menu

Les Croix de Bois - Roland Dorgelès (1919)

Alternatieve titel: Houten Kruisen

mijn stem
4,17 (3)
3 stemmen

Frans
Oorlog / Autobiografische Roman

383 pagina's
Eerste druk: Albin Michel, Parijs (Frankrijk)

Roland Dorgelès neemt in augustus 1914 dienst in het leger, en beleeft met zoveel andere jonge mannen de verschrikkingen van de loopgravenoorlog. Hij hield aantekeningen bij, en heeft na de oorlog dit boek geschreven, als eerbetoon aan zijn gesneuvelde makkers. De schrijver schetst geen doorlopend verhaal, maar vertelt steeds korte (en langere) episodes, die wel chronologisch geordend zijn. Het is bovendien een mengeling van feiten en fictie, geschreven in de vorm van verhalen over een groep soldaten, die samen de 5e escouade van de 3e compagnie vormen. De verteller is Jacques, hij vertelt over zijn maten: de kok Fouillard, de kleine noorderling Broucke, korporaal Bréval, Sulphart, de dikke Bouffioux en de student in de rechten Gilbert Demachy. Aanvankelijk wordt er nog gelachen. Nieuwkomers worden in de maling genomen, domme officiers worden achter hun rug om bespot en hier en daar mag nog iemand trots zijn op een heldendaad. De strijd is in het begin ook nog overzichtelijk. De vijand zit aan de overkant. Maar gaandeweg wordt het verloop chaotischer en de heldendaden twijfelachtiger...

zoeken in:
avatar van chris reifert
4,0
chris reifert (crew)
Indrukwekkend boek dat in 1919 net niet de prix Goncourt kreeg, waar in de oorlogsjaren de boeken van René Benjamin ('Gaspard' 1915), Henri Barbusse ('Le Feu' 1916) , Adrien Bertrand ('L'Appel du Sol' - voor de niet uitgereikte prijs van 1914), Henry Malherbe ('La Flamme au Poing' 1917) en Georges Duhamel ('Civilisation 1914-1917' - 1918) die wel kregen. In 1919 ging die prijs naar Marcel Proust ('À l'Ombre des Jeunes Filles en Fleurs'). Dit gegeven komt uit het bijzonder interessante nawoord, van Pierre schoentjes, waarin 'Houten Kruisen' nader wordt geanalyseerd. Voor zover ik kan opmaken kreeg het boek niet dezelfde achting als 'Le Feu', maar wordt het bv. op scholen in Frankrijk en België wel van belang geacht het boek te lezen.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:02 uur

geplaatst: vandaag om 09:02 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.