menu

The Kite Runner - Khaled Hosseini (2003)

Alternatieve titels: De Vliegeraar | De Vliegeraar van Kabul

mijn stem
4,05 (521)
521 stemmen

Engels
Historisch / Romantiek

345 pagina's
Eerste druk: Riverhead Books, New York (Verenigde Staten)

Amir en Hassan zijn gevoed door dezelfde min en groeien samen op in de hoofdstad van Afghanistan. Als blijk van hun verbondenheid kerft Amir hun namen in een granaatappelboom: 'Amir en Hassan, de sultans van Kabul'. Maar sultans zijn ze alleen in hun fantasie, want Amir hoort tot de bevoorrechte bevolkingsgroep en Hassan en zijn vader zijn arme Hazaren, in dienst van Amirs vader. Bij de jaarlijkse vliegerwedstrijd in Kabul is Amir de vliegeraar, degene die het touw van de vlieger in handen heeft. Hassan is zijn hulpje, de vliegervanger. 'Voor jou doe ik alles!' roept Hassan hem toe voordat hij wegrent om de vallende vlieger uit de lucht op te vangen. Die grenzeloze loyaliteit is niet wederzijds. Wanneer er iets vreselijks gebeurt met Hassan verraadt hij zijn trouwe metgezel. Na de Russische inval vluchten Amir en zijn vader naar de Verenigde Staten. Amir bouwt er een nieuw bestaan op, maar hij slaagt er niet in Hassan te vergeten. De ontdekking van een schokkend familiegeheim voert hem uiteindelijk terug naar Afghanistan.

zoeken in:
avatar van psyche
3,5
psyche (crew)
Ik heb het boek gelezen en halverwege het boek de film gezien.
Op zich vond ik de film een redelijke weergave van het boek al dacht ik tegen het einde van de film: ze komen wel heel erg makkelijk Afghanistan uit, zoals het adopteren van Hassans zoon door Amir eveneens vanzelf leek te gaan.
Het boek geeft daar uitgebreid informatie over. Maar op de suïcidepoging van het kind na, begon juist daar mijn aandacht te verslappen.
Hosseini schrijft mooi maar mag wat mij betreft hier en daar wat schrappen. Want ook in het begin wordt net wat te vaak expliciet aangeven dat Amir naar de bevestiging en liefde van zijn vader verlangt.
Laat ik het voorlopig bij 3,5 houden.

avatar van Vonneke_Legrand
4,5
heel eerlijk geschreven autobigrafie
voor ons Nederlanders is dit misschien wel een eye-opener
we leren zo weer iets meer over de cultuur en gewoontes van 'het midden oosten'

avatar van liv2
3,5
De soms ongeloofwaardige plotwendingen stoorden me aanvankelijk een beetje, maar naar het einde toe kwam ik meer en meer tot het besef: ach, wat maakt het uit... Niet belangrijk. De achterliggende boodschap en het inzicht op de gehele situatie waren voor mij belangrijker.
Mooi boek!

Gast
geplaatst: vandaag om 09:24 uur

geplaatst: vandaag om 09:24 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.