menu

De Bloemen - Koen Peeters (2009)

mijn stem
3,50 (2)
2 stemmen

Nederlands
Psychologisch

236 pagina's
Eerste druk: Meulenhoff, Amsterdam (Nederland)

Na het overlijden van zijn vader, gaat Koen Peeters op bezoek bij zijn oom Jos. Bij een Westmalle maakt hij toevallig kennis met de brieven die zijn grootmoeder schreef in de periode 1939-1945 aan haar zonen op internaat. De aandoenlijke brieven vol goede raad en dorpse weetjes brengen de verteller terug naar de Kempen, de streek van zijn voorouders die hij zelf enkel kent van de autosnelwegen naar familiebezoekjes. In het eerste deel reconstrueert de ik-verteller, het alter ego van Koen Peeters, het verhaal van zijn grootouders. Louis Peeters handelde in boter en eieren en proefde elke dag van de wereld in Antwerpen, maar toch keerde hij steeds terug naar zijn geboortedorp Gierle. In het tweede deel doorzoekt Koen Peeters de archieven en toespraken van zijn vader. René Peeters was ook een harde werker, maar minder bescheiden. Met zijn redenaarstalent en zijn christelijke overtuiging maakte hij carrière binnen de CVP. In Brussel verdedigde hij de belangen van de Kempenaars, thuis was hij de afwezige vader. In de tussenhoofdstukken over zijn eigen leven toont hij hoe het verleden een spiegel is voor het heden. Want naast kleinzoon en zoon, is de verteller nu ook zelf vader en zo groeit de stamboom verder.

zoeken in:
avatar van vladlev
3,5
Een familiekroniek van een gewone familie waar er weinig speciaal gebeurd is. Leuke schrijfstijl en vooral de oudere gedeelten zijn aangenaam om te lezen en geven wel een mooi beeld van een boerenfamilie tijdens de oorlog, maar echt beklijvend is het toch niet.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:49 uur

geplaatst: vandaag om 14:49 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.