menu

The Mailman - Bentley Little (1991)

mijn stem
3,25 (2)
2 stemmen

Engels
Griezel

320 pagina's
Eerste druk: Signet, New York (Verenigde Staten)

Eens was het wachten op de post vervuld van een warme verwachting. Maar er is een nieuwe postbode in de stad, een die dodelijke brieven levert die gevuld zijn met ijzige angst. Nu is er niets meer veilig voor de sinistere macht van deze kwaadaardige postbezorger.

zoeken in:
avatar van DMF
3,5
DMF
Na het lezen van Bentley Little's The Store, halverwege vorig jaar, besloot ik meer van hem aan te schaffen. Vooral naar The Mailman was ik erg benieuwd, maar die bleek niet zo makkelijk te vinden. Gelukkig bracht Awesomebooks een paar weken terug uitkomst en na ontvangst ben ik vrijwel direct in dit boek begonnen. Mijn tweede Little dus, en ondanks dat het, net als The Store, niet helemaal top is, heb ik er weer van genoten.

Little is niet iemand van de snelle thrill, maar meer een schrijver die een vrij trage vertelstijl hanteert. Dat heeft natuurlijk zo zijn voor- en nadelen: zo zit je meestal niet direct in het verhaal, maar de gestage spanningsopbouw gaat vaak gepaard met goed uiteengezette karakters, wat in dit boek zeker het geval is. Het verhaal schiet niet uit de startblokken, maar de introductie van de nieuwe postbode is wel erg leuk. Van begin af aan vond ik het al een leuke bad-guy en dat bouwde zich alleen maar uit.
De nieuwe postbode vervangt Bob Ronda, die na jaren van trouwe dienst plots besloot uit het leven te stappen, al speelt Little daar natuurlijk handig op in door het te combineren met de komst van John Smith, de nieuwe postbezorger. Direct zijn er wat kleine twijfels bij enkele bewoners van Willis, een klein dorpje in Arizona. Die twijfels worden groter en steeds breder gedragen wanneer de postbode wel een heel bijzondere bezorger blijkt te zijn. Inwoners krijgen plots massaal brieven van mensen die ze jaren niet gezien en/of gesproken hebben. Alle post heeft een positieve boodschap; rekeningen blijven uit, terwijl de overige post alleen maar geluk lijkt op te leveren...

Centraal in het verhaal staan Doug, een leraar, zijn vrouw Tritia en zoon Billy. Een trio leuke en sterke karakters, waar ik al snel sympathie voor kreeg. Zij merken al vrij snel dat John Smith er nogal rare manieren van post bezorgen op nahoud en langzaam maar zeker sluipt de spanning in het verhaal. Elektriciteit en water worden afgesloten omdat rekeningen niet ontvangen en dus niet betaald zijn. Erg vreemde brieven van goede vrienden ontketenen (zelf)moorden in het dorp en dat allemaal omdat de postbode met de brieven knoeit.
Uiteraard een bijzonder ongeloofwaardig plot en Little zou een erg goede schrijver zijn als hij het op de een of andere manier nog geloofwaardig maakt, maar daar slaagt hij niet altijd in, al doet-ie het zeker niet slecht. Je komt ook weinig van postbode Smith te weten: zijn motief en zijn ware aard blijven eigenlijk onduidelijk. Dat vind ik niet zo'n punt: dit heb ik liever dan dat er allerlei geforceerde verklaringen aan de haren bij worden gesleept.
Ondanks het vrij langzame tempo, zijn er genoeg pagina's met spanning. Heel erg veel actie is er niet, omdat het simpelweg wettelijk gezien niet eenvoudig is om de postbode te dwarsbomen. Zijn werkmethode blijkt erg effectief: met slechts het versturen van zelfgeschreven brieven weet hij een heel dorp te controleren. Het deed mij heel erg denken aan Stephen King's Needful Things, die toevallig in hetzelfde jaar uitkwam. Bij The Store had ik datzelfde idee ook al; volgens mij houdt Little er wel van om vanuit iets kleins een grote chaos te ontketenen. Ik ben er wel fan van, want ook in The Mailman pakt hij het doorgaans goed aan. Hier en daar maken de personages wel wat naïeve keuzes en in de laatste vijftig pagina's vervalt hij een beetje in clichés, maar het verhaal ontspoort niet en blijft erg vermakelijk. Ook het daadwerkelijke einde is prima. Het is misschien een beetje eenvoudig allemaal, maar wel in lijn met de rest van het verhaal en ik vond het allemaal prima. Little overdrijft in de 314 pagina's geen moment en ik was bang dat dat op het einde zou veranderen, maar dat was gelukkig niet het geval.

Ook mijn tweede Little was dus een succes. Net als The Store is The Mailman een verhaal waarbij een kleine verandering in een stad een grote invloed heeft. In The Store was dat nog de komst van een supermarkt, in The Mailman uiteraard de komst van de nieuwe postbode John Smith. Een erg originele en hatelijke bad-guy, waar een aantal andere leuke en goede karakters tegen strijden, waardoor Little een vermakelijk verhaal aflevert. Zeker niet slecht voor een tweede boek, al is er nog wel het een en ander op aan te merken. Ik ga zeker nog meer van hem lezen.

* * * ½

Gast
geplaatst: vandaag om 06:36 uur

geplaatst: vandaag om 06:36 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.