menu

The Store - Bentley Little (1996)

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Engels
Griezel

432 pagina's
Eerste druk: Headline, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Juniper, Arizona, is plaatsje in de woestijn dat zelfs niet op de kaart staat, maar toch heeft een verkoopgigant genaamd 'The Store' het gekozen als nieuwe locatie. Nu is alles wat men maar nodig kan hebben allemaal verenigd onder een dak, tegen ongelooflijke prijzen. Maar je kan maar beter voorzichtig zijn met wat je wilt hebben. Deze plek vraagt iets van z'n klanten dat boven alle loyaliteit uitstijgt. Bij 'The Store' wordt een keer stoppen voor shoppen de laatste keer shoppen.

zoeken in:
avatar van DMF
3,5
DMF
Ik had nog nooit van Bentley Little gehoord voordat ik dit boek bestelde. Ik wil de komende tijd wat meer Engelstalige titels gaan lezen, want op dit gebied is er zoveel moois niet vertaald heb ik het idee. Moet zeggen dat The Store een erg leuk boek is om mee te beginnen.

De plot verliep iets anders dan ik had gedacht afgaande op de tekst achterop en zeker op basis van de proloog. De ontwikkelingen waarvoor Little koos, waren echter ook prima te pruimen.
De winkelketen The Store vestigt zich in Juniper, een klein plaatsje met een paar duizend inwoners in Arizona. Bill Davis ontdekt tijdens een vroege hardloopsessie dat de bouw van de winkel nogal bijzonder is. Talloze wetten worden verbroken en er worden dode dieren en zelfs een dood mens gevonden op de bouwplaats. Bill verdiept zich in het verleden van The Store en ontdekt het een en ander.
Terwijl de bouw in een moordend tempo verder gaat, blijkt dat The Store veel meer is dan een winkelketen. Het bedrijf houdt er nogal rare concurrentie manieren op na en geheel Juniper laat zich opslokken door de komst van de winkel, die opeens alle goederen heel dicht bij huis brengt.
Little houdt de vaart er lekker in. Het gezin Davis is erg sympathiek en vormen precies de goede mensen voor dit verhaal. Daarnaast zijn er een paar personages die je dolgraag achter het behang wil plakken. Vooral de gesprekken in de gemeenteraad zijn daar voorbeelden van. Die mensen zou je toch iets aan willen doen...
Er zijn een paar leuke plotwendingen te vinden en het is allemaal aardig mysterieus, al blijven er op het einde nog wel wat vragen over , maar dat is niet echt een probleem. Wat wel jammer is, is de manier waarop The Store heel Juniper langzaam maar zeker overneemt. Dat gaat wel erg ongeloofwaardig allemaal, terwijl het toch een belangrijk aandeel heeft in het verhaal. Het verhaal gaat ook een beetje als een nachtkaars uit en met het einde maakt Little het zichzelf wel vrij makkelijk, maar het was al met al een prima boek. Lang geleden dat ik in mijn vrije tijd wat Engelstalig las, maar dat ging allemaal prima.

Bentley Littles The Store is prima leesvermaak. Een vlot verhaal met sterke personages en een lekker mysterieus sausje. Het eindigt wat abrupt en simpel (waardoor het boek geen echte top is) en de plot ontwikkelt zich hier en daar net iets te gemakkelijk en ongeloofwaardig, maar overall was het een uitstekend verhaal. Niet echt een horrorboek (daar wil ik de komende tijd wat van lezen, aanraders zijn welkom!), maar meer een verhaal met een psychologische inslag. Anders dan ik verwacht had, maar niet minder leuk!

* * * ½

avatar van PeterW
PeterW (crew)
Ik heb nog verschillende boeken liggen van Little, maar ze nog niet gelezen.
Wat ik iedere horrorliefhebber aan kan raden zijn o.a. Simon Clark, Graham Masterton, Edward Lee (daar zijn er hier inmiddels al meer voor gevallen ), Guy N. Smith, Brian Keene, Bryan Smith, Richard Laymon, Sarah Pinborough en Jack Ketchum.

avatar van DMF
3,5
DMF
PeterW schreef:
Ik heb nog verschillende boeken liggen van Little, maar ze nog niet gelezen.


Dit is wel een schrijver waar ik meer van ga proberen, denk ik. Heeft nogal het een en ander geschreven en als ik wat plotomschrijvingen lees, dan zit er voor mij zeker het een en ander tussen. Dit boek raad ik je in ieder geval aan.

PeterW schreef:

Wat ik iedere horrorliefhebber aan kan raden zijn o.a. Simon Clark, Graham Masterton, Edward Lee (daar zijn er hier inmiddels al meer voor gevallen ), Guy N. Smith, Brian Keene, Bryan Smith, Richard Laymon, Sarah Pinborough en Jack Ketchum.


Toppie, bedankt!
Had al een paar titels van deze schrijvers op het oog. "Funland" en "Island" van Laymon, "Castaways" van Keene en "Off Season" van Ketchum (die ik had besteld, maar bol helaas niet kon leveren en Van Stockum ook niet). Ga zeker eens naar de andere schrijvers kijken.
Ben vooral fan van de haunted house verhalen. Binnenkort nog even op zoek naar Matheson en Jackson voor Hell House en Haunted Hill.
Ook de plotomschrijvingen van "Castaways" en "Island" klinken me als muziek in de oren. Groepje mensen, afgelegen plaats, gekke dingen... schitterend! Dat was ook de reden waarom ik "The Store" koos. Zulke ideeën komen vaak beter tot uiting in een boek dan in zo'n kansloze B-film. Volgende week op het Boekenfestijn in Utrecht eens kijken of ik toevallig wat tegenkom.

avatar van PeterW
PeterW (crew)
DMF schreef:
Ben vooral fan van de haunted house verhalen. Binnenkort nog even op zoek naar Matheson en Jackson voor Hell House en Haunted Hill.




Ik ben ook gek op spookhuizen, maar ze zijn helaas niet allemaal even sterk. Ik ben nu bezig in de Harrow-trilogie van Douglas Clegg, maar die valt me zwaar tegen.
Black Cathedral van Maynard & Sims is ook wel aardig, maar je zou dan zeker The Black Train en Flesh Gothic van Edward Lee moeten proberen, en zeker The Tower van Simon Clark niet overslaan.
Ik vind Clark sowieso een van de betere horrorschrijvers. Vooral Vampyrrhic en Vampyrrhic Rites zijn de moeite waard, als je tenminste van vampierverhalen houdt.

Een griezelig spookhuis vind je ook in Satan's Snowdrop van Guy N. Smith.
Ik heb de Beast House-tetralogie van Richard Laymon ook nog liggen, maar daar moet ik nog in beginnen.

avatar van DMF
3,5
DMF
PeterW schreef:

en zeker The Tower van Simon Clark niet overslaan.


Klinkt erg goed! Ga ik aanschaffen.

PeterW schreef:

Vooral Vampyrrhic en Vampyrrhic Rites zijn de moeite waard, als je tenminste van vampierverhalen houdt.


Ja, ik las vroeger al veel boeken over dergelijke hersenspinsels en ze blijven leuk, al heb ik de laatste jaren weinig vampierenverhalen gelezen. Denk dat ik 30 Days of Night ook aan ga schaffen, lijkt me een typisch winteravond verhaal.

avatar van PeterW
PeterW (crew)
DMF schreef:
Denk dat ik 30 Days of Night ook aan ga schaffen, lijkt me een typisch winteravond verhaal.


Ook erg leuk. Dat ingesneeuwd zitten met overal monsters op de loer werkt erg beklemmend.

avatar van Slainte_Mhath
Keene's Castaways heb ik ook in de kast staan. Binnenkort maar weer eens beginnen met een Lee'tje.

Zonde dat Off Season is uitverkocht. Dat is echt hardcore horror. Geef de moed niet op!

Gast
geplaatst: vandaag om 21:14 uur

geplaatst: vandaag om 21:14 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.