menu

Vaslav - Arthur Japin (2010)

mijn stem
3,46 (34)
34 stemmen

Nederlands
Historisch

360 pagina's
Eerste druk: De Arbeiderspers, Amsterdam (Nederland)

Op het hoogtepunt van zijn roem staakt de legendarische balletdanser Vaslav Nijinski zijn optreden, richt zich tot zijn publiek en zegt: ‘Nu is het kleine paardje moe.' De rest van zijn leven, nog 31 jaren, brengt hij door zonder te dansen en zonder te spreken. De eerste echte superster die de wereld heeft gekend, een abrupt einde aan zijn carrière. Hij neemt afscheid van de werkelijkheid en leeft verder in zijn eigen fantasie. Hoe komt iemand tot zo’n beslissing en wat betekent dit voor de mensen om hem heen, zijn voormalige geliefde, zijn vrouw en dochtertje, en hun bedienden?

zoeken in:
2,0
Stilistisch mooie zinnen over het leven rond Vaslav. Toch vond ik het maar bij vlagen boeiend. Waarom? Wellicht is het te langdradig zoals Lalage al noemde; ik heb er juist een maanden over gedaan - tussen wat andere boeken door - waardoor een verhaal sowieso al minder beklijft. Het lijkt een kip-ei probleem.
In ieder geval kennen we de protagonist na de eerste helft al wel. Bondiger verteld had Japin misschien moeten inleveren aan tekstuele schoonheid - maar misschien ook niet! Er zijn genoeg passages die alleen het verhaal rekken - maar dat zou de beleving en inleving ten goede komen. Doe mij maar Een Schitterend Gebrek, De Zwarte met het Witte Hart of (zelfs?) De Man van je Leven.

avatar van Remco
3,5
Arthur Japin kan schijven, zoveel is wel duidelijk. De zinnen en de taal zijn mooi gecomponeerd en het, overigens waargebeurde verhaal, boeit. Toch is er niet echt een moment in het boek waarbij ik echt het verhaal werd ingezogen. Het verhaal wordt verteld door 3 belangrijke figuren uit het leven van Vaslav, een fenomenale danser uit het begin van de twintigste eeuw. De eerste verteller, Peter is zijn "persoonlijk verzorger", de tweede persoon, Sergej is zijn protégé, producent en oud-geliefde en de derde zijn inmiddels huidige partner en vrouw, Romola.
Hoewel ik had verwacht Vaslav goed te leren kennen door juist deze wijze van belichting door drie verschillende belangrijke figuren uit zijn leven, heb ik het gevoel dat ik zelfs bij het sluiten van het boek nog steeds niet goed weet wie Vaslav precies was, wat er nu daadwerkelijk met hem gebeurde en hoe dat moet zijn geweest in die tijd.
De eerste verteller, Peter vind ik zelf de minst boeiende en hoewel ik had verwacht juist bij zijn ex-geliefde, Sergej, een mooie inkijk te krijgen was het meest tot de verbeelding sprekende vertelling het deel van Romola. Op zich knap dat ik juist in dit deel sympathie kreeg voor haar ondanks het feit dat de eerste vertellers in hun deel daar weinig aanleiding voor hadden gegeven.
Ik heb met veel plezier gelezen echter had ik van Japin toch meer uitdieping van de karakters verwacht. Het bleek voor mij een een boek waarbij de karakter van Vaslav me niet helderder werd.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:56 uur

geplaatst: vandaag om 13:56 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.