menu

The Kite Runner - Khaled Hosseini (2003)

Alternatieve titels: De Vliegeraar | De Vliegeraar van Kabul

mijn stem
4,05 (521)
521 stemmen

Engels
Historisch / Romantiek

345 pagina's
Eerste druk: Riverhead Books, New York (Verenigde Staten)

Amir en Hassan zijn gevoed door dezelfde min en groeien samen op in de hoofdstad van Afghanistan. Als blijk van hun verbondenheid kerft Amir hun namen in een granaatappelboom: 'Amir en Hassan, de sultans van Kabul'. Maar sultans zijn ze alleen in hun fantasie, want Amir hoort tot de bevoorrechte bevolkingsgroep en Hassan en zijn vader zijn arme Hazaren, in dienst van Amirs vader. Bij de jaarlijkse vliegerwedstrijd in Kabul is Amir de vliegeraar, degene die het touw van de vlieger in handen heeft. Hassan is zijn hulpje, de vliegervanger. 'Voor jou doe ik alles!' roept Hassan hem toe voordat hij wegrent om de vallende vlieger uit de lucht op te vangen. Die grenzeloze loyaliteit is niet wederzijds. Wanneer er iets vreselijks gebeurt met Hassan verraadt hij zijn trouwe metgezel. Na de Russische inval vluchten Amir en zijn vader naar de Verenigde Staten. Amir bouwt er een nieuw bestaan op, maar hij slaagt er niet in Hassan te vergeten. De ontdekking van een schokkend familiegeheim voert hem uiteindelijk terug naar Afghanistan.

zoeken in:
avatar van Grovonion2
juist is juist, ik kan ook stemmen van mijn collega's beginnen toe te voegen. Waar houdt het dan op? Alleen stemmen op boeken die jij daadwerkelijk hebt gelezen, lijkt me toch duidelijk genoeg?

avatar van james_cameron
4,5
Ok, point taken. Stem verwijderd.

3,5
james_cameron schreef:
Ok, point taken. Stem verwijderd.


Hahahaha, ja joh, sommige mensen hebben niks beters te doen.


avatar van Adaveke
4,0
thomzi50 schreef:
Hoezo irritant gebruik van Afghaanse woorden?


Stonden er in de versie die jij gelezen hebt dan geen Farsi en Arabische woorden?

Niet dat het mij stoorde. Het leek mij zeer gepast.

avatar van cowboyveeman
4,5
zo prachtig en ontroerend! vreselijk wreed van die ene Assef! ben ermee bezig met tweede boek van KH

avatar van DvonGeem
2,0
Op de een of andere manier kon dit boek mij niet bijzonder pakken. Terwijl ik begrijp dat heel Nederland dit boek al heeft gelezen. Naar mijn idee is het allemaal wat te simplistisch. Maar misschien is dat het succes.

3,5
Ik vond het begin erg goed, daar heb ik erg van genoten.
Op het einde (vanaf Amerika) vond in dat het allemaal wat snel begon te gaan, alsof de auteur gewoon gebeurtenis na gebeurtenis aframmelde.
Vanaf het telefoontje van Rahim Khan werd het gewoon ongelooflijk dramatisch (Rahim Khan die weggaat om alleen te sterven, het gevecht met Assef, de zelfmoordpoging en later het hardnekkige zwijgen van Sohrab) en soms was de cirkel inderdaad té rond.
Verder kon het boek me wel amuseren.

lauradance
prachtig boek, het begin dan. tegen het einde is het eigenlijk alleen maar drama drama en lijkt het of de schrijver zoveel mogelijk omstandigheden in het verhaal wil proppen. al met al leest het wel goed weg en is het zeer meeslepend.

ik had het boek zeker 5 gegeven want het greep me heel erg aan. alleen omdat de tweede helft van het boek me minder wist te raken niet de volle mep.

3,5
Erg mooi verhaal, alleen wel een beetje te dramatisch.

3.5 *

avatar van Morcqx
4,0
Heel goed boek, kan niet anders zeggen. Het openbaarde voor mij een wereld die ik nauwelijks kende. Een hele vreemde wereld haast, maar net zo reeel als de mijne. Niet alleen heel boeiend om te lezen dus, maar ook een verbreding van mijn horizon.

avatar van Sandth
4,5
Gelezen in oktober 2007.

Dit is eerste boek dat ik heb gekocht. Ik vind het een goed boek en daar ben ik ook blij van, want anders was dit waarschijnlijk één van mijn laatste boeken geweest.

Heb de film ook gezien en deze viel mij ook niet tegen. Ik wilde de film ook graag zien zodat ik een goed beeld zou krijgen van hoe het er uit zag.

Het boek is wel een stuk uitgebreider dan de film, aangezien hier redelijk wat stukken zijn overgeslagen.

avatar van C@rolien
4,5
Dit boek beschouw ik als het beste boek dat ik in 2007 heb gelezen. Echt een boek waarbij alles opzij moest om maar verder te kunnen lezen. Heel aangrijpend geschreven, prettige schrijfstijl. Kortom... een pageturner.

avatar van JLuv
4,0
Prachtig boek!!! Het verhaal is meeslepend!
Het was wel even wennen met die arabische woorden erin..sommige moest je steeds achterin de woordenlijst opzoeken maar na een tijdje leest dat zo weg!
Echt een aanrader!!

kei goed boek! Ook zeer meeslepend.
Geen minuut wou ik dat boek wegleggen!

Boekwurmlady
*Me* schreef:
kei goed boek! Ook zeer meeslepend.
Geen minuut wou ik dat boek wegleggen!


Ik vind de Kite-Runner een zeer mooi geschreven boek en geeft je een kijkje in een andere cultuur+land.Een land die ook het nodige heeft meegemaakt(nu nog steeds) Khaled Hosseini beschrijft dit op bijzondere wijze. Over de val van de monarchie tot de instorting van het Taliban regime, en in de omgeving van San Francisco.

De ervaringen van Amir en zijn vader als immigranten in de Verenigde Staten vond ik bewonderenswaardig. Je zult maar uit je eigen land verdreven worden waar je eerst een grote naam was en dan naar een vreemde land moeten vluchten waar je weer helemaal opnieuw moet beginnen.

Het traumatiserende wat de vriend van Amir meemaakte ging me ook aan het hart.
De verfilming van dit boek vond ik in de verste verte niet overeenkomen met het geschrevene. Heel erg jammer.

5*

DvonGeem schreef:
Op de een of andere manier kon dit boek mij niet bijzonder pakken. Terwijl ik begrijp dat heel Nederland dit boek al heeft gelezen. Naar mijn idee is het allemaal wat te simplistisch. Maar misschien is dat het succes.Is het simpistisch omdat er weinig pretentieus geneuzel in voorkomt?
Wat een bla

avatar van thomzi50
3,5
Of omdat allerlei ongelofelijk complexe verhoudingen wel erg simpel, erg zwart-wit worden weergegeven.

5,0
Mooi en pakkend verhaal!

De film is inderdaad minder goed, maar dat is altijd als je eerst het boek hebt gelezen.

avatar van psyche
3,5
psyche (crew)
Ik heb het boek gelezen en halverwege het boek de film gezien.
Op zich vond ik de film een redelijke weergave van het boek al dacht ik tegen het einde van de film: ze komen wel heel erg makkelijk Afghanistan uit, zoals het adopteren van Hassans zoon door Amir eveneens vanzelf leek te gaan.
Het boek geeft daar uitgebreid informatie over. Maar op de suïcidepoging van het kind na, begon juist daar mijn aandacht te verslappen.
Hosseini schrijft mooi maar mag wat mij betreft hier en daar wat schrappen. Want ook in het begin wordt net wat te vaak expliciet aangeven dat Amir naar de bevestiging en liefde van zijn vader verlangt.
Laat ik het voorlopig bij 3,5 houden.

avatar van denise_-_
3,0
Ik heb het boek helemaal uitgelezen, maar zou hem niet nog een keer lezen. Ik heb er niet echt helemaal ingezeten. Normaal als ik een mooi boek lees, wil ik hem gelijk uitlezen. Dat was met De vliegeraar niet het geval. Wel vind ik het boek stukken mooier dan de film.

3,5
Ik las eerst duizend schitterende zonnen en ik moet zeggen dat ik dat verhaal beter en mooier vind...
Omdat ik zelf in Centraal Azië gewoond heb, kan ik me wel beter inleven in de cultuur, lijkt me lastiger als dat niet het geval was geweest...

4,5
De hype waard. Erg goed. Doet me denken aan Midnight's Children (al is die nog iets beter met meer diepgang)

3,5
Geen slecht boek. Ik heb getwijfeld tussen een 3,0 en een 3,5. Waarschijnlijk is de publieke opinie verantwoordelijk voor het laatste halve puntje.

Het verhaal is prachtig. Meeslepend. Verontwaardigend. Maar vooral door en door triest. Een koude douche voor iedereen die moraal heeft.

Een verhaal met diepgang en maatschappelijke relevantie verdient respect. Dit betekent niet dat het boek automatisch 4 of 5 steren hoort te krijgen. Daar wringt bij mij het schoentje.

Ik vond het boek niet vlot lezen alhoewel KH sommige dingen echt wel kan brengen. De ontknoping past wat mij betreft absoluut niet op de inleiding van het boek. De figuur van Baba mist voor mij geloofwaardigheid en dat bepaalt toch het hele boek. Ik vond het ook voorspelbaar worden (die Talib, komaan...) en het is dan ook afgelopen zoals ik al 100 bladzijden had gedacht.

Ik begrijp dat iedereen dit boek bejubelt maar ik ga er niet in mee. Zeker het lezen waard, niet onvergetelijk.

4,5
Ik snap niet dat ik dit boek 2 jaar geleden heb kunnen wegleggen. Dit jaar een nieuwe poging gewaagd en daar heb ik zeker geen spijt van. Erg mooi en emotioneel.

avatar van Dridge
3,5
Ik vond hem ook wat tegenvallen , het verhaal greep mij niet genoeg aan.
Dit boek: What Is the What - Dave Eggers (2006) is enigszins vergelijkbaar maar is oh zo veel aangrijpender.

.

avatar van vladlev
4,5
Vond het een schitterend verhaal, zeker het deel voor de emigratie.
De omgang (na het verraad) tussen de twee jongens, vond ik iets van het meest ontroerende en aangrijpende dat ik ooit gelezen heb.

avatar van Vonneke_Legrand
4,5
heel eerlijk geschreven autobigrafie
voor ons Nederlanders is dit misschien wel een eye-opener
we leren zo weer iets meer over de cultuur en gewoontes van 'het midden oosten'

4,0
Ik vond het prachtig verhaal, het kan overkomen als simpel of fictief.
Maar ik vind net dat hij heel mooi zijn leven daar beschrijft.
De manier waarop hij het beschrijft geven je de kans om jezelf te verplaatsen in het verhaal of in één van de personages.
Je voelt wat zij voelen en dat is net de sterkte van het boek, de sfeer waarin het boek verloopt is op sommige momenten heel gemoedelijk op andere momenten heel wreed en hard.
Het gebruik van Arabische woorden draagt alleen maar bij tot de geloofwaardigheid van het verhaal, prachtig boek.
Verdient een 4

Mooi boek, erg leerzaam over het door oorlog verscheurde Afghanistan, over de cultuur en de levenswijze van de Afghanen. Het boek breng een stuk geschiedenis in beeld, van het relatief vrije land, tot de Russen kwamen, en daarna de taliban. Dit alles verpakt in een prachtig persoonlijk en triest verhaal.
Zelde heb ik me zo betrokken gevoeld bij personages als in dit boek. Waarschijnlijk door de beeldende schrijfstijl van Hosseini. De eerlijkheid, de rauwheid soms van zijn belevingswereld zijn werkelijk aangrijpend te noemen. De dialogen zijn ook erg sterk geschreven, en wisten me tot de laatste bladzijde te boeien.

avatar van liv2
3,5
De soms ongeloofwaardige plotwendingen stoorden me aanvankelijk een beetje, maar naar het einde toe kwam ik meer en meer tot het besef: ach, wat maakt het uit... Niet belangrijk. De achterliggende boodschap en het inzicht op de gehele situatie waren voor mij belangrijker.
Mooi boek!

Gast
geplaatst: vandaag om 16:57 uur

geplaatst: vandaag om 16:57 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.