menu

Postwar. A History of Europe since 1945 - Tony Judt (2005)

Alternatieve titel: Na de Oorlog: Een Geschiedenis van Europa sinds 1945

mijn stem
4,17 (6)
6 stemmen

Engels
Historisch / Ideeƫnliteratuur

878 pagina's
Eerste druk: Penguin, New York (Verenigde Staten)

Hét boek over de naoorlogse Europese geschiedenis, over 34 landen in een periode van 60 jaar. Na de oorlog laat zien hoe groot de economische gevolgen van de oorlog waren, en hoe Europa zich herstelde. De burgers profiteerden daar pas van sinds de jaren vijftig, en vooral in de jaren zestig, waarna ook de politieke vernieuwingen steeds radicaler werden. Maar dit is niet alleen een geschiedenis van schokkende gebeurtenissen en breuken, de kracht van dit verhaal schuilt vooral in de vertelwijze, die duidelijk maakt dat alle landen, en zelfs alle regio's op bepaalde ogenblikken van een cruciale invloed waren op Europa.

zoeken in:
avatar van mjk87
3,0
Na In Europa van Geert Mak ook dit werk maar eens gepakt, en net als In Europa ook al meer dan 15 jaar op mijn lijstje om nog eens te lezen. Ik weet dat er toen allerlei superaltieven waren over dit boek en ook de score op de site doet een meesterwerk vermoeden, maar ik vraag me af in hoeverre dikte meespeelt en men kwantiteit verwart met kwaliteit.

De vertaling telt meer dan 1000 dikbedrukte pagina's maar heel veel pagina's zijn gewoon algemene beschrijvingen. En niet zozeer van de geschiedenis van Europa maar allerlei geschiedenissen van de verscheidene landen. Ik miste vooral een overkoepelend verhaal. Wat maakt Europa Europa? Waarom een geschiedenis van dit uitstulpje van het Aziatisch continent? Dan weet Judt die verscheidene delen wel mooi samen te verwerken, vaak chronologisch en dan thematisch, maar het blijven losse onderdelen niettemin.

Slechts een enkele keer zoomt hij uit, over bijvoorbeeld de revoluties in Spanje, Portugal en Griekenland in de jaren 60-80. Maar dat blijft dan kort bij 2 pagina's. En het boek kent steeds allerlei verklaringen en gedachtes (hoewel weinig me echt origineel lijken), maar al met al is dat nog geen 5% van het boek (minder zelfs). De rest is vooral heel veel informatie van data, namen en gebeurtenissen. Soms boeiend, soms minder boeiend, maar op den duur ook wel veel ballast. Goed geschreven en niet te veel name dropping (gelukkig) maar al met al iets te veel enkel maar simpel het beschrijven van geschiedenis.

Voorts heeft dit boek een zeer grote nadruk op economie en politiek en een stukje sociaal-maatschappelijk. Maar op enkele pagina's na komt de cultuur echt nergens naar boven. Terwijl Europa zich echt ontwikkeld heeft de afgelopen 70 jaar. Een stuk over de jongerencultuur in de jaren 50 komt vooral voort uit een stuk over de economische opleving waarin jongeren (en Europeanen überhaupt) ineens materiële dingen gingen bezitten (erg interessant!)). Of het gaat vooral over de culturele elite en filosofen, maar waarom die mensen en hun ideeën dan leidend zijn geweest in de ontwikkeling van Europa, dat zegt Judt nergens. En eerlijk gezegd geloof ik daar niet zo in.

Laatste pijnpunt is dat Europa te los hangt met de wereld. Judt beschrijft en verklaart vanalles, maar dan vooral binnen Europa. Waarom bepaalde ontwikkelingen in Europa anders gaan dan de V.S., Japan of Zuid-Korea (andere rijke landen) wordt eigenlijk niet benoemd. Als je een fenomeen beschrijft dan toch zeker in samenhang met de omgeving. Ik vind dat echt een omissie. 3,0*.

Gast
geplaatst: vandaag om 01:41 uur

geplaatst: vandaag om 01:41 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.