menu

Post Office - Charles Bukowski (1971)

Alternatieve titel: Postkantoor

mijn stem
4,00 (252)
252 stemmen

Engels
Autobiografische Roman / Sociaal

208 pagina's
Eerste druk: Black Sparrow, New York (Verenigde Staten)

Het leven van Henry Chinaski bestaat voornamelijk uit seks, alcohol, paardenraces en zeer weinig slaap. Er dreigt iets van regelmaat in Chinaski's bestaan te komen wanneer hij als postbode gaat werken, maar het geestdodende werk en conflicten met zijn starre bazen doen hem uiteindelijk toch weer tot het beroep van 'uitvreter' terugkeren.

zoeken in:
4,5
Bukowski - de man kon zijn plezier niet op toen hij lettertjes zag verschijnen op het beeldscherm van zijn eerste computer. "Kijk - ik typ en er verschijnen letters."

De beste bard verwonderde zich over letters, maar verwonderde zich niet over menselijke interactie. "Been there, done that.".

Geen ronkende fraseringen, geen mooischrijverij. Post Office is sober in al zijn tristesse. Chinaski omschrijft wat hij ziet, een ooggetuigenverslag welhaast.

Post office werd ooit omschreven als een misantropisch vehikel. Ik vraag me af hoe iemand dat over zijn pen/lippen krijgt. Zelden zo'n betrokkenheid met personages gelezen. Hij laat zijn personages (Betty bijvoorbeeld) zoals ze zijn. Hier is een schrijver aan het werk met liefde voor de werkelijkheid. Die zich niet genoodzaakt ziet zijn personages te zandstralen om de eigen opgezette romanconstructies te stutten. Precies schrijven daar draait het om bij Bukowski

Dustyfan
Een verschrikkelijk boek, waarvan ik het al een wonder vind dat ik het überhaupt heb uitgelezen. Zoveel somberheid en grauwheid kan ik niet aan en ik heb dus maar besloten om nooit meer een boek van deze meneer te lezen.

5,0
Dustyfan schreef:
Een verschrikkelijk boek, waarvan ik het al een wonder vind dat ik het überhaupt heb uitgelezen. Zoveel somberheid en grauwheid kan ik niet aan en ik heb dus maar besloten om nooit meer een boek van deze meneer te lezen.

Dat vind ik spijtig. Hij beschrijft een levenssituatie die voor velen de werkelijkheid is. Hij beschrijft hoe ze toch proberen iets te maken van hun leven, met al hun beperkingen. Kortom, het Leven Zelve, zonder de franje, zonder zandstralen, zoals Zachary Glass zegt.
En over de werksituatie: je zou versteld staan hoeveel er moeten lijden onder het machtsmisbruik van hun baas. Niet iedereen is hoogopgeleid en mondig. En dan nog...

Dustyfan
Ik sta daar niet versteld van, ik heb het aan den lijve mogen ondervinden en ik ken er vele die het nog moeilijker hebben (gehad) met hun baas dan ik. Hoogopgeleid? Ben ik niet. Mondig? Best een grote waffel soms, dat moet ik wel toegeven.
Nee, dit boek maakt me alleen maar depressief, waarschijnlijk juist omdat ik me alles bij de situaties in het boek kan voorstellen, en daar zit ik niet op te wachten.

avatar van Tejo
4,5
Ik ben nu ongeveer 30 pagina's onderweg en geniet met volle teugen. Prachtig (lekker puur) geschreven, geen overdreven gelul. Kind onder kanibalen heb ik klaarliggen, zal de volgende worden. Hoop dat dat boek net zo goed gaat bevallen.

DevendraBan
Neen, mr. Bukowski kon me met deze roman niet bekoren.
Misschien verwachtte ik er te veel van of misschien heeft Bukowski toch niet het talent wat zovelen beweren.
Bij vlagen grappig maar alles is statisch, en blijft statisch.
Het is allemaal kommer en kwel maar het komt op mij geenszins somber over. Het lijkt alsof Chinaski de rol van gespeelde cynicus vertolkt en door dit boek lijkt Bukowski me helemaal geen cynisch man, eerder iemand die het fijn vindt zich zo te gedragen, net als Chinaski dus.

Ik geef dit een 3*

avatar van Sigmund666
5,0
Dit blijft één van dé Bukowski boeken.
Ik heb het boek een keer gekocht met een boekenbon die mijn zus niet kon gebruiken, en van deze aankoop heb ik geen spijt gehad [12.50 bij Selexyz] Hiervoor Kind onder Kannibalen gelezen. Jezus, wat is die man verdomd somber, maar zo scherp, intellectueel gevormd en bondig in zijn schrijven. Ik geniet van die sardonische humor die hij hanteert in zijn schrijven en de losse, stoere schrijfstijl. Geen moeilijke woorden, maar hele simpele te begrijpen taal om toch zulke mooie dingen te zeggen. Het moge duidelijk zijn dat ik sinds Kind onder Kanibalen een verstokt Bukowski lezer ben geworden!

5*

avatar van Jasper
4,0
Mooi boek, heerlijk somber... maar toch ook wel weer hoopvol aan de andere kant. Op het einde na is het boek wel een schets van hoe iemand gewoon doorleeft en hier en daar wat pleziertjes beleeft in een voor de rest niet erg zinvol bestaan.
Met name de beschrijving van de begrafenis van Betsy is heel mooi!

4,5
Heerlijk boek. Zoals zo velen vind ik het helemaal niet zo'n somber boek. Vooral erg zwart humoristisch eigenlijk. Het stuk op de begraafplaats is echt geniaal. Ik lag compleet in een deuk. Henry Chimanski (en eigenlijk Bukowski zelf) heeft een erg droge soms naargeestige levensvisie maar uiteindelijk doet hij wat wij allemaal doen, de tijd vol maken.

avatar van Slainte_Mhath
4,5
Jammer dat ie zo kort is. Dat houd het boek van de 5* af.
Had van mij best nog wel 100-150 pagina's bij gemogen.

Hiervoor heb ik al "Vrouwen" gelezen, maar in principe heeft dit boek dezelfde inhoud. Zuipen, vrouwen, sarcasme, gokken en nog eens zuipen. Leest als een trein.

avatar van slowgaze
4,5
En dat, mijn beste (zuipen, vrouwen, sarcasme, gokken en nog eens zuipen), verveelt natuurlijk nooit.

4,0
Nimmer zo'n kaal boek gelezen, maar ook nimmer de kaalheid zelf zo mooi beschreven zien worden. Deze Bukowski smaakt naar mee. Enorm gelachen om het einde trouwns!

4*

yorgos.dalman
Briljant romandebuut van een rasschrijver. Hard, cynisch, hilarisch, deprimerend, wonderlijk. Een masterclass in beknopte, effectieve schrijfkunst.

Ik lees dit boek elk jaar opnieuw, samen met de opvolgers Factotum en Women. Ook de short stories uit South of no north en The most beautiful woman in town zijn aanraders voor wie van de harde rauwe gootschrijver Bukowski houdt.

Voor de echte die-hard Bukowski fans: probeer ook eens zijn brievenbundelingen Screams from the balcony, Living on luck en Reach for the sun.

avatar van Bassievrucht
4,0
Mijn eerste Bukowski en ik vond het geweldig. Ik sluit me volledig aan bij de lovende commentaren hier.

Dit boek komt precies op tijd, want mijn favoriete auteurs zijn zo langzamerhand 'opgeraakt', daar heb ik alles al van gelezen. Bukowski is er een waarvan ik nu al kan zeggen dat ik er alles van wil lezen.

5,0
Godsamme wat heb ik genoten van de avonturen en strapatsen van onze held, bij vlagen werkelijk hilarisch!!!

4,5
ijzersterk boek.

3,5
oup
Graag wil ik mij voor een groot deel aansluiten bij de reactie van 'DevendraBan'.

Vol verwachting begonnen aan dit boek, misschien - gezien de gemiddelde score - wel met teveel verwachting. Ondanks dat ik dikwijls heb moeten grinniken over de avonturen van Chinaski, bemerkte ik bij mijzelf dat ik er na verloop van tijd wel klaar mee was dat in zijn ogen de hele wereld tegen hem was en hij zo zwak in het leven stond (geen moeite ervoor doen om echt wat van je leven te maken, maar een uitvlucht te zoeken door jezelf continue klem te zuipen). Triest is het, maar deze triestigheid bereikte mij amper, temeer omdat het verhaal i.m.o. te vlak, de karakters te onuitgewerkt, bleven. Velen vinden dit de kracht van het boek, ik vind het absoluut een manco. Het verhaal komt op mij over als een snel neergepend geheel van een alcoholist.

Het is voor mij belangrijk dat ik sympathie krijg voor de hoofdpersoon, dat er een klik ontstaat waardoor je je meegaat in de flow en de belevenissen van de hoofdpersoon. Dit heb ik eigenlijk niet (echt) gehad. Het boek kwam op mij nog al zwartgallig en negatief over. Zijn levensstijl ging mij steeds meer tegenstaan. Wat overigens niet zegt dat ik mij in een dergelijk leven niet kan verplaatsen.

Nee, het meesterwerk wat velen hierin zien, zie ik hier absoluut niet in. Verder dan 3 sterren kom ik dan ook niet.

avatar van TheReader
4,5
Mijn eerste boek van Bukowski. Ik vind het ongelooflijk dat iemand op zo'n manier kan schrijven over een baan bij een postkantoor: rauw, hard, met humor, en zelfs met een poetische ondertoon. Ik had iets verwacht in de trant van Brett Easton Ellis, maar Bukowski is nog cynischer en harder. Briljant!

4.5*

3,5
Mijn eerste kennismaking met Bukowski. Nadien heb ik me op de rest van zijn werk gesmeten - 'vrouwen' en 'Hollywood' vond ik ook nog goed, de rest iets minder memorabel. Doet me wat denken aan de beginperiode van Brusselmans, qua stijl en onderwerp, maar dan in een kwalitatief hoogstaandere uitvoering.

yorgos.dalman
Valt 'Duvelstoejager' (Factotum) ook onder de minder memorabele boeken volgens jou? Kan ik me niet goed voorstellen, als je 'Postkantoor' wel dik okay vindt...

In elk geval, een fijne Bukowski-voortzetting gewenst.

avatar van eRCee
3,0
Tsja, eigenlijk niks van wat ik zoek in literatuur is terug te vinden in Post Office. Waarmee ik allerminst wil zeggen dat het een slecht boek is. Na het overbodige voorwoord van de onvermijdelijke Joost Zwagerman barst Post Office los met z'n opeenvolging van dronkenschap, seks, werk en de daarmee samenhangende problemen. Grootste voordeel is dat het allemaal zonder veel pretenties is neergepend en vaak vrij grappig is. Nieuw of wereldschokkend vond ik het echter niet. Het deed me bijvoorbeeld denken aan Celine en aan bepaalde gedeeltes van Ulysses. Gelukkig heb je het boek in een vloek en een wip, euhm... zucht uit. Bukowski is zeker geen schrijver voor mij, maar toch aardig om een keer een boek van hem gelezen te hebben.

avatar van Zelva
Posts die voor 95 procent op de man speelden cq off topic waren zijn verwijderd.

yorgos.dalman
eRCee schreef:

Tsja, eigenlijk niks van wat ik zoek in literatuur is terug te vinden in Post Office.

en

Het deed me bijvoorbeeld denken aan Celine en aan bepaalde gedeeltes van Ulysses.


Is dit niet een beetje tegenstrijdig? Of zie je Céline en Ulysses meer als een soort anti-literatuur misschien?

Ben wel benieuwd wat jij dan wél zoekt in literatuur...

avatar van eRCee
3,0
Neuh, geen anti-literatuur maar ik reken ze ook beiden zeker niet tot mijn favorieten (integendeel).

En wat ik wél in literatuur zoek, ik denk in ieder geval meer het 'schone' en het 'goede' dan het lelijke en alledaagse.

avatar van Asaharo
3,0
Zuipen, neuken en gokken met daar tussenin de vele herhalende beschrijvingen van het werk als postbode. De beschrijvingen zijn talloze jaren na Kafka zeer relevant en de bureaucratie wordt op een hele sobere manier ontleedt. Baas na baas ( het zijn allemaal klootzakken), collega na collega ( het zijn allemaal idioten) lees je de onverschilligheid van Bukowski. Het boekje leest snel weg maar beklijven deed het me niet.

avatar van AOVV
4,0
Heel sterke roman vind ik dit. Je leest 'm erg makkelijk en vlot uit, maar er schuilt zoveel meer achter die op het eerste zicht wat simpele, platvloerse manier van schrijven van Bukowski. Veel passages deden me nadenken en mijmeren van "Ja, daar is wel wat van". 'Post Office' heb ik gelezen met veel plezier, en is een goeie instapper. Ander werk van deze schrijver zal ongetwijfeld op m'n leestafel belanden.

avatar van slowgaze
4,5
Hierna kun je mooi aan Ham on Rye, Factotum en zeker ook Love is a Dog From Hell.

avatar van AOVV
4,0
Ik zal eerst maar 'ns kijken wat ik in het (veel te beperkte) aanbod van onze bibliotheek kan vinden. Ik dacht wel dat er nog wat romans van Bukowski stonden, en dat ik deze eruit heb gepikt omdat ik al 'ns van de titel had gehoord.

Komt in orde dus.

yorgos.dalman
Ham on rye, Factotum en Women, ja, zeker aan te raden.

By the way, AOVV,
naar aanleiding van je avatar een leuk weetje misschien: er is een dvd (Amerika regio 1) met een documentaire over het leven en werk van Bukowski: Born into this. Tom Waits (een persoonlijke held van mij) heeft daarin een cameo met enkele mijmeringen over zijn ervaring met het werk van Bukowski, en in een bonusfeature leest hij (naast Bono) een mooi gedicht voor uit, ik meen, Last night of the earth poems. Dat je het maar even weet...

hellboy.ray
Het boek las ontzettend snel weg en was in al zijn somberheid en rauwe werkelijkheid
een geweldig verhaal waar je zo in zit en weg leest.
Het gedeelte met de waarschuwingsbrieven was wat saaier dan de rest, maar
het was wel een noodzakelijk gedeelte gezien zijn acties in het gedeelte dat er voor zat.

Ben nu wel nieuwsgierig naar Factotum, Pulp en Women geworden.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:15 uur

geplaatst: vandaag om 11:15 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.