft de zeventigjarige schrijver de lezer nog te bieden? Om te beginnen: ongeëvenaard taalvuurwerk. De kracht van zijn barokke proza, met afwisselend fijnmazig beitelwerk en baldadige rondborstigheid, blijft indrukwekkend. (...) Ik heb bij momenten van Brouwers’ virtuositeit genoten, van zijn gave om heel soepel, met humor en pijn, de vele lijnen en beelden in wat toch een strakke compositie blijft, door elkaar te laten lopen. En toch betrapte ik er mijzelf op de laatste honderd bladzijden van dit virtuoze boek in een versneld tempo te hebben gelezen.

Volledige recensie op cobra.be

4,0
In interviews heeft Jeroen Brouwers aangegeven dat Bittere Bloemen hoogstwaarschijnlijk zijn allerlaatste roman is.Wat mij betreft evenaart Brouwers in Bittere Bloemen net niet het niveau van zijn allerbeste romans, maar toch is dit mooie boek een waardige afsluiter van zijn imposante romanoeuvre.De hoofdpersoon in Bittere Bloemen heet Julius Hammer. Vroeger was hij een befaamde schrijver, rechter en politicus. Tegenwoordig is hij een aftakelende, bejaarde man. Onlangs heeft hij een hersenbloeding gehad.

Voor een langere recensie van mij, zie: http://kunst-en-cultuur.inf...

avatar van stefan dias
3,0
Dat Brouwers als geen ander kan schrijven en dat heel, heel goed doet, bewijst hij ook hier weer met verve.
Maar het beviel me hier minder dat ik meegesleept werd in de ijlkoorts van een bijna stervende grijsaard. Ik kreeg een beetje het beeld van Dirk Bogarde in 'Death in Venice' voor ogen. Een oudere kunstenaar die alle redelijkheid verliest en zich laat gaan in een hopeloze verliefdheid.
Bepaald gênant zijn de beschrijvingen, gedachten omtrent Hammers 'Leentje'. Ik heb elders hier op de site wel eens andere lezers weten ergeren aan dit oude-geilaardsyndroom van Brouwers. Daar was ik het niet mee eens, maar nu kan ik het wel ergens begrijpen. Het is dan ook de vraag in hoeverre de beschrijvingen gewild zielig zijn en enkel aan Hammer toe te schrijven, dan wel echt ook bij Brouwers horen. Zeker als het haar 'borstjes' betreft en het 'naakt zijn onder haar kleertjes' wordt het me te bar. Ook met de lesbische apotheose gaat hij echt wel uit de bocht: welke illusie wordt hier eigenlijk aan diggelen geslagen? In plaats van meegezogen te worden in het delirium, sleepte ik me moeizaam naar het einde.
Het zal me er niet van weerhouden 'het hout' te gaan lezen, want het blijft wel een kanjer. Eigenlijk is deze '3' nog steeds prettiger om te lezen dan sommige boeken die een '4' krijgen.

JoeCabot
Niet meteen een doordeweekse crowd pleaser. Zowel het thema - aftakeling, verderf - als de bombastische schrijfstijl maakt van 'Bittere Bloemen' een taaie brok. Maar wel een lekkere als je bereid bent om door de oeverloze gedachtekronkels van Brouwers te zwoegen. 3.5*

Gast
geplaatst: vandaag om 14:21 uur

geplaatst: vandaag om 14:21 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.