menu

Alfabethuset - Jussi Adler-Olsen (1997)

Alternatieve titel: Het Alfabethuis

mijn stem
3,06 (18)
18 stemmen

Deens
Psychologisch / Thriller

432 pagina's
Eerste druk: Politikens, Kopenhagen (Denemarken)

In januari 1944 worden twee Engelse piloten, James en Bryan, tijdens een verkenningsvlucht boven Duitsland neergeschoten. Omdat ze geen uniform dragen, zullen ze als spionnen worden terechtgesteld als zij in handen van de Duitsers vallen. Maar de twee slagen erin op een trein te springen. Dit blijkt een ziekentransport te zijn dat op de terugweg is van het Oostfront. In de hoop dat ze op een later tijdstip de kans krijgen te vluchten, gooien James en Bryan resoluut twee gewonde soldaten uit de trein en nemen hun plaatsen in. Het ziekentransport eindigt in het Alfabethuis, een psychiatrisch ziekenhuis, midden in het vijandige Duitsland. Terwijl buiten de oorlog in volle hevigheid woedt, ontdekken James en Bryan dat zij de identiteit hebben aangenomen van twee hooggeplaatste SS-officieren. Ze beseffen dat ze in hun rol moeten blijven om te overleven. Maar kun je maandenlang een geestesziekte simuleren, zonder daadwerkelijk geestelijk ziek te worden? En zijn zij de enigen in het Alfabethuis die doen alsof?

zoeken in:
2,0
Rommelig en clichematig verhaaltje. Werkelijk iedere wending zag ik mijlen ver van tevoren aan komen. Verder kon ik absoluut geen gevoel krijgen met de personages. Tegenvaller **

2,0
Dit boek valt tegen. Meerdere boeken van deze schrijver gelezen die wel boeiend waren. Bij dit boek was ik halverwege zelfs geneigd het maar niet uit te lezen. Na een best wel spannend begin werd het langdradig. Het tweede deel werd wel weer wat spannnender zodat ik het toch heb uitgelezen.

2,5
Dit boek had minimaal 100 pagina's korter kunnen zijn. Het grootste gedeelte wordt veel te uitgebreid beschreven en is dan ook erg saai. Er lijkt haast niets te gebeuren en er zit geen enkele vaart in. Het boek bestaat uit 2 gedeeltes. Het eerste gedeelte is voornamelijk saai en ik kan mij zo voorstellen dat veel mensen al afgehaakt zijn voor ze bij het 2de deel beland zijn. Soms zit er een interessant hoofdstuk of passage in, maar meer is het ook niet.

Het 2de gedeelte van het boek begint ook weer erg saai en is zelfs nog minder interessant dan het eerste gedeelte. Maar dan ineens bij de laatste +/_ 150 pagina’s wordt het interessant en bij vlagen heel spannend! Dat laatste gedeelte zou ik 3,5 a 4 sterren willen geven, maar de rest 2 sterren. Omdat het grootste gedeelte van het boek niet leuk is en vanwege de vele typefouten ook in dit boek, kom ik uit op 2,5 ster.

Er zitten dus veel te veel typefouten in dit boek! Ik ervaar dat als enorm storend! Het zijn fouten die door een spellingcontrole niet ontdekt worden.

Ik ben een beginnend lezer zou je kunnen zeggen en ik denk ook dat dit boek niet geschikt is voor de beginnend lezer. Er staan ontzettend veel moeilijke woorden in, waarvan ik nog nooit gehoord heb.

avatar van Arkan
3,0
Moeilijk om dit boek te beoordelen.

Het begin is best spannend en beloofd een goed verhaal te worden.
Maar op de één of andere manier slaagt de schrijver er al vrij snel in om het verhaal ineens oersaai en super langdradig te laten worden.
Ik heb er echt over gedacht om het bijltje er bij neer te gooien, maar men gaf toch aan dat dit boek 1 van de bestsellers van de auteur is, en dat gegeven maakte dat ik me er toe kon bewegen om toch maar door te lezen.

En ja, de laatste 150 pagina’s van het boek worden weer goed en best wel spannend.

Zo jammer, want met een 100 à 150 pagina's minder had dit boek veel mooier recensies opgeleverd. Uiteindelijk is de idee lijn van het verhaal toch wel goed.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:04 uur

geplaatst: vandaag om 09:04 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.