menu

Jacques et Son Maitre: Hommage à Denis Diderot en Trois Actes - Milan Kundera (1971)

Alternatieve titel: Jacques en Zijn Meester

mijn stem
4,25 (2)
2 stemmen

Frans
Toneelstuk
Psychologisch

137 pagina's
Eerste druk: Gallimard, Parijs (Frankrijk)

Jacques en zijn meester is Kundera’s vrije variatie op de romanschrijver Diderot. Kundera’s oude liefde voor Diderots ''Jacques le Fataliste'' bracht hem ertoe deze ‘verstrooiing in tijden van pest’ te schijven. In deze zeer vrije variatie op Diderot wordt de verbeelding van de grote schrijver uit de Verlichting gekoppeld aan die van Kundera. De Diderot aan wie hier eer wordt betoond, is niet de encyclopedist en de filosoof, maar de romanschrijver. Voor Kundera is hij een van de origineelste romanciers. Daarom is dit toneelstuk niet bedoeld als moraliteit, een filosofische les, maar als een echt toneelstuk, dat geschreven is om het publiek te amuseren en waarin de vindingrijkheid, de humor en het speels rationalisme van Diderot de boventoon voeren.

zoeken in:
3,5
Vermakelijk toneelstuk om te lezen, moeilijk om te beoordelen omdat ik het origineel van Diderot waar Kundera zich op baseerde niet ken. Ik kan dus ook (nog) niet inschatten in hoeverre Diderot in Kundera's oeuvre is te vinden, wel dat Jacques en zijn meester leest als een typische Kundera. Hoogstens nog iets lichter van toon, maar zeker niet minder speels ("Meester: 'Weet jij wie er zo vrij is geweest ons verhaal te herschrijven?' Jacques: 'Een idioot meneer. Maar nu ons verhaal eenmaal is herschreven, is er niets meer aan te doen'"). De politieke laag is wel verdwenen (of vakkundig verstopt? ), ongetwijfeld omdat Kundera dit schreef in de tijd dat zijn werk werd verboden door de Russische bezetter.

Misschien zit de politieke dimensie ook wel in de relatie tussen Jacques en zijn meester (die niet eens een naam krijgt), bijvoorbeeld in een citaat als dit:

"Jacques: 'U zou de bevelen geven en ik zou uitkiezen welke ik wens op te volgen. U zou de macht hebben, maar ik de invloed.'
Meester: 'Als dat zo is, dan neem ik jouw plaats in.'
Jacques: 'Daar zou u niets mee opschieten. U zou de uiterlijke schijn verliezen en toch geen substantie hebben. U zou de macht verliezen zonder invloed te krijgen. Blijf, meneer, wat u bent. Als u een goede meester bent, een volgzaam meester, dan zult u daar niet slechter van worden.'"

Oftewel: Het volk weet zelf wat het beste is, en als het bestuur het goede voorheeft met de mensen zal het volk gehoorzamen en gelukkig zijn? Een goede reden om de Russen eruit te willen knikkeren

Gast
geplaatst: vandaag om 21:28 uur

geplaatst: vandaag om 21:28 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.