menu

Blue Notes. Jazzportretten - Fred van Doorn (2008)

mijn stem
3,33 (3)
3 stemmen

Nederlands
Biografie

221 pagina's
Eerste druk: Thomas Rap, Amsterdam (Nederland)

Het platenlabel Blue Note heeft zonder twijfel de loop van de jazzgeschiedenis bepaald. De bekendheid ervan is de laatste jaren flink toegenomen, vooral bij de jongste generatie muziek- en danceliefhebbers. Blue Note is namelijk de vindplaats van enkele van de meest gebruikte samples in de hiphop en de dance-muziek. Fragmenten uit jazz-standards vormen de basis van de grootste hits van wereldberoemde artiesten als Dr. Dre en The Beastie Boys. De talloze metamorfoses laten de glans en de aantrekkingskracht van de originele opnamen uit de jaren vijftig en zestig echter onaangetast. De muziek van Dexter Gordon, Sonny Rollins, John Coltrane en Thelonious Monk is het allermooist in de uitvoering van die grootmeesters zelf. In Blue Notes legt Fred van Doorn nog één keer uit hoe dat komt. Hij schreef portretten van giganten als Horace Silver, Freddie Hubbard, Blue Mitchell, Grant Green, Lou Donaldson, Sonny Clark, Andrew Hill, Kenny Dorham, Donald Byrd, Wynton Kelly, Stanley Turrentine en Bobby Timmons.

zoeken in:
avatar van cortez
2,5
Fred van Doorn schetst enkele beknopte, standaard aandoende levensverhalen van bekende jazzartiesten. De verhalen kunnen dienen als interessante aanvullingen bij de muziek, maar op zich staan ze er toch niet. De informatie is vaak te beknopt, te encyclopedisch en soms is ook de structuur wat warrig. De passages waar Van Doorn zich 'laat gaan' in een meer persoonlijke, anekdotische aanpak die vertrekt vanuit zijn eigen ervaringen met de muziek of de artiesten, zijn dan wel weer leuk leesmateriaal.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:00 uur

geplaatst: vandaag om 20:00 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.