menu

La Ahad Yanam fi Al-Iskandaria - Ibrahim Abdel Meguid (1996)

Alternatieve titels: No One Sleeps in Alexandria | لا أحد ينام في الإسكندرية

mijn stem
3,00 (1)
1 stem

Arabisch
Sociaal

432 pagina's
Eerste druk: Dar al-Hilal, Cairo (Egypte)

Egypte, 1939. Hitler is Polen binnengevallen en heeft de eerste stap gezet voor de Tweede Wereldoorlog. In deze periode wordt de vrome moslim Magd al-Din gedwongen om zijn geboortedorp te verlaten. Zijn broer Bahi, die eerder al een familievete ontketende, heeft de burgemeester beledigt met een oplichterspraktijk. Magd al-Din reist met zijn vrouw Zahra af naar Alexandrie. Hun plattelandsbestaan wordt ingewisseld voor het vluchtige en mondaine leven van de grote stad. In deze storm van veranderingen sluit Magd al-Din vriendschap met de Koptische Dimyan. Samen met hem struint hij de grote stad af in de zoektocht naar werk. En dan begint de Tweede Wereldoorlog ook directe invloed te hebben op de levens van de Egyptenaren. De stad wordt gebombardeerd en er ontstaat een chronische schaarste op de arbeidsmarkt. Temidden van deze chaos vinden de moslim en de kopt elkaar meer dan ooit en wordt hun vriendschap verstevigt door de overeenkomsten in hun situatie.

zoeken in:
avatar van Donkerwoud
3,0
Moet wel het boek zijn met de lelijkste cover die ik ooit gezien heb, semi-artistiek gedoe.

avatar van Donkerwoud
3,0
Het boek ontleent zijn waarde vooral aan het feit dat ik de gebieden waar het zich afspeelt (Alexandrie en omgeving) zeer goed ken. Daarom vergeef ik het de schrijver meteen dat hij zijn boek bomvol heeft gestopt met nutteloze weetjes over het tijdsvak en dat de verhaallijnen wat simplistisch zijn.

Zeer sympathiek is hoe deze Egyptische schrijver verhaalt over een vriendschap tussen een moslim en een Christen. Hij doet dit met zeer veel genegenheid en liefde voor beide religies. Die nuance maakt het voor de westerse lezer zeer prettig. Bovenal is het een verhaal over wat mensen gemeen hebben(de maatschappij als geheel) en niet over dat wat hen scheidt (religie). De boodschap verdient vijf sterren maar het boek zelf kan helaas niet helemaal meekomen.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:05 uur

geplaatst: vandaag om 11:05 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.