menu

Dalí en Ik - Stan Lauryssens (1998)

Alternatieve titel: Dalí & I

mijn stem
2,83 (3)
3 stemmen

Nederlands
Waargebeurd

304 pagina's
Eerste druk: Van Halewyck, Leuven (België)

Aan rijke Nederlandse en Vlaamse beleggers verkoopt Stan Lauryssens kunstwerken van Salvador Dalí als geldbelegging. Hij koopt die kunst in Barcelona en leert daar Ana kennen, een Catalaanse met een stem die klinkt als vier kleine klokjes. Maar kunst is waard wat de gek er voor geeft. Stan Lauryssens neemt dit al te letterlijk en loopt tegen de lamp. Hij belandt in de gevangenis wegens fraude en oplichting. Zodra hij de cel verlaat, verhuist hij naar Spanje omdat het daar elke dag zomer is. Lauryssens koopt een villa met zicht op zee op de berg boven Cadaqués en wordt zo de nieuwe buurman van Salvador Dalí. Zo begint een eigenzinnig relaas waarin de auteur vertelt hoe hij wordt meegezogen in de maalstroom van de lakeien aan het hof van Dalí en kennismaakt met de vele mythes die de figuur van Dalí omringen.

zoeken in:
avatar van Pageturner
4,0
Een bizar, maar eg boeiend boek. Lauryssens vertelt op een heel anekdotische en fragmentarische manier hoe hij in de kunstzwendel verzeild geraakte, gefascineerd raakte door een aantal kunstenaars (waaronder Dalí) en vertelt daarbij nog eens het levensverhaal van Dalí zelf ook. Geen hapklaar leesvoer, maar een erg interessante kijk op de kunstwereld en op de vreemde figuur die Dalí was. Lauryssens omschrijft hem als een gestoorde pervert, maar dan wel één die geniaal was. Voorbeeldje: eind jaren '80, wanneer de computerindustrie in volle gang komt, wordt Dalí ervan verdacht plagiaat gepleegd te hebben. Het antwoord van de meester: 'Dat is geen plagiaat, ik heb dat gewoon gesampled.'
Zoals ik al zei een erg boeiende kijk op de microcosmos die de kunstwereld is en op het surrealistische wereldje van Salvador Dalí in het bijzonder (indrukwekkend is ook het gigantische aantal bekende mensen die bij hem over de vloer kwamen).
Interessant boek, alleen een beetje té fragmentarisch, waardoor het geen echt geheel vormt.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:26 uur

geplaatst: vandaag om 12:26 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.