menu

Phantoms - Dean Koontz (1983)

Alternatieve titel: Fantomen

mijn stem
3,90 (24)
24 stemmen

Engels
Griezel / Thriller

448 pagina's
Eerste druk: Berkley, New York (Verenigde Staten)

De arts Jenny Paige en haar zusje Lisa arriveren in het afgelegen skidorp Snowfield, in het bergachtige gebied in noordoost Californië. Het stadje lijkt nogal stil en verlaten. In Jenny's huis treffen ze de huishoudster dood aan. Haar opgezwollen lichaam is bedekt met bloeduitstortingen. Ze besluiten de politie te bellen, maar de telefoon geeft alleen een vreemd ruisend geluid. Ook in het huis van de buren, waar de lichten branden en de radio aanstaat is niemand te vinden ... Wat is er gebeurd? Een epidemie ? Radioactieve straling ? Een chemische moordenaar ? Of een maniak ? De waarheid zal erger zijn dan alles wat men zich heeft kunnen voorstellen...

zoeken in:
avatar van Boek Pegasus
3,0
Goed verhaal van Koontz, dat in het boek beter overkomt dan in de verfilming. Maar dat heb je nu eenmaal met veel boeken. Dit is nog van zijn beginperiode, en dat merk je soms. Niet dat de kwaliteit minder is, maar je ziet soms wel verschil in periodes. Later in de jaren '80 had hij heel sterke verhalen (Strangers, Watchers, Midnight, ...)

4,0
Ik vind dit een van de meest griezelige en spannende verhalen die ik ooit gelezen heb. Enkel The mist van Stephen King zet ik op deze hoogte van de echte horrorroman. Clive Barker en andere Kingboeken kunnen toch niet echt tippen aan dit. Enkele jaren geleden las ik dit in het midden van de nacht tijdens een gure winter en het bleef maar boeien. De film was inderdaad een grote ontgoocheling, maar dat is meestal wel het geval. Watchers is idd zeker ook de moeite, samen met lightning...

avatar van PROPAYNE
3,5
Een spannend boek van Koontz. Erg spannend, en heerlijk bovennatuurlijk. Ik las als lezer voetje voor voetje mee met de karakters, angstig voor wat er om elke hoek kwam kijken. Het verhaal zit goe in elkaar. Alleen op het einde moest ik soms fronzen van ongeloof. Zoals: Als ze op het einde eindelijk een redmiddel hebben, is het dan wijs om de laatste twee emmers zomaar leeg te gooien? En dan het gehele stuk over die gestoorde Kalle, ik verwachtte voor hem een grotere rol, maar die werd op het eind wat afgeraffeld, wat ik jammer vond. Ik dacht nog even dat de oeroude vijand zich in hem had verscholen op het eind, maar zijn dood sloeg kant nog wal, wat was het nut ervan??? Ik had het nog wel leuk gevonden als er na het slot nog 2 pagina's waren waarin je leest dat de oeroude vijand ergens anders op de wereld gewoon weer opduikt, dat er veel meer waren dan één. Verder zaten er nog wel wat foutjes in, maar als je het vergelijkt met de verfilming, die ik meteen bekeken heb nadat ik het boek uit had, dan valt het echt nog alles mee. Wat een bagger film, maar ja, wat wil je met Ben Affleck? Ik vind dit boek een aanrader voor horror liefhebbers!!!!

avatar van Lange Jojo
3,5
Daar waar ik in dit verhaal wat spanning leek te missen wordt het ruimschoots vervangen door gruwelijke passage's, ik hou wel van een aardig potje horror! Koontz lijkt dan wel de 'omvormer', of hoe werd het wezen ook weer verwoord, te hebben gebasseerd op het wezen uit de film "The Blob" en ook "War Of The Worlds" leek een gedeeltelijke inspiratiebron voor de auteur. Van bepaalde karakters weet je al vlug wie degene zijn die als eerste het loodje zullen leggen, ik leefde wel enorm mee met de hoofdrolspeelster en diens jongere zusje.

avatar van Insignificance
4,5
Het! Maar dan een andere. Of, zoals ergens in het boek wordt vermeld, een Lovecraft-achtige nachtmerrie. En een nachtmerrie is het. Zonder meer. Het is vrijwel direct raak met Jenny die samen met haar zusje terugkeert in het pittoreske skidorpje Snowfield, waar iedereen of foetsie of dood is.

Altijd lekker, de sfeer die dit soort kleine plaatsjes met zich meebrengt. Nog lekkerder wanneer dat gepaard gaat met een dikke dosis dreiging. En dat heeft het dus onmiddellijk voor elkaar. Het had me meteen bij de keel. En heeft daarna ook niet meer losgelaten.

Ook lekker; het hele monstergebeuren. Hoe het opereert, de spot, hoe het speelt met z'n prooi; smullen geblazen. En hier en daar ook serieus retespannend. De scène in het regenwaterriool bijvoorbeeld, met de vluchtende dieren en zo. Niet de enige regelrechte billenknijper.

Minder lekker, of misschien beter gezegd nogal overdadig; het verhaallijntje met de knuppel die z'n gezin heeft uitgemoord. Het hangt er maar wat bij en voelt uiteindelijk als een toetje terwijl je al ruimschoots verzadigd bent. Subtiel is het ook niet bepaald. Verre van zelfs.

Dat laatste merk je ook wel bij hen die in het dorp verblijven. Je kan zo uittekenen wie het gaat overleven en wie niet. Er zit wat dat aangaat weinig verrassing in. Maar goed, genoeg gezeur. Dit was voor het overgrote deel dolle horror pret, zoals ik het graag lees en (voor me) zie. En dus; lekker!

4,0
Genoten van dit boek. Spannend, constante dreiging, niemand wordt gespaard en het kwaad werd ook goed neergezet. Dit is precies zoals ik mijn horror/griezel boeken wil.

Gast
geplaatst: vandaag om 00:13 uur

geplaatst: vandaag om 00:13 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.