menu

Elisabeth Schwarzkopf - Alan Jefferson (1996)

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Engels
Biografie

304 pagina's
Eerste druk: Northeastern, Holliston (Verenigd Koninkrijk)

Tussen de operadiva's heeft waarschijnlijk geen ster ooit zo helder geschenen als die van Elisabeth Schwarzkopf, mogelijk een van de beste Mozart- en Straussvertolkers. Haar plaatopnames zijn vandaag de dag nog uiterst populair. De onthulling van haar connecties met de nazipartij komen dan waarschijnlijk ook als een schok voor haar bewonderaars. In deze biografie steunt de auteur op gedegen onderzoek van informatie uit archieven, inclusief het 2000 pagina's dikke dossier dat de partij over Schwarzkopf had, en wat de volle omvang van haar gewillige samenwerking met de nazi's onthult; een relatie die Schwarzkopf in de jaren na de oorlog getrivialiseerd heeft.

zoeken in:
avatar van PeterW
4,0
Ik heb altijd een hekel gehad aan Schwarzkopf, en het lezen van dit boek maakte haar er niet sympathieker op. Ik mag aannemen dat Jefferson een bewonderaar was, maar hij spaart haar niet, wat ik dan wel kan waarderen. Dat Schwarzkopf geworden is wat zij nu is heeft ze waarschijnlijk te danken aan platenbons Walter Legge, haar latere echtgenoot, die haar overal naar voren schoof. Als dat niet was gebeurd vrees ik dat zij niet de status zou krijgen die ze nu heeft. Een feit is dat zij een perfect gezang ten gehore bracht, maar ook niet meer dan dat; emotie zat er niet bij, wat haar dan ook vaak verweten werd. De kritieken die ze kreeg waren meestal tamelijk lauw, en nodigen niet echt uit om eens gaan te luisteren.
Haar stem was in feite met haar 45e al naar de maan, maar met enige trucjes wist zij e.e.a. te verdoezelen, maar tegen haar 60e hielp zelfs dat niet meer. Dat haar stem al zo vroeg kapot was is mede te danken aan haar 'vriend' Herbert von Karajan, die haar allemaal ongeschikte operarollen liet zingen. Ze heeft zo'n 150 rollen gezongen, waarvan ze de meeste niet geschikt vond. Wat is niet geschikt? De meeste heeft ze maar een of twee keer gezongen, en werden vervolgens niet geschikt geacht. Uiteindelijk bleven er vijf over waarmee ze regelmatig optrad, niet echt veel voor een professionele zangeres. Bovendien lijkt het me dat je als je een rol instudeert gauw genoeg in de gaten hebt of een rol je wel of niet ligt, maar dan komt de overredingskracht van meneer Von Karajan om de hoek kijken.
Toen ze haar operacarrière uiteindelijk vaarwel zei, richtte zij zich op het uitvoeren van liederen, wat haar beter lag, maar juist hierin worden imperfecties van de stem juist zeer hoorbaar. Al met al kan ik niet begrijpen dat zij faam geniet als een van de beste zangeressen van haar tijd.
En dan dat oorlogsverleden... Iets wat zij altijd weggewuifd en als trivialiteit afgedaan heeft. Ze stond onder bescherming van Joseph Goebbels, om maar een trivialiteit te noemen. Deze had in elk theater een werkkamer met aangrenzend peeskamertje, en bekend was dat hij met al zijn favorieten de koffer indook. Het is nooit bewezen, maar men kan er gerust van uitgaan dat ook Schwarzkopf hier gewillig aan meegewerkt heeft. Toen ze tijdens de oorlog wegens tuberculose een jaar doorbracht in een sanatorium werd ze beschermd door haar toenmalige minnaar, SS generaal dr. Hugo Jury, gauleiter van Neder-Oostenrijk (wiens naam in dit boek obverigens niet genoemd wordt), en toen ze uiteindelijk in Wenen belandde stond ze onder bescherming van gauleiter Baldur von Schirach.
Na de oorlog heeft haar dit bijna twintig jaar problemen opgeleverd. Zo kwam ze bijvoorbeeld aan de Met in New York niet aan de bak, omdat intendant Rudolf Bing haar daar niet wilde hebben.
Al met al is dit een eerlijke biografie, die niet zo heel eenvoudig samen te stellen moet zijn geweest vanwege allerlei verdoezelde feiten, en zonder medewerking van het onderwerp zelf.

Uw gepassioneerd vertelde mededelingen hier over alle lelijkheden van Schwarzkopf vormen net als Jeffersons boek ook al zo'n vies sensatiezuchtig verhaal.

Gast
geplaatst: vandaag om 03:38 uur

geplaatst: vandaag om 03:38 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.