menu

The House Next Door - Anne Rivers Siddons (1978)

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Engels
Griezel

346 pagina's
Eerste druk: Simon & Schuster, New York (Verenigde Staten)

De dertigers Colquitt en Walter Kennedy wonen in een charmante en vredelievende buitenwijk van het bruisende Atlanta, Georgia. Hun leven bestaat uit leuk werk, lange weekenden en keuvelen met de gezellige buren. Tot hun ontsteltenis verdwijnt hun zicht uit het huis plots door de bouw van een nieuw huis op een braakliggend stuk grond. Hierdoor wordt hun privacy geschonden, maar er blijkt nog veel meer mis te zijn met het nieuwe huis. De Kennedy's denken niet dat het er spookt, maar op de een of andere manier verdwijnen alle goede eigenschappen van de personen die in het huis komen te wonen. De buurt dreigt uit elkaar te vallen...

zoeken in:
avatar van PeterW
3,5
PeterW (crew)
In de uitgebreide serie spookhuisverhalen is dit wel een heel vreemde eend in de bijt. Zowat ieder ander verhaal gaat over een huis dat er al jaren staat, en dus een behoorlijke geschiedenis achter de rug heeft. In dit geval echter moet het bewuste huis nog gebouwd worden wanneer het verhaal begint. Op een onmogelijk stukje taartpuntvormige grond, dat voorheen beschouwd werd als niet te bebouwen, wordt door een beginnend architect een meesterlijk, modern huis gebouwd. Dit in eerste instantie tot groot ongenoegen van de buren, die hun privacy aangetast zien wanneer er, in feite in hun achtertuin, een huis gebouwd wordt. Ze moeten wel erkennen dat het huis er prachtig uitziet, en ze sluiten vriendschap met de architect. Tijdens de bouw gebeuren er wat akelige dingen, zo worden er beestjes uit het bos gevonden die volledig verscheurd zijn, en tot overmaat van ramp maakt de nieuwe hoogzwangere bewoonster een smak, en krijgt ter plekke een miskraam.
Als het huis klaar is, en de nieuwe bewoners zijn er ingetrokken, krijg je naar verhouding heel weinig van het huis zelf te zien. Alle gebeurtenissen worden gezien door de ogen van de buurvrouw. Zij, haar echtgenoot en een stel andere buren blijven echter wel betrokken bij het wel, maar meer het wee van de opeenvolgende eigenaren, en dit heeft zijn terugslag op de buurt.

Voor huidige begrippen is het boek wat traag, en komt dus ook wat langzaam op gang. De stijl heeft wat Shirley Jackson-achtigs, maar met minder vaart. Echt eng wordt het nergens, maar dat komt misschien ook doordat je zelden in het huis komt en alle gebeurtenissen uit tweede hand verneemt. Wat er nou precies aan de hand is in het huis kom je niet te weten, en je blijft met de vraag zitten: wie is er nou gek?

Gast
geplaatst: vandaag om 08:16 uur

geplaatst: vandaag om 08:16 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.