menu

Persuasion - Jane Austen (1817)

Alternatieve titels: Overtuiging | Overreding en Overtuiging

mijn stem
3,88 (24)
24 stemmen

Engels
Historisch

288 pagina's
Eerste druk: Murray, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Anne Elliot komt na zeven jaar haar vroegere verloofde Wentworth weer tegen. Onder druk van familie en vrienden heeft ze destijds met hem gebroken. Hoewel de liefde en haat voor elkaar zo dichtbij elkaar liggen, blijkt de liefde op een gegeven moment veel sterker te zijn. Zo sterk dat kapitein Wentworth Anne een huwelijksaanzoek doet. Voordat ze elkaar echter in de armen kunnen sluiten zullen ze hun eigen overtuigingen, en die van iedereen om hen heen, overboord moeten gooien.

zoeken in:
4,0
Opnieuw een leuke Jane Austen. Met name de manier waarop de vader en de oudste zus van Anne worden getypeerd is geweldig. Ook blijven de subtiele opmerkingen over status erg leuk. 4*

avatar van Grovonion2
4,5
Plotomschrijving klopt niet, zowel Wenthworth als Anne hebben aanvankelijk namelijk geen relatie.

Ik ben momenteel dit boek aan het lezen omdat het naast Mansfield park het enige verhaal van haar is dat ik nog niet ken. De anderen zijn me al in zeer goede verfilmingen opgevallen. Ben eigenlijk al heel lang fan van Austen. Omdat ik in het Engels aan het lezen ben is het soms wat moeilijk lezen, vooral als er in dubbele negaties geschreven wordt of andere oud-engelse schrijfrege ls worden toegepast.

avatar van Pieter
3,5
Grovonion2 schreef:
Plotomschrijving klopt niet, zowel Wenthworth als Anne hebben aanvankelijk namelijk geen relatie.

Wentworth was toch Anne's oude verloofde, meen ik mij te herinneren.

avatar van Grovonion2
4,5
Pieter schreef:
(quote)

Wentworth was toch Anne's oude verloofde, meen ik mij te herinneren.
Mijn zin was wat onduidelijk, wat ik bedoel is dat op het moment dat het verhaal begint (8 jaren nadat Anne en Wentworth hadden gebroken) ze beide geen relatie hebben. Later evolueert dat waarschijnlijk, alhoewel tot pagina 85 dat nog niet het geval is.

avatar van Grovonion2
4,5
Prachtig boek, als je eenmaal gewend raakt aan de oud-Engelse schrijfstijl is het allemaal smullen geblazen. Austen weet als geen andere de subtiele emoties weer te geven. Alles geplaatst in een heerlijk victoriaanse omgeving waarbij emoties niet rechtstreeks uitgesproken kunnen worden maar via complexe woordspelingen en listen overgebracht moet worden. De koppige Captain Wentworth, de te lieve Anne die het voor iedereen goed probeert te doen ondanks de bijna stiefmoederlijke behandeling van haar oudere zus en vader. Een resem aan interessante en goed uitgewerkte karakters die allemaal ondanks hun eigen ego in de weg hebben staan.

prachtig boek. Heb er heel erg van genoten (ik geniet altijd van zo'n verhalen)

4.5*

avatar van Grovonion2
4,5
Julie schreef:
prachtig boek. Heb er heel erg van genoten (ik geniet altijd van zo'n verhalen)

4.5*
Ik ook. Ben een sukkel als het om Engelse Victoriaanse drama's handelt. Die stijfheid, dat kordon en die speciale regels waardoor de mensen zo beperkt zijn hun emoties te tonen en daardoor net heel subtiel te werk moeten gaan. Maat vaak prachtig en hartverscheurend resultaat. En in het genre kan niemand het zo goed beschrijven als Austen.

nogmaals gelezen en het is nog altijd een plezier om me hierin te verdiepen.
Je voelt het met Anne mee. Zelf zou ik, net als haar, dood gaan van de zenuwen als het mij zou overkomen
tip: de verfilming van BBC is heel mooi!

4.5*

avatar van mjk87
2,5
Mijn tweede Austen, in korte tijd na de eerste, maar ook deze ligt me niet. Ik vind Austen vooral heel erg afstandelijk, soms grote gebeurtenissen gebeuren zomaar zonder enig effect. Ze is vooral beschrijvend en doet dat goed, maar vooral op het vlak van verstand, niet van gevoel. En buiten dat wisten de meeste personages en hun beroerselen me maar matig te boeien. Het is allemaal wat dramatisch qua opzet allemaal, maar juist kil qua gevoel. Allicht binnenkort nog één van grotere bekendste werken proberen, maar voor nu wel even klaar. 2,5*.

avatar van eRCee
mjk87 schreef:
Ik vind Austen vooral heel erg afstandelijk, soms grote gebeurtenissen gebeuren zomaar zonder enig effect. Ze is vooral beschrijvend en doet dat goed, maar vooral op het vlak van verstand, niet van gevoel.

Eens. Je kan Portret van een dame van Henry James dan ook gelijk links laten liggen. Wuthering heights zou ik eerder aanraden, is toch een wat andere orde in mijn ogen.

Gast
geplaatst: vandaag om 23:20 uur

geplaatst: vandaag om 23:20 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.