menu

In Search of Our Mothers' Gardens: Womanist Prose - Alice Walker (1984)

Alternatieve titel: De Tuinen van Onze Moeders, een Zoektocht

mijn stem
4,25 (2)
2 stemmen

Engels
Ideeƫnliteratuur / Sociaal

420 pagina's
Eerste druk: Mariner, New York (Verenigde Staten)

Verzameling van non-fictie (essays, recensies, columns, memoires) van de schrijfster Alice Walker. In het eerste deel bespreekt ze de invloed van de geschiedenis op het werk van een kunstenaar en hoe deze de verantwoordelijkheid heeft diezelfde geschiedenis te duiden en levend te houden. Daarnaast bespreekt zij enkele Afro-Amerikaanse schrijfsters wiens leven haar theorie van het ''womanism'' weerspiegelt, oftewel sterke vrouwen die, ondanks racisme en onderdrukking, hun stempel op de gemeenschap hebben gedrukt. In het tweede deel gaat ze dieper in op de burgerrechtenbeweging van de jaren zestig. Ze bespreekt de waarde ervan voor toekomstige generaties en hoe het haar zelf gevormd heeft als mens. In het derde deel gaat ze in op racisme binnen haar eigen Afro-Amerikaanse gemeenschap. In hoe het denken is gevormd door de blanke overheerser en hoe dit nog altijd invloed heeft op de nieuwe generaties. In het vierde deel gaat ze vooral in op brede maatschappelijke ontwikkelingen en beziet deze vanuit haar perspectief als Afro-Amerikaanse intellectueel.

zoeken in:
avatar van Donkerwoud
4,5
Indrukwekkende reeks van gedachten en bespiegelingen van de Afro-Amerikaanse schrijfster. Ze heeft een bijzonder scherp analystisch vermogen en weet hiermee de kern van zaken te raken. Via haar rijke geest wordt een volledige buitenstaander als ik ook deelgenoot in het innerlijke leven van een Afro-Amerikaanse en de historische pijn die zij met zich meedraagt. Maar het is zoveel meer dan dat. Ze geeft met haar essays weer kleur aan verloren gegane Afro-Amerikaanse schrijfsters, die op hun eigen manier ook bij hebben gedragen aan het culturele erfgoed van de V.S. Ze beschrijft wat het slavenverleden voor ons als mensheid betekent en hoe deze afgrijselijke periode nog steeds doorwerkt in onze tijd.

Maar het sterkst is ze wanneer ze die scherpe analyses loslaat op momenten uit haar leven die haar persoonlijk geraakt hebben. Zo ben ik intens geraakt door haar zoektocht naar het graf van Zora Neale Hurston. Ook sterk zijn de beschrijvingen van haar ouders en hoe zij zich met het schrijven uit een diepe depressie heeft gered. Daarin zit ook de kracht van het werk, ze gaat continu van grote maatschappelijke zaken naar puur persoonlijke belevenissen en beschrijft dat alsof het een vloeiend geheel is. Alsof die dingen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Ik ben wat minder te spreken over de politieke manifesten (anti-nucleair, conflict Israel en Palestina) die geschreven zijn vanuit een beperkt referentiekader.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:08 uur

geplaatst: vandaag om 20:08 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.