menu

De Laatste Liefde van Mijn Moeder - Dimitri Verhulst (2010)

mijn stem
3,55 (54)
54 stemmen

Nederlands
Psychologisch / Sociaal

236 pagina's
Eerste druk: Contact, Amsterdam (Nederland)

De jaren tachtig van de vorige eeuw, men heeft nog geen term voor een nieuw samengesteld gezin. Over hen die het leven anders en elders wensen te proberen wordt gesproken als over hoeren en bedriegers. Martine, eindelijk gescheiden, vraagt zich af of nu zal blijken of zij alsnog gemaakt mag zijn voor het geluk. We volgen haar tijdens de eerste vakantie die ze doorbrengt met haar minnaar en Jimmy, haar elfjarige zoon die zich ineens opgescheept ziet met een deugdzame stiefvader en zich een verrader voelt ten aanzien van zijn echte vader. Stilaan wordt duidelijk dat de dag onafwendbaar is waarop Martine zal moeten kiezen tussen haar geliefde en haar kind.

zoeken in:
avatar van M.S.Hoogland
2,5
Na de vorige boeken die ik van Dimitri Verhulst heb gelezen, 'De Helaasheid der Dingen', 'Problemski Hotel' en 'Godverdomse Dagen op een Godverdomse Bol', vond ik dit stiekem toch een beetje een tegenvaller. Slecht is het niet; de wrange humor en het vernuftige taalgebruik uit bovengenoemde werken zijn zeker aanwezig, maar op de één of andere manier wil het verhaal nergens echt even schrijnend of doorvoeld worden. De spanning die in het reisverhaal wordt opgebouwd (tussen Martine, haar zoontje Jimmy en de nieuwe man in beider levens, Wannes) kabbelt eigenlijk maar wat voort en laat de lezer niet meer doen dan toekijken bij een wat povere vakantie naar het Zwarte Woud.

Waar in 'Godverdomse Dagen' op stilistisch hoogstaande wijze de mensheid werd ge-basht, verpakt Verhulst hier zijn maatschappijkritiek hier voornamelijk in cliché's die zo herkenbaar zijn dat ze alle scherpte missen. Een beetje afgeven op de tv-verslaafde huisvrouw, de MacDonald's bezieken en de geforceerde, oppervlakkige omgangsvormen van mede-vakantiegangers beschrijven... Ik weet het niet. Misschien ligt de lat gewoon wat hoog na de eerste meesterwerkjes.

Nogmaals, slecht is het allemaal niet, ik ben er rap doorheen gevlogen en heb me zeker vermaakt, maar het lijkt alsof Verhulst in dit boek zijn draai niet echt heeft kunnen vinden. Ook het einde van het boek, waarin zoontje Jimmy als 91-jarige wacht op zijn - ten tijde van de daarvoor beschreven vakantie ongeboren - halfbroer, komt een beetje uit de lucht vallen en deed zowel onwerkelijk als overbodig aan...

Al met al dus een wat teleurstellende roman van een geweldige schrijver, die voornamelijk met zijn schrijfstijl weet te vermaken, maar in geen enkele passage het niveau van 'De Helaasheid der Dingen' evenaart.

4,5
Fantastisch boek! Wie zich afvraagt wat er vooraf gaat aan 'De helaasheid der dingen' moet dit ter hande nemen. Leest als een trein en is van de betere boeken die ik las.

3,5
De prachtige schrijfstijl van Dimitri Verhulst is ook in dit boek weer aanwezig. Bij dit boek is het zeker de moeite waard om langzaam te lezen; de stijl en taalgebruik is veel beter (belangrijker?) dan het verhaal. Verhulst houdt van mooi volzinnen in een tikkeltje archaïsch vocabulaire, waarbij je als lezer zelfs soms overbodige uitweidingen en beschrijvingen voor lief neemt en hoopt dat de volgende zin weer zo mooi is als de vorige. Het verhaal is net als in De Helaas der Dingen en Mevrouw Verona weer 'klein' en provinciaals, waarin dit keer een vakantie centraal staat van een kind met zijn moeder en haar nieuwe vriend. De worsteling van de drie hoofdpersonen die nooit echt lekker contact krijgen met elkaar is invoelbaar, alhoewel die problematiek niet echt wordt uitgediept. Dat is dan ook net wat dit boek mist: een wat bredere context waarin duidelijk wordt waarom dit verhaal de moeite waard is om te vertellen. Desondanks heb ik me erg goed vermaakt bij het lezen van dit boek en zou ik het ondanks mijn 3,5* toch een aanrader willen noemen; de taal is namelijk bij Verhulst in zeer goede handen.

avatar van thomzi50
3,0
Ik sluit me helemaal aan bij M.S. Hoogland: het is vermakelijk, het leest soepel, maar als geheel toch wel erg weinig overtuigend. Het zijn meer allerlei mooi opgeschreven anekdotes, geen moment raak ik benieuwd naar het verhaal, echt betrokken bij de personages, krijg ik echt een gevoel van medelijden, afkeer, wat dan ook. Het einde is daarnaast een nogal makkelijke kunstgreep van de auteur en komt nogal uit de lucht vallen.
Nee, had toch liever gezien dat Verhulst met zijn ontegenzeggelijke talent iets meer tijd had genomen voor een verrassende plot.

avatar van Bassievrucht
3,5
Ook ik sluit me grotendeels aan bij de eerste reactie, die zegt het eigenlijk allemaal al.

Het verhaal is niet bijzonder, maar vooral erg degelijk. De setting - de vakantietrip naar het Zwarte Woud -bekoort me erg. Verhulst heeft wel een eigen(wijze) manier van schrijven, een brutale, maar ook mooie stijl met een prima balans tussen drama en humor. De stijl is bovendien erg soepel en bij vlagen is het echt sterk geschreven. Dat is eigenlijk al genoeg om mij dit boek door te loodsen.

En dan zijn er ook nog eens een aantal sterke scenes waarbij het genieten is. Maar helaas staan daar even veel mindere, en zelfs een aantal nietszeggende, tegenover. Maar ach, sterk of niet sterk; het blijft opsmuk, want mijns inziens bevat deze roman te weinig diepgang. Ik krijg het idee dat ik aan de zijlijn sta te sukkelen, in plaats van mee te doen. En dan, en dat verbaast mij nog het meest, springt er opeens een compleet overbodig epiloog uit een blinde hoek. Jammer.

Uiteindelijk is dit boek zeker geen onprettige leeservaring. Sterker nog; dankzij Verhulsts schrijfstijl en spitsvondigheden heb nog redelijk genoten van deze roman.

avatar van thomzi50
3,0
Ik vond het einde echt -0,5*, zo gekunsteld.

avatar van Pythia
4,5
De laatste liefde van mijn moeder'' , voorgelezen door Dimitri Verhulst zelf, is een taalfeest.
Overal de juiste klemtoon, de juiste intonatie, de pauzes precies goed, het prachtige Vlaams - het is heerlijk om naar te luisteren. En dan neemt de inhoud je ook nog eens mee naar een heel herkenbaar, verloren tijdperk.
Ik ben pas halverwege maar ik wil vast aanraden om te luisteren in plaats van te lezen als je de keus hebt.

avatar van Pythia
4,5
Begin jaren ''70 wordt raak neergezet, evenals het niet-functionerende, tweedehands, gezin.
Het sfeervolle, passende, einde maakt de cirkel van het verhaal rond.
Je moet geen groots spektakel verwachten. Het is meer een goed beschreven, universeel, menselijk drama.
De zinnen zijn Verhulst-prachtig!

avatar van psyche
psyche (crew)
Pythia schreef:
Begin jaren ''70 wordt raak neergezet, evenals het niet-functionerende, tweedehands, gezin.
Het sfeervolle, passende, einde maakt de cirkel van het verhaal rond.
Je moet geen groots spektakel verwachten. Het is meer een goed beschreven, universeel, menselijk drama.
De zinnen zijn Verhulst-prachtig!


Ga ik reserveren als ik terug ben van vakantie.

avatar van AOVV
3,0
Deze roman van Dimitri Verhulst heb ik erg vlot kunnen weglezen. In De Laatste Liefde van Mijn Moeder etaleert Verhulst, zoals steeds, zijn stilistische klasse; elke roman van zijn hand zal wel een aantal uiterst memorabele volzinnen, rake observaties en gepeperde analyses bevatten. En zo is het ook ditmaal.

Toch kan ik er geen hoge score aan kwijt, omdat ik wat op m'n honger bleef zitten. Verhulst heeft namelijk zijn maatschappelijke kritiek wel erg dun verpakt dit keer. Op dat vlak ben ik het helemaal eens met de uitstekend beschreven mening van M.S. Hoogland hierboven. Ook wat de coda betreft, want dat laatste hoofdstuk had wat mij betreft helemaal niet gehoeven.

3 sterren

beste AOVV

Ik ben het met u eens, in die zin dat het boek gemakkelijk leest. de verschillende anekdotes houden het verhaal luchtig en interessant.
Anderzijds was het boek zo boeiend dat zijn kritiek op de maatschappij niet nodig was en ik het dus niet miste. De coda vond ik ook leuk om te leven zo kon ik het einde beter schetsen.

M.S Hoogland

Ik ben volledig akkoord met je. Dimitri Verhulst is inderdaad een goede schrijver , maar deze boek was ook een teleurstelling voor mij geweest. Om het kort samenvatten vond ik 'De laatste liefde van mijn moeder' te cystisch en ook beetje saai. Het einde was voor mij een beetje verwarrend. Zijn schrijfstijl daarin tegen is wel nog redelijk waarbij je het gemakkelijk kon lezen.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:13 uur

geplaatst: vandaag om 15:13 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.