menu

De Vlaschaard - Stijn Streuvels (1907)

mijn stem
3,62 (13)
13 stemmen

Nederlands
Streek/Familie

332 pagina's
Eerste druk: L.J. Veen, Amsterdam (Nederland)

Deze roman speelt zich af op een West-Vlaamse zeekleiboerderij tegen het eind van de 19e eeuw. Overheersend element is de natuur, met name het werk van de boer daarin, in dit geval de vlasteelt. Boer Vermeulen heerst nog autoritair over zijn bezittingen, maar de nieuwe tijd kondigt zich aan in de opstandigheid van zijn zoon Louis; ook trouwens in de houding van zijn vrouw Barbele tegenover haar man. Als Louis dan bovendien met de melkmeid gaat scharrelen wordt het boer Vermeulen teveel en gaat hij Louis met de stok te lijf...

zoeken in:
avatar van Jord
4,5
Voor het eerst in mijn leven kon ik begrijpen dat het eenvoudige boerenleven zijn eigen schoonheid kent. Ik moet bekennen dat ik dat simpele leven voordien een beetje als minderwaardig beschouwde. Is de stad niet uitgerekend de plaats waar het leven geleefd wordt?
Maar Streuvels bracht mij op andere inzichten.
Hij beschrijft een wereld die ik dacht te kennen maar niet kende. Een wereld met z'n strakke wetten der seizoenen en de onontkoombare botsing der generaties. Gewoonweg prachtig.

avatar van Grovonion2
Ik heb ooit in een Stijn-Steuvels-straat gewoond, maar nooit een van zijn boeken gelezen

4,0
moa
Een verhaal van Bijbelse proporties, met een einde dat mij erg heeft aangegrepen. Over alles wat de mens overstijgt, tegelijkertijd ook heel dicht op de huid van diezelfde mens die zichzelf tracht recht te houden binnen de kleine gemeenschap waarin hij leeft, met alle twijfels, vragen, driften en lusten die daarbij komen kijken.

In een prachtige taal geschreven met lang en traag uitgesponnen beschrijvingen van het landschap en de streek; die beschrijvingen kunnen best een uitdaging zijn, zeker voor de moderne lezer, maar het draagt wel bij om de grootsheid te schetsen waarbinnen het (nietige) bestaan van de mens zich afspeelt. Als geboren West-Vlaming kan ik met de meeste dialectwoorden overweg, ik vraag mij echter wel af in hoeverre dit begrijpelijk blijft voor de gemiddelde lezer uit bv. Nederland (maar misschien onderschat ik die gemiddelde lezer wel )

Gast
geplaatst: vandaag om 19:28 uur

geplaatst: vandaag om 19:28 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.