menu

Der Schwarm - Frank Schätzing (2004)

Alternatieve titel: De Zwerm

mijn stem
4,02 (53)
53 stemmen

Duits
Thriller

927 pagina's
Eerste druk: Kiepenheuer & Witsch, Keulen (Duitsland)

Aan de kust van Peru verdwijnt een vissersboot. De boot lijkt op mysterieuze wijze onder water getrokken door een onbekende kracht. In Noorwegen ontdekken onderzoekers van een oliemaatschappij een merkwaardig organisme dat zich over honderden vierkante kilometers zeebodem heeft verspreid. Er lijkt geen verband te bestaan tussen deze gebeurtenissen, maar de Noorse bioloog Sigur Johanson gelooft niet in toeval. Walvisdeskundige Leon Anawak evenmin. Het leven in de wereldzeeën lijkt tegen de mensheid in opstand te komen. Beide wetenschappers komen tot dezelfde onheilspellende conclusie: er zal een ramp gebeuren. Tijdens hun zoektocht naar de oorzaak van deze gebeurtenissen zien zij hun ergste nachtmerries bewaarheid worden…

zoeken in:
4,5
Dat de mens het milieu aantast moge duidelijk zijn. In het boek de zwerm beschrijft Frank Schatzing de gevolgen die de mensheid heeft op het leven in de oceanen. Het is een boek waarin feiten en science fiction aan elkaar worden geregen, waardoor er een fenomenaal verhaal wordt verteld. De lezer kan goed merken dat Schatzing veel research heeft gedaan, vanwege het gedetailleerde beschrijvingen van onderzoek methodes en middelen. Het geeft de lezer stof om over na te denken.

Laat je niet tegen houden door de vele pagina's, het verhaal is heel goed. Het enige nadeel van de zwerm is dat je na een aantal uren lezen last van je polsen kunt krijgen, omdat het boek 1,25 kg weegt.

4,5 ster

4,0
Een goed verhaal wat je tot licht nadenken zet. Op sommige punten ongeloofwaardig en een iets te langdradig. Wel mooi is dat hoofdrolspelers niet gespaard worden tot het verlengen van hun leven.

Apotheose ligt zwak maar dat is het meestal met dikke boeken.

Toch een dikke voldoende en ik ga meer boeken van deze schrijver lezen.

Redt het milieu en ga op gas rijden

4,0
Dit boek is een aanrader. De opbouw van het verhaal, de spannende verhaallijn maar ook de technische en wetenschappelijke uitleg resulteren tot een boeiende en unieke thriller. Spijtig genoeg voelt het einde nog al pathetisch aan. Desalniettemin doet het ons nadenken over hoe we momenteel met ons milieu omgaan.

4 ster

4,0
Spannende eco-thriller met sci-fi-elementen. De talrijke theoretische stukken worden doorgaans organisch in de verhaallijn opgenomen. Sommige passages, o.a. Anawaks bezoek aan zijn geboortestreek, zijn ietwat langdradig. Maar over het geheel genomen een imposante vertelling die schreeuwt om een verfilming (die er dan ook komt).
****

avatar van Yak
4,5
Yak
Zo, deze pil van bijna 1000 pagina's zit erop en ik moet zeggen dat het behoorlijk indrukwekkend was. De opbouw van het verhaal is zinderend spannend en niet zelden eindigt een hoofdstuk op zo'n manier dat je niet anders kan dan meteen verder lezen. Het kwam dan ook regelmatig voor dat ik om drie uur 's nachts nog steeds geboeid aan het lezen was tot ik uiteindelijk zo moe was dat ik het boek maar weglegde.

Het plot is pure science fiction, maar tegelijk zwaar fascinerend. De Yrr hadden belachelijk kunnen worden, maar zijn door wetenschappelijk aandoende passages zeer geloofwaardig. De beschrijvingen van natuur- en scheikundige processen zijn gedetailleerd en zo levensecht dat het soms geen fictie meer lijkt. Echt zwaar imponerend.

Twee dingen vielen me tegen, waarvan de eerste nou niet helemaal de schuld is van Schätzing: de vertaling is soms echt te beroerd voor woorden. Maar voor wat betreft het verhaal switcht het iets te vaak tussen gebeurtenissen op verschillende plekken, soms net wanneer je op dat moment wil weten wat er bijvoorbeeld in het CIC gebeurt en niet wil overschakelen naar pak 'm beet Las Palmas. Maargoed, kleine smetjes. 4,5*

Harschi schreef:
Maar over het geheel genomen een imposante vertelling die schreeuwt om een verfilming (die er dan ook komt).


Schätzing stuurt er in het boek ook wel érg vaak op aan, door voortdurend films als Jaws, Close Encounters en (vooral) Contact aan te halen. Vond ik eigenlijk een beetje vermoeiend worden.

avatar van LittleBox
3,0
Hier vond ik het idee erg goed, de opbouw vrij redelijk maar literair talent heeft Schätzing niet. De zinnen zitten barstensvol clichés, de personages blijven oppervlakkig hoewel de schrijver af en toe probeert de karakters een achtergrond en ontwikkeling mee te geven maar het komt mij erg krampachtig over. De zogenaamde luchtige grapjes tijdens momenten dat het in het verhaal echt op aankomt zijn tenenkrommend en doen denken aan een slechte Amerikaanse actiefilm. Tenslotte kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat de auteur geschreven heeft met een verfilming in het achterhoofd. Kortom: ontzettend goed bedacht maar de uitwerking is teleurstellend. Hier had veel en veel meer ingezeten. Een hoger literair niveau had dit boek mogelijk tot een klassieker gemaakt.

avatar van PeterW
4,5
PeterW (crew)
Hij zit nu in die goedkope serie van Bruna; je hebt een flink pak papier voor 10 euri.

avatar van PeterW
4,5
PeterW (crew)
Dit boek is inderdaad een kolos, maar ik heb me er geen moment bij verveeld. Wetenschappelijk goed onderbouwd en toch vlot geschreven. Geeft ook weer een goed inzicht in wat voor tuig de mens eigenlijk is.

avatar van missJ10e
4,5
Geweldig boek. Jammer van het ietwat afgeraffelde eind.. verder is hij echt super! Een aanrader voor iedereen die niet bang is voor 900 pagina's

4,0
Vroeger zou ik dit boek niet gelezen hebben. Ik was toen een 'boekensnob' en las enkel de 'literaire' werken.
Dit is geen literaire roman, dit is een thriller. Het boek (meer dan 900 blz.) leest als een trein. De auteur weeft de verschillende verhaallijnen moeiteloos aan elkaar tot een overzichtelijk geheel. Geen boek om diepgaande filosofische discussies over te voeren, maar wel een goed onderbouwde ecologische thriller om winteravonden of zomervakanties mee te vullen. Een echte pageturner.

avatar van james_cameron
4,0
Een fascinerend en meeslepend boek, dat ondanks de enorme lengte wel blijft boeien. Het onweerstaanbare gegeven wordt knap uitgewerkt en is zelfs enigzins geloofwaardig door de achterliggende filosofie en wetenschap. Het boek heeft evenwel duidelijk tempo-problemen, vooral wanneer er halverwege honderden pagina's besteed worden aan allerlei theoriëen en oeverloos geleuter. Een iets vlottere schrijfstijl had het geheel ook ten goede gekomen. Maar goed, daar tegenover staan een reeks ijzingwekkende aktiescenes en een geweldige finale.

4,5
Boeiende wetenschappelijke thriller, die ik met veel plezier heb gelezen.
Geeft veel stof tot nadenken over hoe wij mensen met onze leefomgeving en
de overige aardbewoners omgaan.

vermeerf
Goed boek dat gelukkig (gezien het onderwerp) nergens zeurderig belerend is. Ik vond wel dat het laatste gedeelte op het vliegdekschip wat uit de bocht vloog. Daar veranderde het verhaal ineens in één van die Bruce Willis films waarin het boek juist meerder malen lacherig over gedaan wordt. Maar buiten dat was het zeer de moeite.

walgelijk geschreven

avatar van PeterW
4,5
PeterW (crew)
Dr.Strangelove schreef:
walgelijk geschreven

Wat is er walgelijk aan?

avatar van latevogel
4,5
Sterk verhaal wat door de al vele pagina's niet verder uitgediept dient te worden (zoals een enkele reactie suggereerd) en zo goed genoeg is. Voor een lezer(es) die niet "bang" is voor bijna 1000 pagina's is het een aanrader.
Spannend, goed verhaal en ook nog redelijke diepgang. Het was iedere keer een verrukking om verder te gaan lezen!

Gast
geplaatst: vandaag om 21:30 uur

geplaatst: vandaag om 21:30 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.