menu

Zuster Virgilia - Gerard Walschap (1951)

mijn stem
3,75 (2)
2 stemmen

Nederlands
Sociaal / Psychologisch

308 pagina's
Eerste druk: P. Vink, Antwerpen (België)

De roman gaat over een molenaarsdochter die, nadat ze enige tijd de moederrol in het (zeer katholieke) gezin heeft vervuld, op een gegeven moment in het klooster treedt. Het is een bijzonder wijze, sympathieke en bescheiden vrouw die - vol vertrouwen in de mens en in God - een heel belangrijke en onvervangbare plaats inneemt in het leven van haar medekloosterlingen, haar familie en al de mensen met wie ze te maken krijgt.

zoeken in:
avatar van MXuser
3,5
Dit is het verhaal van het boerenmeisje, Alberta, dat in het klooster treedt. Tussen de regels door lezen we dat ze niet bijzonder intelligent is, maar zorgzaam en zich wegcijferend voor anderen. Ze voltooit het noviciaat met de hakken over de sloot en wordt zuster Virgilia. Dan krijgt ze visioenen van Jezus. Onder de nonnen en de dorpelingen breekt langzaam het besef door dat in hun midden een heilige is opgestaan.

In het eerste deel heb ik genoten van de beschrijving van een wel heel bijzondere heldin. Maar uiteindelijk ben ik teleurgesteld in het boek. In het allerlaatste hoofdstuk blijkt het een lang uitgesponnen pamflet voor de anti-religieuze sentimenten van de schrijver. Wellicht dat het indertijd ingeslagen was als een bom, na meer dan een halve eeuw van voortschrijdende secularisatie kan je anno nu alleen maar je schouders erover ophalen.

Gast
geplaatst: vandaag om 23:33 uur

geplaatst: vandaag om 23:33 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.