menu

Ecce Homo: Wie Man Wird, Was Man Ist - Friedrich Nietzsche (1908)

Alternatieve titels: Ecce Homo: Hoe Iemand Wordt, Wat Hij Is | Privé-Domein Nr. 13

mijn stem
3,75 (10)
10 stemmen

Duits
Autobiografisch

144 pagina's
Eerste druk: Naumann, Leipzig (Duitsland)

Nietzsche's postuum gepubliceerde autobiografie geeft inzicht in 's mans ontwikkeling en gedachtengang. Ook beantwoordt hij prangende vragen in voor zichzelf sprekende hoofdstukken als "Waarom ik zo geweldig ben" en "Waarom ik zo goed schrijf".

zoeken in:
avatar van mjk87
2,5
Met veel pathos beschreven, en een zeer eigenaardige biografie, maar dat maakt het niet direct een prettig leesbaar werk. Nu is dat ook niet direct Nietzsches eerste bedoeling. En zoals ik eens hoorde: Nietzsche lees je niet, maar dreun je op, over en over. Of iets in die trant.
Toch is dit geen werk om echt te blijven opdreunen. Tuurlijk komt hij wel met een samenvatting van zijn filosofie, maar het zijn flarden, zonder goedlopend verhaal of rode draad. Veel wordt behandeld, maar evenveel blijft door chaos en soms lastige zinsconstructies voor mij erg vaag. En ja, opdreunen kan, om het te snappen, maar het is niet interessant genoeg daarvoor eigenlijk.
Nu en dan echter heeft hij wel degelijk zijn goede momenten, en dan toont hij zich een meester in een mengeling van filosofie en literatuur. Ook met veel kennis van andere schrijvers, in een groteske stijl beschreven, ironisch tegen het arrogante aan, prima. Maar te vaak was dit werkje niet om doorheen te komen. Daarom de allerkleinste voldoende. Maar meer ook niet.

Gast
geplaatst: vandaag om 07:52 uur

geplaatst: vandaag om 07:52 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.