menu

The Influence - Ramsey Campbell (1988)

Alternatieve titel: Stiefkind van de Nacht

mijn stem
3,50 (2)
2 stemmen

Engels
Griezel

260 pagina's
Eerste druk: Macmillan, Londen (Verenigde Staten)

Derek en Alison Faraday wonen met hun dochtertje Rowan in het sombere, grote huis van tante Queenie. Als de tirannieke oude vrouw sterft neemt zij een lok van Rowans haar mee in haar kist. Kort daarop voltrekken zich onbegrijpelijke en angstaanjagende veranderingen in de zevenjarige Rowan. Van een lief klein meisje verandert zij in een akelig, hardvochtig kind dat liegt en bedriegt. Rowan heeft één vriendinnetje, Vicky, een mager en bleek meisje dat altijd in het wit is gekleed. De eenzame Rowan laat zich door Vicky meelokken op een duister, onzichtbaar pad vanwaar geen terugkeer mogelijk is. Rowans moeder Alison is de enige die de gruwelijke waarheid vermoedt. Wanhopig probeert zij haar dochtertje te redden - maar niemand geeft gehoor aan haar angstgeschreeuw om hulp...

zoeken in:
Ik heb dit boek half jaren 80 gelezen, en het enige dat me ervan bijgebleven is, is dat ik het de beste horrorroman aller tijden vond. Ik heb recentelijk een 2e hands exemplaar aangeschaft en begin in de loop van de week weer gewoon opnieuw (wordt vervolgd).

avatar van Shaky
4,0
Uitstekende horror waarbij de scheidslijn tussen aan de ene kant een standaard geestenverhaal en demonische bezetenheid en aan de andere kant familietragiek en geestesziekte bijzonder dun is.

Queenie is een draak van een mens, gaat tekeer tegen haar familie alsof ze minder dan niks zijn en de wijze waarop ze haar eigen dochter mentaal mishandeld is meer dan zorgwekkend. Kleindochter Rowan zit een beetje gevangen tussen haar oma en moeder, en haar jeugd kent weinig gelukkige momenten. Wanneer Queenie sterft lijkt de rest van het gezin te veranderen. Mooi om te zien hoe Campbell in 1988 niet voor de gemakkelijkste oplossing ging om de rest van dit verhaal in te vullen, maar echt dat dunne draadje bewandeld waarbij je als lezer constant tussen meerdere gedachten wordt geslingerd.

Mijn eerste kennismaking met Campbell was toen ik eerder dit jaar het toch best wel waardeloze Thirteen Days By Sunset Beach las. Dit is van een heel andere klasse. Erg sterke psychologische horror. 4*

Gast
geplaatst: vandaag om 16:54 uur

geplaatst: vandaag om 16:54 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.